A koronavírusról szóló félrevezető információk közlésével vádolta meg Oroszországot, Kínát és Iránt az amerikai külügyminisztérium. A jelentésből kedden hozott nyilvánosságra részleteket a Politico.

Egybehangzó üzenetekkel bombáz a három ország

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít.

A nem nyilvánosságnak szánt jelentést az amerikai külügyminisztérium Globális Kötelezettség Központja (GEC) készítette, amely a többi között a globális információs háborúval is foglalkozik.

Koronavirus Alhirek Iran Kina Usa Scaled
/ Fotó: Nikkei Montage / Ap / Getty Images

A jelentés általában azt állapítja meg, hogy Peking, Teherán és Moszkva kormányzatai különösen az új típusú koronavírus eredetét illetően fogalmaznak meg egymáshoz hasonlatos állításokat a nyilvánosság számára. Ezek egy része az állami sajtóban jelenik meg, egy része pedig a kormányzati nyilatkozatokban. A jelentés megemlíti – de a Politico nem nevezi meg – az orosz védelmi minisztérium által működtetett honlapot, amely arról adott hírt, hogy Bill Gates amerikai milliárdos, a Microsoft alapítója szerepet játszott a vírus létrehozásában.

Külpolitikai csetepaté lett a járványkommunikációból

Az amerikai külügyi jelentés szerint a három ország egyikének az az üzenete, hogy Kínának globális vezető szerepe az egészségügyben, míg az Egyesült Államok „gyönge szövetséges”. Lea Gabrielle, a GEC munkatársa a Politico újságírójának azt mondta, hogy Kína lehetővé tette annak az orosz információnak a Kínában történő sulykolását, miszerint a vírust az Egyesült Államok terjesztette el az ázsiai országban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt láttuk, hogy amikor Kína már kézben tartotta a közegészségügyi válságot, akkor a Kínai Kommunista Párt összehangolt erőfeszítéseket tett a narratíva átírására[/perfectpullquote]

– idézte a Politico Lea Gabrielle véleményét.

Vajon a koronavírus egyenlő-e a sajtó halálával? – ContextUs

A koronavírus következtében legtöbben otthonmaradásra és életmódváltásra kényszerültünk, ám nemcsak ezzel a problémával kell megküzdenünk. Súlyos, szintén az egész társadalmat érintő gondot okoz a megfelelő, hiteles forrásból való informálódás, a biztonságunk és persze a mentális egészségünk érdekében.

Gabrielle szerint a Kínai Kommunista Párt így jutott el rövid időn belül ahhoz, hogy a kínai közösségi platformokon szereplő orosz információk után az állami médiában vesse fel, hogy a vírus eredete az Egyesült Államok.

Válasz helyett két interjú

Az amerikai külügyi munkatárs úgy látja, hogy a kínai kormányzat kommunikációja egyszerre támadó és védekező. A Politico munkatársa megkereste a washingtoni kínai nagykövetséget is. A nagykövetség szóvivője azonban konkrét válasz helyett két interjút ajánlott az amerikai újságíró figyelmébe. Mindkettőt a kínai nagyköve adta. Az egyik az Axios hírportálnak az HBO televíziós csatornán futó műsorában, a másik pedig az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) hangzott el.

A CNN kritizálta a magyar kormányt, Szijjártó Péter szerint álhíreket terjeszt a csatorna

A külügyminiszter visszautasította a vádakat és hangsúlyozta, hogy a rendkívüli helyzet miatt más országok is hasonló döntéseket hoznak, írja az . Szijjártó Péter szerint álhíreket és hazugságokat terjesztenek a kornavírus-törvénnyel kapcsolatban a médiában. Az amerikai CNN televízióban adott interjúban Christiane Amanpour kérdésére, hogy mi indokolta azt, hogy más országokkal szemben a magyar törvényhozás nem működik.

Az Axiosnak adott nyilatkozatban a kínai nagykövet elhárította a választ arra a kérdésre, hogy vajon a kínai külügyminisztérium szóvivője miért hangoztatta az Egyesült Államok felelősségét a vírus terjedésében. A PBS-interjúban pedig Cuj Tien-kaj nagykövet arról beszélt, hogy „az Egyesült Államok politikai hasznot húz más népek szenvedéseiből.”

Irán ENSZ-képviseletének szóvivője a Politico megkeresésére azt mondta: nem Irán, hanem az Egyesült Államok felelős a világjárvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért.

E-mailben küldött válaszában az iráni szóvivő azt állította, hogy „ennek az amerikai kormányzatnak megkülönböztető jellemzője, hogy saját hibáiért másokat okol.”

A Google egyébként nemrég bejelentette, hogy több mint 18 millió levelet törölt Gmailen álhír címén.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet