Izland különleges tesztelési stratégiát vezetett be, hogy megküzdjön az új koronavírussal. Bár igen kis nemzetről van szó, adataik így is sokban segíthetnek a COVID-19 megértésében.

Mindenkinek biztosítanak tesztet

A betegség február végén jelent meg az országban. A hatóságok a deCode Genetics vállalattal összefogva eddig több mint 12 600 embert teszteltek, ez a populáció mintegy 3,5 százalékát jelenti. Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban eddig a lakosság 0,16 százalékát vizsgálták meg.

Izlandon a legtöbb országgal ellentétben mindenki számára biztosítanak tesztet, még azoknak is, akik nem produkálnak tüneteket.

Eddig több mint 800 beteget azonosítottak, közülük legalább 250 ember külföldről hozta be a betegséget – írja az IFLScience.

Izland Koronavirus Teszteles Hirek
/ Fotó: Getty Images

Fontos kiemelni, hogy egyelőre igen korai eredmények állnak rendelkezésre, Izland pedig sok szempontból, így társadalmában és infrastruktúrájában is egyedi. Ennek ellenére a helyi adatok segíthetnek jobban megérteni az új koronavírus viselkedését.

Eddig csak a lakosság töredéke betegedett meg

Az információk alapján a fertőzött izlandiak mintegy fele egyáltalán nem tapasztal panaszokat, a másik fél pedig többnyire enyhe, megfázásra emlékeztető tüneteket produkál. Az eddig elvégzett tesztek alapján eddig csak a lakosság töredéke betegedett meg.

Az adatok emellett a vírus mutálódásáról is árulkodnak. A szakértők találtak egy beteget, akit a kórokozó két változata is megfertőzött.

Emellett 40 Izland-specifikus mutációt is azonosítottak. Bár a mutáció elsőre félelmetesnek tűnhet, a vírusok életciklusának természetes része, és nem okoz különösebb problémát.

7 dolog, amire már most megtanít minket a koronavírus

A 2008-as világgazdasági válság után paradox módon az emberek valamiért nem igényeltek több állami beavatkozást és szabályozást, ez most máshogyan fest. Igazán hatékonyan csak az állam tudja megvédeni a polgárait mind a járványtól, mind az annak nyomában járó gazdasági válságtól. Az állam hatékonyságát most az mutatja meg, mennyire tudja befolyásolni a polgárainak mindennapi viselkedését.

Izland populációja ugyan kicsi, az országban csupán 364 ezer ember él, a helyi tesztelési stratégia mégis sok más ország számára lehet követendő példa.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.