Megihletett a klímavészhelyzet? Ez a pályázat neked szól

A nemzetközi pályázatot meghirdető ArtPartner a világ egyik vezető művészeti menedzsment ügynöksége. Teljes körű menedzsement-szolgáltatást nyújtanak kiemelkedő művészi tehetséggel megáldott fiatalok számára a fotózás, a film, a kreatív irányítás, a styling és a szépségipar területén. Ha a bolygónkat fenyegető katasztrófahelyzetről alkotsz, az ArtPartner felhívása neked szól – írja az i-D

A klímavészhelyzettel kapcsolatosan csak úgy zúdulnak ránk az aggasztó hírek. Ám egyre több fiatal tervező, művész és kreatív alkotó reagál a válságra munkáin keresztül: olyan műveket hoznak létre, amelyek a társadalmi párbeszéd részesei, és a pozitív változásért küzdő mozgalmakat támogatják.

klímakatasztrófa klímavészhelyzet klímaválság művészeti pályázatok artpartner
Klímakatasztrófa / Illusztráció: Matthew Laznicka

Az ArtPartner pályázatot írt ki, hogy felhívja a figyelmet ezekre a munkákra és díjazza az alkotóikat. A #CreateCOP2 pályázat vár minden olyan fiatal alkotó embert, aki művészi választ tud nyújtani a klímafenyegetettségre.

Sokkoló képek készítésére inspirálta a fotósokat a klímaváltozás

A CIWEM szervezésében létrejött Év természetfotósa kiállítás azokat a szörnyű hatásokat mutatja be, amiket az emberiség okoz a bolygónak. Mindemellett ünnepli az emberek túlélésre és az innovációra való képességét is, amely reményt adhat arra, hogy felülkerekedhetünk a kihívásokon. A verseny ráirányítja a figyelmet az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődéssel kapcsolatos törekvéseire is.

A #CreateCOP2 nyerteseinek pályaműveit az ArtPartner publikálni fogja még a COP25 elnevezésű ENSZ klímacsúcs előtt. A decemberi kormányközi csúcstalálkozó azt kívánja elérni az egyes országok vezetőnél, hogy 2050-re karbonsemlegesek legyenek. Az első helyezett díja 10 ezer dollár, míg további öt pályázó 2 000 dollárt kap jövőbeli projektjeinek finanszírozására.

Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Eltemették az izlandiak az Okjökull-gleccsert, írja a The Guardian. A klímaváltozás első visszafordíthatatlan következményét jelölte meg ezzel az ország. A tudósok ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a szubarktikus ország jéghordalékai hasonló sorsa juthatnak, ha nem történik változás. A valaha mért legmelegebb júliusi hőmérséklet apropóján egy kőbe vésett emléktáblát is felállítottak a gleccser mára már hűlt helyén.

A megkötés mindössze annyi, hogy a jelentkezőknek 18 és 30 év közötti fiataloknak kell lenniük – minden más a pályázóra van bízva. Az érdeklődőknek a klímavészhelyzetet kell válaszott platformjukon keresztül értelmezni, amely lehet fotográfia, kísérleti film, performanszművészet, élőbeszéd, divattervezés, valamint közösségi média projekt.

Zseniális (ki)oktatóvideót készített két humorista Greta Thunberg trolljainak

Az ABC Australia a Twitteren osztotta meg a kisfilmet az alábbi ajánlással: “Bátran tekintse meg, ha Ön olyan felnőtt ember, akit idegesít egy 16 éves aktivista”, szúrta ki a . Mark Humphries és Evan Williams, két szatirikus humorista készítette a frappáns jelenetet a trollok gyűlölködő kommentjeire válaszul.

A győzteseket a fényképezés, a divat és a művészetek képviselőiből álló nemzetközi zsűri választja ki: Francisco Costa tervező, Livia Firth, az Eco-Age alapítója, Gabriela Hearst divattervező, Wilson Oryema művész és író, Giovanni Testino ügynök, Harley Weir fényképész és Ferdinando Verderi, a Vogue Italia kreatív igazgatója.

A pályázat az ArtPartner Earth Partner divízió utolsó fázisának része, amelyet 2017-ben a cég karbonsemlegessé válásának alkalmából hoztak létre.

A divízió olyan fiatal alkotók felkarolására koncentrál, akik a klímavészhelyzetet a világ vezető hatalmainak és gazdasági irányítóinak napirendjén tartják.

További infomációt a #CreateCOP2 honlapján találhatnak az érdeklődők. A jelentkezés határideje 2019. november 1.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból