Agatha Christie Miss Marple-on keresztül több alkalommal bölcsen megüzente: az emberi természet a világon mindenütt egyforma. Pontosan ez az elv érvényes Greta Thunberg megítélése kapcsán is a közösségi média fotelaktivistáira Ausztráliától Magyarországig. Hétmilliárd (lassan 8) klímaszakértő bolygója vagyunk.

Az ABC Australia a Twitteren osztotta meg a kisfilmet az alábbi ajánlással: “Bátran tekintse meg, ha Ön olyan felnőtt ember, akit idegesít egy 16 éves aktivista”, szúrta ki a Euronews.

Financial Times Greta Thunberg Középkorú Férfiak
Greta Thunberg Állja A Trollok Mocskolódását / Illusztráció: Lucas Varela / Financial Times

Mark Humphries és Evan Williams, két szatirikus humorista készítette a frappáns jelenetet a trollok gyűlölködő kommentjeire válaszul.

Miről szól a videó?

A sztori főszereplői konszolidáltnak és felnőttnek tűnő emberek a maguk problémájával. A fő konfliktus minden esetben abban nyilvánul meg, hogy valamiért irritálja őket a svéd lány, aki meg akarja menteni a bolygónkat.

“Ne rám figyeljetek, hanem a tudósokra!” – Greta Thunberg üzen a világnak / Vélemény

2018 nyarán európai rekordokat döntő hőhullámok és erdőtüzek söpörtek végig kontinensünk északi felén. Nem kevés svéd földterületet pusztított el a tűz, egészen az Északi-sarkig. Az akkor 15 éves Greta ezért egy napon, iskola helyett, leült a svéd parlament elé. Egyedül ült az aszfalton, mert senki sem csatlakozott hozzá.

Az egyik férfi ráordít a tévére, amint éppen Gretát mutatják az ENSZ klímacsúcson. Ám emberünknek hirtelen bevillan, hogy legnagyobb szerencséjére létezik már egy segélyvonal! A következő jelenetben már a telefonközpontot látjuk, ahol az egyik végtelenül türelmes ügyintéző felveszi a telefont:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Üdvözlöm! Ön a Greta Thunberg segélyvonalat hívta. Miben segíthetek?[/perfectpullquote]

Aztán jön még egy sor középkorú felnőtt ember, akik mindenféle ügyes-bajos dolgaikat és frusztrációikat Greta Thunbergen vezetik le. A higgadt és mosolygós ügyintéző a vonal túlsó végén megnyugtatja őket: az a dolguk, hogy elviseljék őket és problémájukat, akármilyen nevetségesek is.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

Az egyik férfi, akit Mark Humphries alakít, arra panaszkodik, hogy az egész színjáték már túl messzire ment, és most Greta egy kamu ENSZ csúcson beszél. Amikor a férfi meghallja, hogy a lány az igazi ENSZ-nél tesz látogatást, kiejti a kezéből a kagylót és elájul.

A videó azokra az ostobábbnál ostobább kommentekre hívja fel a figyelmet, amelyek Thunberget vették kereszttűz alá az elmúlt hónapokban. Kigúnyolja az online fotelharcos trollokat, akik álprofilok és a billentyűzet mögül osztják az észt a közösségi médiában. Továbbá kiosztja azokat a megmondóembereket is, akik remek tanácsokat tudnak adni azzal kapcsolatosan, hogyan kell környezettudatosabban élni, amikor a környezetvédők is bort isznak és vizet prédikálnak.

No Title

THE GRETA THUNBERG HELPLINE:For adults angry at a child. pic.twitter.com/JAtIKyG4Va

A videó Gretához is eljutott a Twitteren, aki így reagált rá: „Kitartást mindenkinek – már van rá segítség!”

Mit nem bírnak az emberek Greta Thunbergben?

Az ENSZ klímacsúcson tartott átütő beszéde óta ismét néhányan kirohantak a svéd tinédzser ellen és lehangolóan negatív üzenetekkel bombázzák. Egy brit televíziós műsorvezető például a következőket twittelte:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Most aztán nagyon-nagyon mérges lett a klímaváltozás miatt, egy csomó kihasznált felnőtt és több millió rettegő gyerek.[/perfectpullquote]

Egy brit Brexit-párti üzletember azon kezdett el viccelődni, hogy mi lenne, ha a jacht, amin Greta Amerikába utazott (a zéróemisszió jegyében – a szerk.) elsüllyedne egy rejtélyes baleset folytán. Egy amerikai politikai elemző pedig egyenesen a náci propagandához hasonlította a tinilányt: „Gyerekeket, főleg északi típusú, pirospozsgás arcú, copfos lányokat gyakran használtak fel a náci propagandában” – írta és egy fotóval is alátámasztotta gondolatát.

Fatboy Slim újrakeverte 20 éves slágerét Greta Thunberg tiszteletére

Greta Thunberg, a világ leghíresebb aktivistájának szenvedélyes beszédét nem sokkal a metálfeldolgozás után immáron house változatban is meghallgathatjuk Fatboy Slim remixének köszönhetően. Mint ismeretes, a svéd klímaaktivista cseppet sem fogta vissza szavait és érzelmeit, amikor számonkérte a vezető politikusokon a jövőjükért aggódó fiatalok nevében, hogy eddig nem tettek semmit a klímavészhelyzet megállításáért.

Természetesen a nemzetközi média vezető híroldalai sem mehettek el szó nélkül a jelenség mellett és véleménycikkekben próbálták megfejteni a klímaaktivista felé irányuló gyűlölethullám titkát. A Financial Times például  arról közölt egy okfejtést, hogy a középkorú férfiak miért gyűlölik Greta Thunberget. Az Independent pedig azt állította, hogy Greta azért kerülhetett a férfiak célpontjába, mert az eddigi női hírességekkel szemben a lány szexuálisan értelmezhetetlen számukra.

Ugyanis, érvel a cikkíró, David Attenborough, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo szintén közvetítettek apokaliptikus üzeneteket a világnak, mégsem kaptak gyűlölködő reakciókat.

A fentiekkel ellentétben a két humorista megfejtése a videóban: “Amikor gyerekek felnőttként cselekednek, annak hatására felnőttek gyerekesen viselkedhetnek.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk