Az első koronavírus-ellenszer már a klinikai teszteknél tart Magyarországon

Elkezdte az Országyos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a favipiravir hatóanyagú gyógyszer vizsgálatát, amely hatékony ellenszer lehet a koronavírussal szemben Keserű György Miklós akadémikus szerint.

100 beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát – mondta a favipiravir hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán, írja az Index. Korábban egyébként arról számoltunk be, hogy Tiszavasváriban is elkezdték kutatni a koronavírus ellenszerét.

Keseru Gyorgy Miklos Mta Koronavirus
Keserű György Miklós Akkori Főigazgató A Magyar Tudományos Akadémia (Mta) Természettudományi Kutatóközpont Új Épületének Ünnepélyes Megnyitóján A Budapesti Info Parkban 2013. November 15-Én / Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti

Keserű György Miklós akadémikus (Természettudományi Kutatóközpont) közölte: a gyógyszer további vizsgálatát az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzik – a Népszava birtokába jutott dokumentum szerint pedig elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat a Korányiba. A klinikai tesztek célja, hogy itthon is alátámasszák a gyógyszer hatékonyságát, ezután engedélyezhetik teljes körűen a medicinát. Kitért arra is, hogy első körben száz beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország Japántól, ezt fogják felhasználni az öt egészségügyi centrumban.

Már embereken tesztelik az első koronavírus-elleni vakcinát

A koronavírus-járvány jelenlegi, lecsengő szakaszában felmerült, hogy második hullám érkezhet. De egy izraeli matematikus szerint ez mind spekuláció. Ha lesz, akkor ősszel vagy télen ér el minket, és erősebb lehet, mint az első. Hétről-hétre felröppennek a hírek, hogy mikorra készülhet el a vakcina, mikorra várható a gyógyszer tömeges forgalomba hozatala.

A teljes engedélyeztetési eljárás hat hónap-egy év lesz, de – az ideiglenes engedély birtokában – a tesztek alatt is eljuthat a készítmény a magyar betegekhez – fogalmazott Keserű György Miklós.

A kezdődő tüdűgyulladással küzdő betegeknél is hatékony

Keserű kifejtette: az eredetileg Japánban kifejlesztett favipiravir enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzéssel küzdő betegek kezelésére alkalmas. A Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony a gyógyszer.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak[/perfectpullquote]

– tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból