Ivan Krastev bolgár származású, Bécsben élő politológus, a közép-európai politikai dinamikák és a populizmus terjedésének egyik legnagyobb szakértője. After Europe című rövid könyvét mindenkinek érdemes elolvasnia, aki szeretné megérteni, hogy az elmúlt 10-12 évben mi miért történt az európai politikában.

Krastev most hét pontban foglalta össze a koronavírus-világjárvány korai tanulságait, hogy miben különbözik ez a mostani válság a korábbiaktól, szúrta ki a 444.

Visszajön a nagyobb állam

Koronavirus Hatasai Gazdasag6 1
/ Fotó: Getty Images

A 2008-as világgazdasági válság után paradox módon az emberek valamiért nem igényeltek több állami beavatkozást és szabályozást, ez most máshogyan fest. Igazán hatékonyan csak az állam tudja megvédeni a polgárait mind a járványtól, mind az annak nyomában járó gazdasági válságtól. Az állam hatékonyságát most az mutatja meg, mennyire tudja befolyásolni a polgárainak mindennapi viselkedését.

A határoknak igenis van jelentősége

Koronavirus Hatasai Gazdasag7
/ Fotó: Getty Images

Az EU tagországai eddig – legalább is elvben – nem nagyon tettek különbséget az EU-állampolgárok között, de most nyíltan kimondják, hogy ebben a helyzetben minden országnak a saját polgárai a legfontosabbak. Az országok közötti határ pedig nem valami anakronisztikus, túlhaladott butaság, hanem nagyon is valós választóvonal. Várhatóan erősödni fog a nacionalizmus, de nem feltétlen az etnikai alapú. Az országok nem csak maguk között emelnek újra falakat a polgároknak is ezt kell tenniük egymás között, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Nem az idegenek jelentik most a legnagyobb veszélyt az egyénre, hanem pont azok, akik a legközelebb állnak hozzá.

Mégiscsak létezik olyan, hogy szakértelem

Koronavirus Hatasai Gazdasag
/ Fotó: Getty Images

Az elmúlt évtizedben különböző populista politikusok sokat dolgoztak azon, hogy a „szakértelmet” általában valami trükknek, valamilyen kitalált, nemlétező dolgoknak állítsák be, hiteltelenítsék, és sokszor igen sikeresen tették. Ebben a járvány nagy változást hozhat, mert amikor az ember élete múlik rajta, akkor bizony a többség igenis a szakértők tanácsaira fog hallgatni.

Nagyon meggyőzőek az információs diktatúrák eredményei

Koronavirus Hatasai Gazdasag5
/ Fotó: Getty Images

Kínában a saját polgárait folyamatosan megfigyelő és ellenőrző állam a kezdeti titkolózás után hatékonyan tudott fellépni a járvánnyal szemben, míg az Egyesült Államok rendszere pont a gyengeségeit mutatja. Sajnos ez nagyon vonzóvá teheti a Kínához hasonló információs diktatúrákat.

Kivételesen az egyetlen helyes reakció a pánik

Koronavirus Hatasai Gazdasag3
/ Fotó: Getty Images

A 2001-es terrortámadások vagy 2008-as gazdasági világválság nyomán a legnagyobb károkat a pánik okozta. Az emberek megváltoztatták a viselkedésüket, otthon maradtak, nem vásároltak, és ez – a kiváltó okok közvetlen kárain is túl – nagyon súlyos problémákat okozott. Akkor az államok nyugtatni próbálták a polgáraikat, hogy ne essenek pánikba, itt viszont pont az ellenkezőjére van szükség. Azt kell elérni, hogy az emberek megijedjenek, és ennek nyomán drámaian megváltoztassák az eddigi viselkedésüket, otthon maradjanak, hogy lelassuljon a járvány terjedése.

Most végre az idősek hibáztathatják a fiatalokat

Koronavirus Hatasai Gazdasag2
/ Fotó: Getty Images

A klímaváltozás körüli vitákban sokszor felmerül, hogy az idősebb generációk felelőtlensége veszélyezteti a fiatalabbak jövőjét, most viszont fordított a helyzet. Az idősek vannak kiszolgáltatva annak, hogy a fiatalok hajlandóak-e drasztikusan változtatni a saját életükön, hogy ne sodorják őket veszélybe.

Hogy viszonyul egymáshoz az emberélet és a gazdasági növekedés

Koronavirus Hatasai Gazdasag4
/ Fotó: Getty Images

A kormányoknak egy ponton el kell dönteniük, hogy mi a fontosabb: drasztikus intézkedésekkel megállítani a járványt, és ezzel sosem látott válságba sodorni a gazdaságot (aminek súlyos emberi ára is van), vagy szembenézni azzal, hogy a vírus pusztítóbb lesz, hogy megvédjenek valamit a gazdaságból.

A koronavírussal kapcsolatos híreinket itt olvashatod egyben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.