Moszkva szerdán áttért a városi közlekedésben április 15. óta megkövetelt digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében korábban hozott korlátozó intézkedések keretében.

A járvány átrendezi az orosz forgalmi engedélyek ellenőrzését is

A legalább május 1-jéig hatályos szabályozás értelmében a fővárosi tömegközlekedés kizárólag az előzetes kódigénylésben megjelölt sorszámú bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal vehető igénybe. A személyhez nem kötött, egyszerhasználatos vonaljegyek érvényességét felfüggesztették.

A gépkocsiforgalomból térfigyelő kamerák szűrik azokat az autókat, amelyek rendszámához üzemeltetőik nem szereztek be előzetesen digitális közlekedési engedélyt. Kódot kell igényelniük a kerékpáron vagy más, rendszám nélküli kerekes járművön közlekedőknek is. Aki ezt elmulasztja, arra bírságot szabnak ki.

Koronavirus Oroszorszag
Képünk Illsuztráció / Fotó: Getty Images

Az engedélyek birtokosai korlátozás nélkül közlekedhetnek a lakásuk és a munkahelyük között, ha annak működését előzetesen jóváhagyta a polgármesteri hivatal. A többi utazáshoz alkalmanként kell digitális engedélyt kérni; ez orvosi kivizsgáláshoz korlátlan számban igényelhető, bevásárláshoz vagy rokonlátogatáshoz azonban csak hetente kétszer.

A járványellenes védekezés moszkvai operatív törzse közölte, hogy az automatizált kontrollra való áttérés szerda reggel nem okozott fennakadást.

Bérletükhöz 1,7 millióan, autójukhoz pedig több mint 3 millióan igényeltek előzetesen kódot. A digitális igazolványok bevezetésének napján, egy héttel ezelőtt a metró bejáratainál torlódáshoz, a városba vezető utakon pedig dugóhoz vezetett, hogy az engedélyeket rendőrök kezdték el ellenőrizni.

Hamarosan elkezdik a koronavírus ellenszerének tesztelését

Oroszországban egyébként az elmúlt egy nap alatt 5 236-tal, 57 999-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 57-tel 513-ra, a gyógyultaké pedig 547-tel 4 420-ra emelkedett.

Kiszivárgott jelentés szerint az amerikaiak megvádolták Iránt, Kínát és Oroszországot, amiért álhíreket terjesztenek a koronavírusról

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít.

Moszkvában 31 981, Moszkva megyében 6590, Szentpéterváron pedig 2267 az ismertté vált fertőzések száma. Ezekben a régiókban 261, 56 és 14 Covid-19-halottat, illetve 2267, 186 és 327 gyógyultat tartanak számon. Az országban eddig csaknem 2 millió 250 ezer tesztelést végeztek el, ebből az elmúlt nap folyamán mintegy 110 ezret.

A novoszibirszki Vektor virológiai központ közölte, hogy a jelentkezett önkéntesekből előzetesen összeválogatta azt a mintegy 70 fős csoportot, amelyen júniusban megkezdi majd a Covid-19 orosz vakcinájának tesztelését.

A kísérlethez felajánlkozott 18 és 60 év közötti, krónikus betegségben nem szenvedő emberek többsége a kutatóintézet munkatársa.

Az orosz múzeumok túlélését biztosítani kívánják

Mihail Piotrovszkij, a szentpétervári Ermitázs igazgatója leszögezte, hogy a kormánynak biztosítania kell az orosz múzeumok túlélését, amelyek a járványhelyzet miatt sorra bezártak. Közölte, hogy az irányítása alatt álló, 1764-ben alapított világhírű intézmény tervezett éves bevételeinek a felét már elvesztette, ezért tárgyalásokat folytat Moszkvával a központi segélyezésről.

Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere, augusztusra kész lehet

Az interjúban a San Franciscó-i Jacob Glanville – aki a Netflix Pandemic című dokumentumfilmjében is látható – kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Mint hozzátette, “egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét- fogalmazott az immunológus.”

Piotrovszkij szerint az Ermitázsnak, amely 2018-ban 5 millió látogatót fogadott és 2,5 milliárd rubel (mintegy 32 millió dollár) bevételt könyvelt el, legalább egy havi felkészülésre lesz szüksége az újranyitáshoz.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet