Az idei, 27. Sziget Fesztivál 0. napján be se lehetett férni az A38 Mastercard sátorba, de még megközelíteni is merész vállalkozásnak tűnt. A bent zajló koncert rajongói egy négyzetméternyi helyet sem hagytak az újonnan érkezőknek, így a többi fesztiválozó a sátor melletti füves placcot foglalta el. Az utolsó sorokban is üvöltötték az All I want és a High hopes sorait. Kétségtelen, erős kezdés volt az ír rock együttes, a Kodaline részéről. A Sziget Fesztivál egyik legemlékezetesebb bulija előtt azonban lehetőségünk volt beszélgetni a srácokkal a magyarokról, a munkáról, na, meg persze az élet politikájáról.

ContextUs: Másodjára kóstoltok bele a magyar életvitelbe és kultúrába. Hogyan érzitek magatokat Magyarországon?

Jason Boland: Csodálatosan! Már jártunk korábban Magyarországon, és már akkor teljesen beleszerettünk az itteni hangulatba. Egészen biztosan többet kéne errefelé járnunk!

Kodaline4
A Kodeline Együttes Tagjait Kiss Panni Faggatja / Fotó: Haraszti Misi

ContextUs: Ebben biztos vagyok! Valamilyen szempontból minden koncert és közönség más. Ti már számtalan nemzetiséggel találkoztatok munkátok során. Miben különbözik a magyar közönség más ország rajongóitól?

Jason Boland: Amikor először jártunk itt, nem igazán tudtuk, mire számítsunk. Valóban, minden közönségnek megvan a maga hangulata. Az első itteni koncertünkön rengetegen voltak, és a rajongók is elképesztők voltak. Remekül éreztük magunkat velük, iszonyú jót buliztunk együtt. És egészen biztosan így lesz ez most is.

Elstartolt a Sziget Fesztivál 2019, és máris telt ház van Ed Sheeran miatt

Végre ez is eljött és ismét elkezdődik a nyár legönfeledtebb hete, a Sziget. Az első napon máris a brit szupersztár, Ed Sheeran első magyarországi koncertjén énekelhetjük vele a slágereit. Nézzük még, mit kínál a Sziget nyitónapja. sziget ed sheeran, sziget fesztivál 2019 fellépők

ContextUs: A High Hope és az All I want című számaitok szinte már himnusznak tekinthetők a rajongók szemében. Gondoltátok volna, hogy egyszerű slágernek szánt dalból lélekmelengető terápia válik?

Vincent May: Természetesen nem számítottunk rá. Ám valóban érdekes, hogy azokat a dalokat, amiket mi írunk és rakunk össze, mikre használják fel az emberek. Van, aki az esküvőjén játssza le ezeket a számokat, valaki pedig egy temetésen.

Kodaline1
A Kodeline-T A Szigeten Kaptuk El Egy Interjúra / Fotó: Haraszti Misi

Megindító belegondolni, hogy tulajdonképp a mi munkánk termése segíti át az embereket egy-egy nehezebb időszakon. Koncertek közben a színpadról néha látjuk, ahogy elsírják magukat a dalaink hallatán. Elképesztő, és egyben furcsa érzés is ez. Valahol csodálatosnak gondolom, hogy a zenészeknek megvan az a szuperereje, hogy hasonló reakciót válthasson ki a hallgatóságból.

ContextUs: 2018 szeptemberében jelent meg legújabb albumotok, a Politics of Living. A fülbemászó dallam mögött személyes érzéseket, vonatkoztatásokat érezhetünk. Milyen sajátos története van az album dalainak?

Steve Garrigan: Igazából mindegyik dalnak megvan a maga sajátos története. Próbáltunk minél többet felvillantani az emócióinkból, hangulatunkból és stílusunkból, hogy aztán minden rajongónk megtalálhassa a neki szóló sort.

A legtöbb albumon található szerzeményünk fő üzenete, hogy a saját megérzéseidet és utad kövesd, ez vezet el majd a teljes harmóniához.

Ilyen például a Follow your Fire. Az Angel című dalunk pedig egy koncertünk közben elhunyt rajongónk emlékére íródott.

ContextUs: Egy interjúban említettétek, hogy ez volt az első alkalom, amikor más producerekkel és dalszövegírókkal dolgoztatok. Minek a hatására tettétek meg ezt a lépést?

Steve Garrigan: Szerettünk volna egy kis újdonságot vinni a dalainkba. Minden producer és dalszövegíró máshogy dolgozik, mindenkinek más a hitvallása. Ezen különböző módszerekbe szerettünk volna bepillantást nyerni, ezáltal inspirálódni. A munkafolyamatok közben pedig új barátokat is szereztünk,  valamint számtalan lehetőségünk volt a fejlődésre.

Kodaline3
A Fiúkat Kiss Panni Kérdezi / Fotó: Haraszti Misi

ContextUs: Érdekes megvizsgálni az album címét is: Politics of Living. Az elmúlt évtizedben több politikai fordulattal kellett szembe néznünk: egyre inkább megerősödtek a jobboldali pártok és ne feledkezzünk el a Brexitről se. Mennyiben szeretettek volna ezen közéleti történésekre reagálni az album dalszövegein keresztül?

(nevetnek)

Steve Garrigan: Ugyan az albumunk címe valóban Politics of Living, mi mégsem akartunk feltétlenül állást foglalni politikai kérdésekben. Az élet “politikája” az albumunk esetében mást jelent. A dalszövegeinkben kitérünk a barátságok és a kapcsolatok fontosságára, valamint az élet személyesebb kérdéseire.

Vincent May: Az album számunkra nem egy közéleti csatorna, hanem egy kifejezőeszköz. A zenének egy menekülési lehetőségnek is kell lennie.

Újabb neveket jelentett be a Sziget Fesztivál 2019 – Teljes a nagyszínpad

Majd’ 20 új név került nyilvánosságra a 2019-es Sziget Fesztivál fellépői közül. A tavalyi “Legjobb alternatív album” Grammy-díj nyertese, a The National, az idei Grammyn a legjobb remixnek járó díjat bezsebelő Mura Masa, a brit alternatív rockzenei élet kiemelkedő gitárosa Johnny Marr vagy a tavaly év végén új nagylemezzel előrukkoló Tom Odell is érkezik hazánkba.

Mark Prendergrast: Habár azt is el kell ismerni, hogy sok együttes mégis szeret állást foglalni közéleti kérdésekben, akár a dalaikon keresztül is. Mi azonban nem ezt az utat választottuk, szeretnénk a politikamentesen adni valamit az embereknek.

ContextUs: Apropó Brexit! Hogyan érint titeket az ír határkérdés problémája?

Jason Boland: Mint zenekar, nincs erről véleményünk, hiszen nem szeretnénk feszegetni a politikai kérdéseket. Ez már úgyis elég nagy fejfájást okoz elég embernek.

De a magánéletben mind a négyünknek különböző véleménye van erről.

Valamelyikünk büszke rá, valamelyikünk kevésbé. Nem aggodalmaskodunk, meglátjuk, mit hoz majd a jövő.

CV

A Kodaline egy ír rock banda. Eredetileg 21 Demands-nak nevezték magukat. A mostani nevüket 2012-ben vették fel. A zenekar négy tagból áll, ők Steve Garrigan, Mark Prendergast, Vincent May és Jason Boland. Idáig három stúdió albumuk jelent meg: az In a Perfect World (2013), a Coming Up for Air (2015) és a Politics of Living (2018).

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.