A klímaváltozás hatásai súlyos terheket róhatnak az egészségügyre, ha nem cselekszünk, figyelmeztetnek az orvosok

Ne későn keseregjünk azon, hogy nem cselekedtünk időben, figyelmeztetnek. 

Nem csak a Covid-19 roppanthatja meg az egészségügyi ellátást

Miközben folyamatosan azt halljuk, hogy az egészségügyi dolgozók hogyan küzdenek a Covid-19-ben megfertőződött páciensek életéért, az orvosokat nem csak a járvány és az oltóanyag foglalkoztatja.

Klimaveszhelyzet Orvosok
/ Fotó: iStock

A neves orvosi lapban, a The Lancetben egy frissen publikált tanulmányban arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás, a globális felmelegedés következményei miatt hamarosan ugyanolyan leterheltekké válhatnak a kórházak, mint most, a világjárvány idején, írja a The Verge. A jelentés elkészítésében  több mint száz szakértő vett részt a WHO és egyéb, az ENSZ-hez tartozó szervezetek részéről.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A veszélyesen magas hőmérséklet több százezer ember egészségét és megélhetését veszélyezteti minden évben. Az új kutatás azt igazolja, hogy ez a veszély hogyan fokozódott az egyre inkább felmelegedő bolygónkon. Az egyik legriasztóbb adat a hőséggel összefüggésbe hozható halálesetek számának a megugrása: 2000 és 2018 között 54%-kal nőtt ez a szám.

A jelentés azt bizonyítja, hogy a klímaváltozás nem csupán a közeljövőben alakítja át az életünket, hanem már most nagyban veszélyezteti. Az egészségügyi dolgozók már most tapasztalják a globális felmelegedés hatásait a kórházakban. 

„Szörnyű következményekkel szembesülünk, amelyek feszültté teszik az orvostársadalmat” – mondta dr. Jeremy Hess sürgősségi orvos és a tanulmány egyik szerzője.

A hőhullámok és az egyéb természeti katasztrófák idén különösen pusztító hatásúak voltak, mert az egészségügyi dolgozók nagy része a koronavírusos betegek gyógyításán fáradozott. A szakértők most attól tartanak, hogy a klímával kapcsolatos természeti csapások ugyanúgy leterhelhetik az egészségügyet, ahogyan a Covid-19.

Arra kérjük az embereket, hogy tanuljanak a tapasztalatainkból, hogy elkerülhessük a legrosszabbat. Nem akarhatjuk, hogy a klímaváltozás hatásai miatt is folyamatosan maximális terhelés alá kerüljenek a kórházak

– szólalt fel Hess.

Forrósodik a talaj a talpunk alatt

Az éhínségtől a környezetszennyezésig számos veszélyforrást felsorol a jelentés. A legaggasztóbb adatok azt mutatják, hogy mennyi életet követelt már a rendkívül forró időjárás. 2018-ban 296 ezer ember vesztette életét az extrém meleg miatt csak a 65 év feletti, leginkább veszélyeztetett korosztály körében. Területileg Kína, India, Japán és Közép-Európa lakosságát fenyegeti a legjobban a kánikula. Az Egyesült Államokban az elmúlt húsz évben megduplázódott az ilyen halálesetek száma. Az aktív korosztályból a mezőgazdasági és az építőipari dolgozók, vannak leginkább kitéve a hőségnek.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A forróság miatt nagyobb az erdőtüzek kialakulásának  kockázata is: a 2001-2004-es időszakhoz képest az USÁ-ban 19%-kal több erdőtüzet regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy a környéken élők jóval több káros anyagot lélegeznek be.

Már számos tanulmány kimutatta azonban, hogy ha komoly klímavédelmi intézkedéseket hozunk, akkor azzal többezer életet meg lehet menteni.

Ne akarjunk később azon sajnálkozni, hogy nem tettünk meg mindent időben, hogy megakadályozzuk a közelgő bajt. Kérjük az embereket, hogy hallgassanak a tudósokra, hadd mondják meg ők, mit kell tenni, hogy elkerüljük a katasztrófát

– mondta egy másik sürgősségi orvos és a tanulmány társszerzője, dr. Renee Salas, amit már Greta Thunbergtől is rengetegszer hallhattunk.  

Legutóbb Harry herceg üzent a G20 országok vezetőinek, és most már a Dalai Lama is kizárólag környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból