Koronavírus: Húsvétig minden felnőtt megkaphatja az oltást a briteknél

Rövid időn belül, akár három hónap múlva elkezdődhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában.

Remélik, már idén jóváhagyja a kormány

Ez esélyt teremhet arra, hogy húsvétig minden felnőtt megkaphatja az oltást – írta kormányforrásokat és a vakcina fejlesztésén dolgozó kutatókat idézve a szombati Times.

A konzervatív brit napilap beszámolója szerint az Oxfordi Egyetem oltóanyagán dolgozó kutatók abban bíznak, hogy az általuk kifejlesztett vakcinát még az idén jóváhagyják a brit hatóságok.

Egyes egészségügyi illetékesek reményei szerint hat hónapon belül minden felnőttnek be lehet adni egy dózist az oltóanyagból.

Az MTI azt írja, hogy az idézett kormányforrások egyike kijelentette, jóllehet a hatóságok hat hónapnyi időtávlatban gondolkodnak, a tömeges oltási programot valószínűleg ennél is sokkal hamarabb végre lehet hajtani.

Koronavirus Ellenszer Nagy Britannia
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A Times forrásai szerint már készülnek a szabályok annak lehetővé tételére, hogy az oltást az egészségügyben dolgozók nagyon széles köre jogosult legyen beadni, ennek érdekében képzésük néhány héten belül megkezdődik.

Fegyveres erők is segédkeznek majd

A logisztikai tervek között szerepel olyan autós oltóállomások kialakítása, amelyeknél a kocsikban ülőknek lehet beadni a vakcinát. Nagy-Britanniában már vannak hasonlóan működő autós koronavírus-tesztelő állomások. A hatalmas oltási program végrehajtásában valószínűleg a fegyveres erők is segédkeznek majd – áll a brit lap szombati írásában.

A szakmai körökben legígéretesebbnek tartott brit koronavírus-vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. Az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalattal a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az április óta tartó emberi tesztelés során a koronavírus-vakcina beválik.

Brit aktivisták tüntetnek a koronavírus figyelmen kívül hagyása ellen

A COVID-19 világszerte komoly problémát jelent az országoknak. Egyre többen fertőződnek meg, kultikus helyek zárják be kapuikat, rég várt események maradnak el, és legtöbben erősen küzdenek a megfertőződés ellen. A legnagyobb probléma azonban továbbra is a gazdasági élet leállása, valamint az egészségügyi rendszer lehetséges túlterheltsége.

Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot nemrégiben a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól százmillió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megbízást a tesztprogram sikere esetére.

Percek alatt elvégezhető a tesztelés

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter nem sokkal később közölte: az AstraZeneca még az oltóanyag engedélyezése előtt hozzákezd a gyártáshoz annak érdekében, hogy a vakcina klinikai jóváhagyásának esetére megfelelő mennyiséget lehessen készletezni, és az egészségügyi hatóságok készen állhassanak az alkalmazásra.

A Portrait of Britain 2020-as díjazottjai mondják el, milyen eddig a 2020-as év

Idén ötödik évfordulóját ünnepli a Portrait of Britain pályázat, amelyen több mint 200 művész vett részt. A 100 díjazott fotográfus olyan komoly témákat boncolgatott munkáikon, mint a Black Lives Matter mozgalom, a Brexit vagy a koronavírus-járvány. A művészek nem csak az idei év nehézségeire, de annak sokszínűségére is rávilágítottak.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki maga is átesett a fertőzésen, a minap televíziós beszédben ismertette a koronavírus-járvány elleni küzdelem fejleményeit. Kijelentette: az orvosok és a kormány tanácsadói egyöntetűen vallják, hogy tavaszra sokkal jobb lesz a helyzet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nemcsak arra van remény, hogy addigra lesz oltóanyag, de arra is, hogy hamarosan olyan tömeges, hatékony szűrési módszerek válnak hozzáférhetővé, amelyekkel percek alatt elvégezhető a tesztelés[/perfectpullquote]

– mondta a brit kormányfő.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból