Hallgatom Kodaline: “Szeretnénk politikamentesen adni valamit az embereknek"

Kodaline: “Szeretnénk politikamentesen adni valamit az embereknek”

Promóció

Az idei, 27. Sziget Fesztivál 0. napján be se lehetett férni az A38 Mastercard sátorba, de még megközelíteni is merész vállalkozásnak tűnt. A bent zajló koncert rajongói egy négyzetméternyi helyet sem hagytak az újonnan érkezőknek, így a többi fesztiválozó a sátor melletti füves placcot foglalta el. Az utolsó sorokban is üvöltötték az All I want és a High hopes sorait. Kétségtelen, erős kezdés volt az ír rock együttes, a Kodaline részéről. A Sziget Fesztivál egyik legemlékezetesebb bulija előtt azonban lehetőségünk volt beszélgetni a srácokkal a magyarokról, a munkáról, na, meg persze az élet politikájáról.

Promóció
- Advertisement -

ContextUs: Másodjára kóstoltok bele a magyar életvitelbe és kultúrába. Hogyan érzitek magatokat Magyarországon?

Jason Boland: Csodálatosan! Már jártunk korábban Magyarországon, és már akkor teljesen beleszerettünk az itteni hangulatba. Egészen biztosan többet kéne errefelé járnunk!

A Kodeline együttes tagjait Kiss Panni faggatja / Fotó: Haraszti Misi

ContextUs: Ebben biztos vagyok! Valamilyen szempontból minden koncert és közönség más. Ti már számtalan nemzetiséggel találkoztatok munkátok során. Miben különbözik a magyar közönség más ország rajongóitól?

Jason Boland: Amikor először jártunk itt, nem igazán tudtuk, mire számítsunk. Valóban, minden közönségnek megvan a maga hangulata. Az első itteni koncertünkön rengetegen voltak, és a rajongók is elképesztők voltak. Remekül éreztük magunkat velük, iszonyú jót buliztunk együtt. És egészen biztosan így lesz ez most is.

Elstartolt a Sziget Fesztivál 2019, és máris telt ház van Ed Sheeran miatt

Végre ez is eljött és ismét elkezdődik a nyár legönfeledtebb hete, a Sziget. Az első napon máris a brit szupersztár, Ed Sheeran első magyarországi koncertjén énekelhetjük vele a slágereit. Nézzük még, mit kínál a Sziget nyitónapja. sziget ed sheeran, sziget fesztivál 2019 fellépők

ContextUs: A High Hope és az All I want című számaitok szinte már himnusznak tekinthetők a rajongók szemében. Gondoltátok volna, hogy egyszerű slágernek szánt dalból lélekmelengető terápia válik?

Vincent May: Természetesen nem számítottunk rá. Ám valóban érdekes, hogy azokat a dalokat, amiket mi írunk és rakunk össze, mikre használják fel az emberek. Van, aki az esküvőjén játssza le ezeket a számokat, valaki pedig egy temetésen.

A Kodeline-t a Szigeten kaptuk el egy interjúra / Fotó: Haraszti Misi

Megindító belegondolni, hogy tulajdonképp a mi munkánk termése segíti át az embereket egy-egy nehezebb időszakon. Koncertek közben a színpadról néha látjuk, ahogy elsírják magukat a dalaink hallatán. Elképesztő, és egyben furcsa érzés is ez. Valahol csodálatosnak gondolom, hogy a zenészeknek megvan az a szuperereje, hogy hasonló reakciót válthasson ki a hallgatóságból.

ContextUs: 2018 szeptemberében jelent meg legújabb albumotok, a Politics of Living. A fülbemászó dallam mögött személyes érzéseket, vonatkoztatásokat érezhetünk. Milyen sajátos története van az album dalainak?

Steve Garrigan: Igazából mindegyik dalnak megvan a maga sajátos története. Próbáltunk minél többet felvillantani az emócióinkból, hangulatunkból és stílusunkból, hogy aztán minden rajongónk megtalálhassa a neki szóló sort.

A legtöbb albumon található szerzeményünk fő üzenete, hogy a saját megérzéseidet és utad kövesd, ez vezet el majd a teljes harmóniához.

Ilyen például a Follow your Fire. Az Angel című dalunk pedig egy koncertünk közben elhunyt rajongónk emlékére íródott.

ContextUs: Egy interjúban említettétek, hogy ez volt az első alkalom, amikor más producerekkel és dalszövegírókkal dolgoztatok. Minek a hatására tettétek meg ezt a lépést?

Steve Garrigan: Szerettünk volna egy kis újdonságot vinni a dalainkba. Minden producer és dalszövegíró máshogy dolgozik, mindenkinek más a hitvallása. Ezen különböző módszerekbe szerettünk volna bepillantást nyerni, ezáltal inspirálódni. A munkafolyamatok közben pedig új barátokat is szereztünk,  valamint számtalan lehetőségünk volt a fejlődésre.

A fiúkat Kiss Panni kérdezi / Fotó: Haraszti Misi

ContextUs: Érdekes megvizsgálni az album címét is: Politics of Living. Az elmúlt évtizedben több politikai fordulattal kellett szembe néznünk: egyre inkább megerősödtek a jobboldali pártok és ne feledkezzünk el a Brexitről se. Mennyiben szeretettek volna ezen közéleti történésekre reagálni az album dalszövegein keresztül?

(nevetnek)

Steve Garrigan: Ugyan az albumunk címe valóban Politics of Living, mi mégsem akartunk feltétlenül állást foglalni politikai kérdésekben. Az élet “politikája” az albumunk esetében mást jelent. A dalszövegeinkben kitérünk a barátságok és a kapcsolatok fontosságára, valamint az élet személyesebb kérdéseire.

Vincent May: Az album számunkra nem egy közéleti csatorna, hanem egy kifejezőeszköz. A zenének egy menekülési lehetőségnek is kell lennie.

Újabb neveket jelentett be a Sziget Fesztivál 2019 – Teljes a nagyszínpad

Majd’ 20 új név került nyilvánosságra a 2019-es Sziget Fesztivál fellépői közül. A tavalyi “Legjobb alternatív album” Grammy-díj nyertese, a The National, az idei Grammyn a legjobb remixnek járó díjat bezsebelő Mura Masa, a brit alternatív rockzenei élet kiemelkedő gitárosa Johnny Marr vagy a tavaly év végén új nagylemezzel előrukkoló Tom Odell is érkezik hazánkba.

Mark Prendergrast: Habár azt is el kell ismerni, hogy sok együttes mégis szeret állást foglalni közéleti kérdésekben, akár a dalaikon keresztül is. Mi azonban nem ezt az utat választottuk, szeretnénk a politikamentesen adni valamit az embereknek.

ContextUs: Apropó Brexit! Hogyan érint titeket az ír határkérdés problémája?

Jason Boland: Mint zenekar, nincs erről véleményünk, hiszen nem szeretnénk feszegetni a politikai kérdéseket. Ez már úgyis elég nagy fejfájást okoz elég embernek.

De a magánéletben mind a négyünknek különböző véleménye van erről.

Valamelyikünk büszke rá, valamelyikünk kevésbé. Nem aggodalmaskodunk, meglátjuk, mit hoz majd a jövő.

CV

A Kodaline egy ír rock banda. Eredetileg 21 Demands-nak nevezték magukat. A mostani nevüket 2012-ben vették fel. A zenekar négy tagból áll, ők Steve Garrigan, Mark Prendergast, Vincent May és Jason Boland. Idáig három stúdió albumuk jelent meg: az In a Perfect World (2013), a Coming Up for Air (2015) és a Politics of Living (2018).

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3