A már hagyománynak számító Margó Irodalmi Fesztivál 2019-ben is folytatódik. A Magvető Kiadó több szerzőjének új könyvei debütálnak az eseményen, mint Tóth Krisztina, Závada Pál, Schein Gábor, Nádasdy Ádám, Sándor Iván, Pál Sándor Attila. Ezen könyvekbe nyújtunk betekintést.

1Tóth Krisztina: Fehér farkas

Tóth Krisztina író / Fotó: Origo

Tóth Krisztina katartikus novellái a korábbi műveknél élesebben mutatják meg az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait.

Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban.

Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent.

Miről nem írhat ma egy írónő – avagy létezik-e női irodalom? – Tudósítás

Hosszú, kígyózó sor áll a Világirodalmi Színpad bejárata előtt. A magyarul és franciául zajló beszélgetéshez mindenki elveszi fülhallgatóját, majd lassan megtöltik a nézőteret. Kivéve az első sort. Az egyik szervező biztosít, a székek nem foglaltak, nyugodtan ülhetek az első sorba, sőt! Elfoglalom a középső széket legelöl, és nem telik el három perc, az emberek felbátorodva előrébb ülnek.

Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas című kötetről Szilasi László kérdezi a szerzőt június 12-én 19 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.