Horváth Ernő, a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója közérthetően magyarázza el videóban, mit lehet tudni a COVID-19-ről, közismertebb nevén a koronavírusról.

Ne bagatellizáld el a koronavírust az influenzával

Horváth Ernő, a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója az 1 Magyarország kezdeményezésére videóban magyarázza el közérthetően, mit lehet tudni a koronavírus-járványról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A COVID-19 vírust azért hívják koronavírusnak, mert elektronmikroszkópos képen a vírus egy napkoronához hasonlít, ugyanis a felszínén fehérjetüskék vannak jelen, amik arra szolgálnak, hogy a gazdaszervezet sejtjeinek a receptoraihoz hozzákapcsolódjon. Ezzel bejuttatja saját örökítőanyagát a sejtbe és így megváltoztatja a sejtnek a genetikai gépezetét, és így sokszorosítja magát a vírus[/perfectpullquote]

– mondja Horváth.

Covid 19 Koronavirus
Covid-19 / Fotó: Shutterstock

Mint mondta, a COVID-19 szerencsétlen időszakban vált világjárvánnyá, hiszen két másik vírus is “idényét éri”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyik a szezonális influenza vírus, a másik pedig a heveny orr- és torokgyulladást okozó kórokozó, amit közismertebb nevén náthának hívunk. A koronavírus-járványt – tüneti lefolyását tekintve – sokan hasonlítják az influenzához ezzel elbagatalizálják a vírus jelentőségét, mondván, az influenzában többen halnak meg évente mint a COVID-19-ben[/perfectpullquote]

– hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója. Mint mi is megírtuk, tévhit, hogy az influenza veszélyesebb lenne.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ebben a cikkünkben olvashatsz arról, hogy már most mire tanított meg minket a koronavírus. Ha pedig kíváncsi vagy, meddig él a vírus és milyen anyagokon milyen az ellenállóképessége, akkor ebben a cikkünkben olvashatsz róla.

“Magyarország népe mindig képes volt túlélni”

Az 1 Magyarország kezdeményezést tavaly májusban indították el roma és nem roma civilek, amikor a Mi Hazánk mozgalom vonulást hirdetett Törökszentmiklósra. A Toroczkai László vezette mozgalom cigányterrort és cigánybűnözést emlegetve demonstrált a településen. Erre reagálva indult útjára az 1 Magyarország.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hazánk több mint 1100 éves történelmét számtalan tragédia szegélyezi, de oly sok néppel ellentétben mi mégis itt vagyunk, neveljük gyermekeinket, építjük a jövőt. Magyarország népe ugyanis mindig képes volt túlélni, alkalmazkodni és megújulni. A vérzivataros századok során a magyarságot többször is megmentette az elsorvadástól, hogy tömegesen befogadott más népeket. A békésen együttélő népcsoportok pedig idővel közösségekké és nemzetté kovácsolódtak. Ma a magyarság ezért egy befogadáson alapuló kulturális és politikai közösség. A történelem megtanította nekünk, hogy a magyarok, az itt élő emberek egymásra vannak utalva, egy Magyarország létezik, amely mindannyiunké, és amelyben közösen kell megoldást találnunk a problémáinkra[/perfectpullquote]

– olvasható a nyilatkozatukban. Hozzáteszik, súlyos gondok ma is vannak, “de tudjuk, hogy csak úgy oldhatjuk meg közös nehézségeinket, ha mindenkit az ország és a nemzet egyenrangú tagjának tekintünk, ha ezt az egyenrangúságot minden honfitársunk számára garantáljuk, és senkit nem engedünk kiszorítani a nemzetből és a honfitársi közösségből. Ilyen súlyos gond a társadalmi szolidaritás hiánya, valamint a nyomor, a dizájner drogok és a velük járó devianciák terjedése, amelyek próbára teszik a családokat és a lakóközösségeket egyes térségekben. Felelősen gondolkodó magyarokként azonban mi megkülönböztetjük az okot az okozattól.”

Természetes eredetű az új koronavírus, nem laboratóriumi manipuláció eredménye

A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatásban az új koronavírus (SARS-CoV-2) és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték – írja az MTI a Science Daily szaklapra hivatkozva. – mondta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa, virológusa, a tanulmány egyik szerzője.

A járvány alatt különböző területeken tevékenykedő romákat szólaltatnak meg Facebook-oldalukon. Horváth Ernő előtt Kóti Piroska tiszavasvári aktivista a járvány elleni védekezésre hívta fel a figyelmet. Kóti kiemelte, hogy az idősek és a szegények “különösen ki vannak téve nem csak a megfertőződés veszélyeinek, hanem a járvány okozta válság miatt a nyomornak is. Magunkat is védjük tehát, ha őket is segítjük!”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.