Izland különleges tesztelési stratégiát vezetett be, hogy megküzdjön az új koronavírussal. Bár igen kis nemzetről van szó, adataik így is sokban segíthetnek a COVID-19 megértésében.

Mindenkinek biztosítanak tesztet

A betegség február végén jelent meg az országban. A hatóságok a deCode Genetics vállalattal összefogva eddig több mint 12 600 embert teszteltek, ez a populáció mintegy 3,5 százalékát jelenti. Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban eddig a lakosság 0,16 százalékát vizsgálták meg.

Izlandon a legtöbb országgal ellentétben mindenki számára biztosítanak tesztet, még azoknak is, akik nem produkálnak tüneteket.

Eddig több mint 800 beteget azonosítottak, közülük legalább 250 ember külföldről hozta be a betegséget – írja az IFLScience.

Izland Koronavirus Teszteles Hirek
/ Fotó: Getty Images

Fontos kiemelni, hogy egyelőre igen korai eredmények állnak rendelkezésre, Izland pedig sok szempontból, így társadalmában és infrastruktúrájában is egyedi. Ennek ellenére a helyi adatok segíthetnek jobban megérteni az új koronavírus viselkedését.

Eddig csak a lakosság töredéke betegedett meg

Az információk alapján a fertőzött izlandiak mintegy fele egyáltalán nem tapasztal panaszokat, a másik fél pedig többnyire enyhe, megfázásra emlékeztető tüneteket produkál. Az eddig elvégzett tesztek alapján eddig csak a lakosság töredéke betegedett meg.

Az adatok emellett a vírus mutálódásáról is árulkodnak. A szakértők találtak egy beteget, akit a kórokozó két változata is megfertőzött.

Emellett 40 Izland-specifikus mutációt is azonosítottak. Bár a mutáció elsőre félelmetesnek tűnhet, a vírusok életciklusának természetes része, és nem okoz különösebb problémát.

7 dolog, amire már most megtanít minket a koronavírus

A 2008-as világgazdasági válság után paradox módon az emberek valamiért nem igényeltek több állami beavatkozást és szabályozást, ez most máshogyan fest. Igazán hatékonyan csak az állam tudja megvédeni a polgárait mind a járványtól, mind az annak nyomában járó gazdasági válságtól. Az állam hatékonyságát most az mutatja meg, mennyire tudja befolyásolni a polgárainak mindennapi viselkedését.

Izland populációja ugyan kicsi, az országban csupán 364 ezer ember él, a helyi tesztelési stratégia mégis sok más ország számára lehet követendő példa.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet