A kormány nyilvántartaná a fesztiválozókat, a Sziget üdvözli a törvényjavaslatot

A kormány benyújtana egy olyan törvényjavaslatot, amely monitorozná, nyilvántartaná a fesztiválozókat, koncertezőket. A Sziget Zrt. üdvözli a módosítást.

Gulyás Gergely, Magyarország miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője nyújtották be a törvényjavaslatot. A módosítás kimondja, hogy a jövőben kötelező lesz nyilvántartani azok személyes adatait, akik nagyobb zenei rendezvényekre lépnek be.

gulyás gergely kormány törvényjavaslat fesztiválok nyilvántartás
A kormány ezentúl nyilvántartja a fesztiválozókat / Fotó: MTI

A Sziget Zrt. máris reagált a kezdeményezésre, üdvözli a kedden napon benyújtott törvényjavaslatot. A módosítás azon rendezvényekre terjed ki, amelyek 25 000 főnél nagyobb létszámúak.

A britek megszavazták: Európa legjobb fesztiválját a magyarok adják

Díjat nyert a Sziget Fesztivál a UK Festival Awardson. A magyar rendezvény a Best Overseas Festival (legjobb Nagy-Britannián kívüli fesztivál) kategóriában győzött a britek rangos eseményén. Az eseményt csütörtökön tartották, Londonban – közölte a Sziget pénteken az MTI-vel. A UK Festival Awardsot tizenötödik alkalommal rendezték meg.

A Sziget leszögezi: miután az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a mi korábbi törekvéseinket és gyakorlatunkat is[/perfectpullquote]

– olvasható a közleményben.

sziget fesztivál 2015 részeg
/ Fotó: Botos Tamás

Hozzátették, hogy miután a törvényjavaslat legkorábban csak a véleményezést és esetleges módosító indítványok elfogadását követő 15 napon belül lép életbe. Nemrégiben a NAIH nemrégiben elmarasztalta céget az eddigi gyakorlatáért. Mint ismert, 30 millió forintra büntette a vállalatot, mert “jogszerűtlenül kezelték a Sziget Fesztivál és a VOLT Fesztivál esetében a fesztiválozók adatait”. Az erre reflektáló közleményükben azt írták:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság határozatában foglaltakkal nem értünk egyet, és a megadott határidőn belül bírósági felülvizsgálatot kezdeményezünk. Álláspontunk szerint, miután nincs az ágazatban speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehet értelmezni. A fesztiválokon történő “check-in” adatvédelmi szempontból nem különbözik a futballstadionok beléptetésétől vagy a szállodák, légitársaságok check-in folyamatától, ezért nem tudjuk elfogadni a NAIH érveit[/perfectpullquote]

– írja közleményében a cég. Így érthető, miért üdvözlik a törvénymódosítást, tehát meghallgatásra kerültek szavaik a kormánynál.

Új fejezet kezdődik a VOLT Fesztivál életében 2019-től

A VOLT Fesztiválra jellemző sokszínűség jegyében hazai- és világsztárok egész sora érkezik Sopronba. Mint ismeretes, színpadra lép a Slipknot, a Black Eyed Peas, Slash, a Cypress Hill, Parov Stelar, Robin Schulz és a Papa Roach. Sőt, ott ünnepli 15. születésnapját a Halott Pénz.

A büntetés miatt a két közelgő fesztiváluknál – azaz a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound esetében – még nem tudják a már jól bevált rendszert alkalmazni. Hangsúlyozták viszont, hogy “ennek ellenére mindent megteszünk látogatóink biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen is”.  Az idei Szigeten pedig már az új, a kft. reményei szerint elfogadásra kerülő törvénynek minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő chek-in rendszerrel ellenőrzik a látogatók személyi azonosságát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból