A magyar tudósok azt célozták meg, hogy végre feltérképezzék, honnan is érkezhetett meg hazánkba a világszerte immáron több mint 4 millió fertőzöttet produkáló kór.

Honnan származnak a hazai vírusok?

A Virológia Pécs Facebook-oldalán közzétett információk több mint öt hazai kutatóműhely tudósaitól származnak. A szakembereknek vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúliuk, hogy kiderítsék: honnan származnak a hazai vírusok, és mennyire aktívan terjedtek Magyarország területén.

Koronavirus Eredete Hirek Magyarorszagon
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A vizsgálat rávilágított, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a magyar kutatók által vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott.

A koronavírus újabb táptalaj Kína és az USA rivalizálásához

A koronavírus-járvány újabb tápot ad a Kína és az Egyesült Államok közti rivalizálásához. A történet végén az egyik fél jobban jár majd – kezdi elemzését a CNBC. A feszültség erősödése azzal kezdődött, hogy a felek egymást kezdték hibáztatni a járvány kitörése miatt.

Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza. A tudósok olyan ábrákkal illusztrálták mondanivalójukat, melyeket hálózati-alapú és evolúciós filogenetikai megközelítéssel készítettek.

Szerencsés volt az európai korlátozások bevezetése

Itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat láthatunk, március közepén az ország több pontján is látszanak helyi fertőzések. Ezeket a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudják kikövetkeztetni a tudósok. Ezek alapján elmondható, hogy szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése.

Virológia Pécs

Hőmérséklet és COVID-19 A tél közeledtével nem kérdéses, hogy a… vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják és ezáltal mind jobban hangsúlyozzák az egyéni védelem szükségességét is.

Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont. A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg. Az európai lezárások kezdetekor elindult, főként hazatéréssel kapcsolatos Közép-Kelet Európát érintő embermozgás lehetett a fő hajtóerő.

Virológia Pécs

Hőmérséklet és COVID-19 A tél közeledtével nem kérdéses, hogy a… vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják és ezáltal mind jobban hangsúlyozzák az egyéni védelem szükségességét is.

Nyugat-Európa és az ottani szörnyű forgatókönyv pedig időt adott a többi országnak és a mi teljes régiónknak a korai intézkedések bevezetéséhez. Ezt az időt pedig egészségügyi és diagnosztikai kapacitásfejlesztésre költhettük, amit éppen a mostani folyamatos harcban kell majd jól használni.

Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a koronavírusra

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában. A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

A tudósok hozzáteszik, hogy rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére. Figyelmeztetnek: senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni.

Új fertőzötteket regisztráltak Vuhanban

Nemrég egyébként levegőben terjedő koronavírust találtak egy vuhani kórházban. A napokban azonban egy új esetet jelentettek az közép-kínai Vuhanból. Az új vuhani fertőzött egy 89 éves férfi, aki január vége óta nem hagyta el az otthonát, mégis pozitív lett a koronavírustesztje – írta a Reuters. A férfi felesége is fertőzöttnek bizonyult, ő azonban nem mutatott tüneteket. A házaspár lakóépületében a többi lakót is megvizsgálták, és összesen 20 koronavírusos esetet tártak fel, köztük 5 tünetmentes fertőzöttet is.

Közben a Csilin tartományban található Shulanban előbb alacsonyról közepesre, majd egy nappal később már magasra emelték a koronavírus-járvány miatti riasztási szintet.

A városban május 7-én igazolták egy nőnél a fertőzést, és azóta 11 újabb beteget találtak a páciens rokonai és barátai körében. A településen bezárták az iskolákat és leállították a nem feltétlenül szükséges szállítmányokat.

WHO: A koronavírus-járványnak még közel sincs vége

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. “Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk” – mondta. Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre.

Kína szárazföldi részén egyébként tavaly év vége óta már 84010 koronavírus-fertőzöttet és 4637 halálesetet regisztráltak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet