A Hegymegi Máté által rendezett Kohlhaas 2016-ban elnyerte a Színikritikusok díját a legjobb független előadás kategóriájában, most a Szkéné Színházban látható.

Kleist: Kohlhaas Mihály című elbeszélését Gábor Sára és Hegymegi Máté adaptálták színpadra. A kétórás előadás a Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület (Szeged) közös előadása a TITÁNium program keretében, illetve a 3. TITÁNium Színházi Szemle Szkéné-díjas előadása.

Élt valaha egy lókereskedő, név szerint Kohlhaas Mihály, a maga korában az egyik legderekabb ugyanakkor legelvetemültebb ember.

 kezdi elbeszélését Kleist, majd a színházi elbeszélésmód így folytatja –

 Ez a rendkívüli férfiú, egészen harmincéves koráig, a jó állampolgár példaképének számíthatott volna. A jogérzék azonban rablóvá és gyilkossá tette őt.

A korunk egyik hatalmas közéleti problémáját jól illusztráló bevezető remekül csigázza fel az ember érdeklődését, hát még ha megtudja, hogy a Kohlhaas-szindróma tünetegyüttesei közé tartozik a kitaszítottságélmény és a bosszúvágy. Ebben, a pszichózisban szenvedő egyén megszállottan ragaszkodik saját igazához, mely vélt vagy valós okok miatt – akár teljesen hétköznapi szituációkban is – kialakulhat.

/ Fotó: Mészáros Csaba
/ Fotó: Mészáros Csaba

A novemberi előadások után most december 23-án és január 27-én játsszák ismét a darabot a Szkénében, főszerepben Nagy Zsolttal, akiről így ír Csáki Judit a Revizor Online-on:

 Nagy Zsoltot pofán csapja Kohlhaas Mihály szerepe. És megmutat benne valamit, amit én még nem láttam: a félelmet.

Az öntörvényű Kohlhaas Mihály legfrissebb adaptációja december 23-án 19:00, míg január 27-én 15:00 órától tekinthető meg a Szkéné Színházban.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. december 23., 19 óra // 2018. január 27., 15 óra // 2018. február 10., 15 óra

Helyszín: Szkéné Színház, Budapest

Jegyár: 2. 900 HUF 

Jegyfoglalás: ITT

A decemberi és a január előadásokra minden jegy elkelt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk