Moszkva szerdán áttért a városi közlekedésben április 15. óta megkövetelt digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében korábban hozott korlátozó intézkedések keretében.

A járvány átrendezi az orosz forgalmi engedélyek ellenőrzését is

A legalább május 1-jéig hatályos szabályozás értelmében a fővárosi tömegközlekedés kizárólag az előzetes kódigénylésben megjelölt sorszámú bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal vehető igénybe. A személyhez nem kötött, egyszerhasználatos vonaljegyek érvényességét felfüggesztették.

A gépkocsiforgalomból térfigyelő kamerák szűrik azokat az autókat, amelyek rendszámához üzemeltetőik nem szereztek be előzetesen digitális közlekedési engedélyt. Kódot kell igényelniük a kerékpáron vagy más, rendszám nélküli kerekes járművön közlekedőknek is. Aki ezt elmulasztja, arra bírságot szabnak ki.

Koronavirus Oroszorszag
Képünk Illsuztráció / Fotó: Getty Images

Az engedélyek birtokosai korlátozás nélkül közlekedhetnek a lakásuk és a munkahelyük között, ha annak működését előzetesen jóváhagyta a polgármesteri hivatal. A többi utazáshoz alkalmanként kell digitális engedélyt kérni; ez orvosi kivizsgáláshoz korlátlan számban igényelhető, bevásárláshoz vagy rokonlátogatáshoz azonban csak hetente kétszer.

A járványellenes védekezés moszkvai operatív törzse közölte, hogy az automatizált kontrollra való áttérés szerda reggel nem okozott fennakadást.

Bérletükhöz 1,7 millióan, autójukhoz pedig több mint 3 millióan igényeltek előzetesen kódot. A digitális igazolványok bevezetésének napján, egy héttel ezelőtt a metró bejáratainál torlódáshoz, a városba vezető utakon pedig dugóhoz vezetett, hogy az engedélyeket rendőrök kezdték el ellenőrizni.

Hamarosan elkezdik a koronavírus ellenszerének tesztelését

Oroszországban egyébként az elmúlt egy nap alatt 5 236-tal, 57 999-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 57-tel 513-ra, a gyógyultaké pedig 547-tel 4 420-ra emelkedett.

Kiszivárgott jelentés szerint az amerikaiak megvádolták Iránt, Kínát és Oroszországot, amiért álhíreket terjesztenek a koronavírusról

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít.

Moszkvában 31 981, Moszkva megyében 6590, Szentpéterváron pedig 2267 az ismertté vált fertőzések száma. Ezekben a régiókban 261, 56 és 14 Covid-19-halottat, illetve 2267, 186 és 327 gyógyultat tartanak számon. Az országban eddig csaknem 2 millió 250 ezer tesztelést végeztek el, ebből az elmúlt nap folyamán mintegy 110 ezret.

A novoszibirszki Vektor virológiai központ közölte, hogy a jelentkezett önkéntesekből előzetesen összeválogatta azt a mintegy 70 fős csoportot, amelyen júniusban megkezdi majd a Covid-19 orosz vakcinájának tesztelését.

A kísérlethez felajánlkozott 18 és 60 év közötti, krónikus betegségben nem szenvedő emberek többsége a kutatóintézet munkatársa.

Az orosz múzeumok túlélését biztosítani kívánják

Mihail Piotrovszkij, a szentpétervári Ermitázs igazgatója leszögezte, hogy a kormánynak biztosítania kell az orosz múzeumok túlélését, amelyek a járványhelyzet miatt sorra bezártak. Közölte, hogy az irányítása alatt álló, 1764-ben alapított világhírű intézmény tervezett éves bevételeinek a felét már elvesztette, ezért tárgyalásokat folytat Moszkvával a központi segélyezésről.

Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere, augusztusra kész lehet

Az interjúban a San Franciscó-i Jacob Glanville – aki a Netflix Pandemic című dokumentumfilmjében is látható – kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Mint hozzátette, “egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét- fogalmazott az immunológus.”

Piotrovszkij szerint az Ermitázsnak, amely 2018-ban 5 millió látogatót fogadott és 2,5 milliárd rubel (mintegy 32 millió dollár) bevételt könyvelt el, legalább egy havi felkészülésre lesz szüksége az újranyitáshoz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.