A magyar tudósok azt célozták meg, hogy végre feltérképezzék, honnan is érkezhetett meg hazánkba a világszerte immáron több mint 4 millió fertőzöttet produkáló kór.

Honnan származnak a hazai vírusok?

A Virológia Pécs Facebook-oldalán közzétett információk több mint öt hazai kutatóműhely tudósaitól származnak. A szakembereknek vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúliuk, hogy kiderítsék: honnan származnak a hazai vírusok, és mennyire aktívan terjedtek Magyarország területén.

Koronavirus Eredete Hirek Magyarorszagon
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A vizsgálat rávilágított, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a magyar kutatók által vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott.

A koronavírus újabb táptalaj Kína és az USA rivalizálásához

A koronavírus-járvány újabb tápot ad a Kína és az Egyesült Államok közti rivalizálásához. A történet végén az egyik fél jobban jár majd – kezdi elemzését a CNBC. A feszültség erősödése azzal kezdődött, hogy a felek egymást kezdték hibáztatni a járvány kitörése miatt.

Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza. A tudósok olyan ábrákkal illusztrálták mondanivalójukat, melyeket hálózati-alapú és evolúciós filogenetikai megközelítéssel készítettek.

Szerencsés volt az európai korlátozások bevezetése

Itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat láthatunk, március közepén az ország több pontján is látszanak helyi fertőzések. Ezeket a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudják kikövetkeztetni a tudósok. Ezek alapján elmondható, hogy szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése.

Virológia Pécs

Hőmérséklet és COVID-19 A tél közeledtével nem kérdéses, hogy a… vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják és ezáltal mind jobban hangsúlyozzák az egyéni védelem szükségességét is.

Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont. A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg. Az európai lezárások kezdetekor elindult, főként hazatéréssel kapcsolatos Közép-Kelet Európát érintő embermozgás lehetett a fő hajtóerő.

Virológia Pécs

Hőmérséklet és COVID-19 A tél közeledtével nem kérdéses, hogy a… vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják és ezáltal mind jobban hangsúlyozzák az egyéni védelem szükségességét is.

Nyugat-Európa és az ottani szörnyű forgatókönyv pedig időt adott a többi országnak és a mi teljes régiónknak a korai intézkedések bevezetéséhez. Ezt az időt pedig egészségügyi és diagnosztikai kapacitásfejlesztésre költhettük, amit éppen a mostani folyamatos harcban kell majd jól használni.

Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a koronavírusra

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában. A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

A tudósok hozzáteszik, hogy rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére. Figyelmeztetnek: senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni.

Új fertőzötteket regisztráltak Vuhanban

Nemrég egyébként levegőben terjedő koronavírust találtak egy vuhani kórházban. A napokban azonban egy új esetet jelentettek az közép-kínai Vuhanból. Az új vuhani fertőzött egy 89 éves férfi, aki január vége óta nem hagyta el az otthonát, mégis pozitív lett a koronavírustesztje – írta a Reuters. A férfi felesége is fertőzöttnek bizonyult, ő azonban nem mutatott tüneteket. A házaspár lakóépületében a többi lakót is megvizsgálták, és összesen 20 koronavírusos esetet tártak fel, köztük 5 tünetmentes fertőzöttet is.

Közben a Csilin tartományban található Shulanban előbb alacsonyról közepesre, majd egy nappal később már magasra emelték a koronavírus-járvány miatti riasztási szintet.

A városban május 7-én igazolták egy nőnél a fertőzést, és azóta 11 újabb beteget találtak a páciens rokonai és barátai körében. A településen bezárták az iskolákat és leállították a nem feltétlenül szükséges szállítmányokat.

WHO: A koronavírus-járványnak még közel sincs vége

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. “Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk” – mondta. Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre.

Kína szárazföldi részén egyébként tavaly év vége óta már 84010 koronavírus-fertőzöttet és 4637 halálesetet regisztráltak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.