A Richter gyógyszertár 5 hónap után már sikeresen is legyártotta a koronavírus elleni gyógyszert. Szeptemberben már a minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett a Remdesivir nevű hatóanyagú ellenszer.

260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé

A Richter gyógyszertár 5 hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen legyártott – értesült az Index. A lap értesüléseit megerősítette Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A gyógyszer szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé egyelőre. Ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni[/perfectpullquote]

– mondta a lapnak Beke Zsuzsa.

Koronavirus Ellenszer Gyogyszer Richter Gyogyszertar
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A gyógyszergyár kommunikációs igazgatója szerint a remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát. Az igazgató közölte azt is, hogy a gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást, és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. “A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik”.

Rövidebb gyógyulási idő

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szeptember végén jelentette be, hogy megkezdődhet a koronavírussal fertőzöttek favipiravirral való kezelése is. A favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel az országban először a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezelhetik a koronavírusos betegeket. A kezelésnek köszönhetően rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a betegség során.

A Richter megoldásáról cikkünk megjelenése előtt néhány perccel a Reuters világhírügynökség is hírt adott. A britek húsvétig, mint beszámoltunk róla, szeretnék minden felnőttnek beadni az oltást.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet