Jó vagy rossz koleszterin?
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magas koleszterinszintet nemcsak gyógyszerrel, de természetes módon, egy csésze finom, zöld teával is csökkenthetjük. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mi is az a koleszterin!
A koleszterin egy zsíros vegyület, ami minden sejtben jelen van. Szervezetünkbe két úton kerülhet: állati fehérjék fogyasztásával, valamint májunk is termeli. Egy része átalakul epesavakká és a széklettel együtt távozik, másik része viszont a bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ha túl sok húst és tejterméket fogyasztasz, a szervezeted nem képes azt lebontani, így az a vérbe kerül.
Itt kétféle vegyület kering, az LDL és a HDL, azaz a “rossz” és a “jó” koleszterin. Az előbbi képes lerakódni az érfalban, míg az utóbbi épp ezt tudja megakadályozni. Az artériákban lerakódott rossz koleszterin zavarja a vér áramlását, így növelve a szívroham, sztrók és a korai halálozás kockázatát.
Hogyan csökkentheted a koleszterint?
Az egészséges életmód, mint a magas koleszterinszint elleni védekezés vagy a megelőzés módja magában foglalja a sportot, helyes táplálkozást is. Ma már az orvosok és a táplálkozási szakemberek nagy része is inkább ezt szorgalmazza, mielőtt a koleszterincsökkentő gyógyszereket ajánlaná.
A rendszeres testmozgás valóban csodákra képes, ahogy már az is jelentős változást hozhat az egészségi állapotban, ha lemondasz egy-két ételről. Ha hanyagolod a zsíros húsokat, a cukros süteményeket, ugyanakkor beépítesz az étrendedbe másfajta zsírokat és rostokat.
Ilyenek például a zabpehely, magfélék, halak, a hüvelyesek, az étcsokoládé, alma és a zöld tea. Természetesen a csokoládéból is a magas minőség, azaz legalább 70%-os kakaótartalmú a legjobb választás, ugyanúgy a tea esetében is a minőség a szempont. Ennek leginkább megfelelő a tradicionális, eredeti japán matcha tea, amit japán “csodaitalnak” is neveznek.
Miért épp a matcha?
A matcha titka a termesztésének és feldolgozásának különleges módjában rejlik. Van ugyanis egy időszak, amikor a teacserjéket leárnyékolják, így azok sokkal több klorofillt és tápanyagot kezdenek termelni. Ráadásképp az egész tealevelet porrá őrlik, amivel annak minden jótékony hatását kamatoztathatjuk egészségünk érdekében.
Kutatással igazolt tény, hogy fogyasztása csökkenti az LDL szintet, miközben a HDL mennyiségén nem változtat. Bár minden zöld tea egészséges, de a matcha, abból is az M Matcha által forgalmazott minőségi tea garantálja a jó koleszterinszintet.