Ha megfejted ezt a 230 éves rövid feliratot, 2 ezer eurót kapsz

Kétezer eurós (650 ezer forintos) jutalmat ajánlott fel egy Franciaország nyugati részén fekvő falu annak, aki segít megfejteni egy 230 éves, kőbe vésett feliratot.

A 20 soros írást néhány éve fedezték fel a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve, de eddig senkinek nem sikerült rájönnie, hogy mit jelent.

Az írásban a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú O-betűk is szerepelnek.

A feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett. A kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg.

bretagne i Plougastel sziklatömb felirat
Kőbe vésett, 230 éves feliratot… Meg tudod fejteni? / Fotó: MTI

A helyi tudósok a szöveg megfejtésével nem jutottak előre. Némelyikük szerint régi breton vagy baszk írás lehet, és az is felmerült, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt. A betűkkel a szavak hangjait próbálta leírni, úgy, ahogy hallotta azokat.
A szöveg egy darabja így szól:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]ROC AR B . DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL[/perfectpullquote]

Egy másik sor pedig így olvasható: “OBBIIE: BRISBVILAR … FROIK . AL” – számolt be róla a BBC News.

Kiderült, kik voltak a Stonehenge építőinek ősei DNS-vizsgálatok alapján

A Mark G. Thomas professzor, a londoni University College evolúciós genetikai szakértője és Tom Booth, a Természettudományi Múzeum szakértője irányításával dolgozó kutatók a neolitikus korszakból származó, Nagy-Britanniában talált emberi maradványok DNS-ét vetették össze a korszak különböző európai területeken talált emberi maradványainak DNS-ével.

Egy elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erőd, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban állt.

Dominique Cap, Plougastel polgármestere elmondta, hogy az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért gondoltak arra, hogy talán a világ más táján egy szakértő segíteni tud.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ahelyett, hogy feladnánk, inkább versengésre hívunk[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

gondolkodás
Gondolkodni, gondolkodni… 2 ezer euróért / Fotó: iStock

Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról elnevezett Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban című versenyre a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni. A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket. A kihívásra máris több százan jelentkeztek. A megfejtéseket novemberig várják, akkor egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból