Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő ÁFA-kulcsát.

Már meg is tették a szükséges lépéseket

A művészet szintén megérzi a koronavírus-járvány okozta válságot. Ebben a cikkünkben összeszedtük azon filmeket, amik premierjei csúsznak. És akkor még nem is beszéltünk a legfrissebb hírről, miszerint sem a Sziget Fesztivál, sem a VOLT vagy a Balaton Sound, de még a Bánkitó Fesztivál is elmarad. A könyvpiac viszont koronavírus ide vagy oda, mindig is küszködött.

Konyvpiac Afakulcs Lengyelorszag
/ Fotó: Getty Images

Azonban a lengyel kormány igyekszik segíteni a piacot: eltörölné az áfakulcsot a nyomtatott könyvek után. Varsó ezért beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz – közölte a napokban Piotr Glinski kormányfőhelyettes, írja az MTI. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a könyvkiadók és -terjesztők kérésére fordult az uniós szervhez.

Jelenleg 5% ÁFA terheli őket

Glinski hangoztatta, hogy Lengyelországban a nyomtatott könyvek árát 5 százalék ÁFA terheli, ez a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelv értelmében a legalacsonyabb lehetséges adó. A kormányfőhelyettes közölte, hogy a lépést Andrzej Duda elnök kezdeményezte.

Kutatás igazolta: könyvekkel felnőni jó, pozitív hatásokkal jár, ha korán elkezdünk olvasni

Dr. Joanna Sikora két kutatótársával együtt a szociológia és pedagógia felől vizsgálta a házi könyvtárakat mintegy 31 országban. Olyan országokat választottak ki, amelyek 2011 és 2015 között részt vettek a PIAAC kompetenciamérésben. Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen végzett kutatásban 160.000 25 és 65 év közötti felnőttet kérdeztek meg.

Az államfő későbbi nyilatkozatában leszögezte: a koronavírus-járvány még súlyosbított a korábban is válságban lévő könyvpiac helyzetén, a lengyel kormány ezért “legalább bizonyos ideig” csökkentené az adóterheket, közvetve pedig a könyvek eladási árát is. Duda azon reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány kérelmét.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet