Koronavírus: Szakértők először erősítették meg az újrafertőződés lehetőségét

Az év elején kirobbant koronavírus-járvány sokáig számos megválaszolatlan kérdést vetett fel. A kutatók azonban először nyilatkoztak arról, vajon elkapható-e a fertőzés többször. 

Immunitásunk rejtelmei

Az év elején kirobbant koronavírus-járvány számos kérdést vetett fel, amelyek közül többet egy korábbi cikkünkben igyekeztünk megválaszolni. Ugyan három potenciális oltóanyag is komolyabb vizsgálat alatt áll, amelyeket már embereken is tesztelnek, még mindig számos kérdés vetül fel a pandémiával kapcsolatban. 

koronavirus ujrafertozodes
/ Képünk illusztráció

Régóta foglalkoztatja az embereket a második hullám lehetősége, ami egy izraeli matematikus szerint csak spekuláció. Az újrafertőződés esélye azonban továbbra is fennáll, ezt pedig nemrégiben a tudósok is megerősítették. A szakértők először nyilatkoztak azzal a feltételezéssel kapcsolatban, miszerint a betegség újra elkapható. Mindez azt sugallja, hogy a koronavírus elleni immunitás csak néhány hónapig tarthat. A klinikai fertőző betegségek című folyóiratban közzétett új tanulmány arról számol be, hogy egy 33 éves férfi először enyhe tüneteket mutatott, a második megfertőződés alkalmával azonban már nem jelentkeztek tünetei. A Futurism szerint érdekes módon a beteget két genetikailag eltérő koronavírus-törzs fertőzte meg. A második fertőzést megerősítették, miután a beteg Spanyolországból az Egyesült Királyságon keresztül visszautazott Hongkongba.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Eredményeink bizonyítják, hogy a második inflációt egy új vírus okozza, amely megszerezheti a hosszabb vírusvédelmet[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Kelvin Kai-Wang To, a hongkongi egyetem klinikai mikrobiológusa. Véleménye szerint mindez nem riogatás vagy pánikkeltés, az immunitás így működik. Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség az újrafertőzés következményeinek megértéséhez. 

Elképzelhető lehetőség

A 33 éves férfi esete tekinthető az első dokumentált újrafertőződésnek, amit Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet műszaki vezetője szerint érdemes összefüggésekbe helyezni. A betegségen való újbóli átesés teljesen lehetséges. Más emberi koronavírusokkal, a MERS és a SARS-CoV-1 koronavírussal kapcsolatos tapasztalatainkból kiindulva tudjuk, hogy az emberek egy ideig antitestválaszokkal rendelkeznek, amik csökkenhetnek, írja a Futurism.

Dr. Anthony Fauci: napi 100 ezer új koronavírusos megbetegedés is lehet

Június 30-án, kedden dr. Anthony Fauci , az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakértője és az amerikai koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik vezetője nagyon ijesztő forgatókönyvet közölt a szenátussal a járvány jelenlegi adatai alapján. Jelen állás szerint az ország 40 ezer új Covid-19 fertőzöttet regisztrál naponta.

A vírus elleni immunválasz hossza információt adhat arról, hogy a vakcinák mennyire lesznek hatékonyak. Egyes betegeknek esetleg nemcsak a fertőzésen, de az oltásokon is újból át kell esniük.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból