Sopotnik Zoltán több mint három év után újabb kötetet írt ki magából. A Moszkvics az ötödik könyve, hiszen négy verses- és egy mesekönyv szerzője.

Talán azok, akik az Y-generációhoz tartoznak, nem is tudják, milyen menő volt akkoriban egy Moszkvics autó. Az 1929-ben forgalomba kerülő orosz jármű még a ’90-es években is süvített, sőt. De mi köze van egy szépirodalmi könyvnek és Sopotnik Zoltánnak ehhez a ruszki csodához? 

A verseiben a szerző megpróbálja visszaadni azt az érzést, amely e kort jellemzi. Pollágh Péter, a szintén Telep-csoporthoz tartozó irodalmár ekképpen ír róla a fülszövegben:

1. Gondoltam, megölöm magam, hogy beültessenek ebbe a szuperszonikus Moszkvicsba. De aztán József Attila lebeszélt róla, hiszen ő sem került be. 2. Hamvas Béla utolsó éveiben összejárt a fiatal Sopotnikkal, aki megnevettette őt. 3. Nem igaz, hogy Sopotnik szomorú. Sopotnik egy Fonák. Adyt is túlélte, és nem lett áruló: szemtelenség. Ha meglátom gúnyos pofázmányát, viszketni kezd a tenyerem. 4. Költőnek öreg, filozófusnak fiatal: Sopotnik 1974-es, mint Leonardo DiCaprio. Nem csak a külsejük hasonló, a karrierjük is.

Még korábban így beszélt barátjáról Pollágh:

Sopotnik 35. Ha minden rosszul megy, túl van a felén. Két lánya és kétszáz titka van. Nem csoda, hogy lakása is penthouse, és sárkányzöld a palást minden lámpán. Salinger, Petri, Hrabal, Orbán, Tolkien, Bólya, Chandler, Nemes Nagy és Ellis: mind megfér szétstoppolt, disznóbőr kabátja alatt, s egy sem fázik. Sopotnik egy laza dzsinn, irigyek rá a rosszkedvű koboldok.

Nem tudsz semmit a rockról, ha nem olvastál Sopotnikot. Nem az a komornyikalkat, nem hajolgat neked. Kicsit olyasmi ő, a költő, mint Csernus a pszichiáterek között. Diszkréten kitépi a tölgyfát, és táncol vele. Az új összeesküvők egyike. Ha lesz iróniatanszék, ő vezeti majd. Persze nem vállalná, nem bogár ő, hogy a fénybe másszon, bár Samsával is tegeződik.

Konzervatív és deviáns, nem fér skatulyába. Kilóg a keze, lába, a zongorája. Egy fakutyát is meglovagol, ha ahhoz van kedve. Ha belépsz ódon, babonás várába, minden kötél szakad. Ha Marno a didergő, öreg király, Sopotnik a gyógyító báró, a kályhatest. S nem ijed meg, ha a tűzre rossz fát tesz pár kis baronesz.

Sopotnik Zoltan Vagott
Fotó: Bach Máté

A Molyról pedig kiragadtunk egy hozzászólást, ami talán jól jellemzi Sopotnik Zoltán lírai hangját:

imádom ezt a borongós stílust, a tömörséget és hogy hihetetlenül pontosan fogalmaz. szinte csak úgy szurkál a kijelentéseivel. kreatív, egyedi és nagyon jó. :):)

– írja Nessesay nevű felhasználó a Futótűz (2009) kötetéről.

Itt pedig egy mű olvasható a Moszkvicsból, amely a Literán jelent meg.


Trafiklakó

Egy őrbódészerű valamit visznek markolóval
a belvárosból a salakdomb felé. Ahogy ferdén
tartja a gép azt a gyerektemplomot játékok, újságok,
cigaretták esnek ki belőle, minden ötödik bukkanó
után. A kisfiú a trafikból próbál ráfeküdni a résekre,
ne hulljon ki mind a macskakőre. Nadrágja, kabátkája,
zsebe már tele, de folyamatosan tűnnek el a szeme
elől a vesztes tárgyak. Némelyik figura megfordul és
int feléje, egy cserregő mentőautó meg villant lámpáival.
A külvárosi kanyaroknál fakul a bódé. Még mindig
van minek kiesnie, bent mégis egyre több marad.
A trafiklakó rájön, fölösleges mentenie bármit is,
inkább nézi a hosszú játékcsíkot, amit a markoló hagy
maga után, orrában egyre erősödik a gangok illata. Nem
meglepő. A galamboknak, akik kísérik őket, szomszéd-
néni fejük lesz, olyan csombókos-rigolyás. Nem meglepő.
Híg ecetszemük van, kilincsforma szárnyaik, burrogásuk
porolócsattogás. Odaérnek, a salakdomb körül legalább
kétszáz doboz fekszik, saját galambokkal, kisfiúval.
Egy másik város, ahol eltévedni esélytelen.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. február 14. – Kedd – 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Jegy: Ingyenes

Címlapfotó: Autostart

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.