Ahogy a koronavírus-járvány egyre súlyosabb mértéket öltött március folyamán Európában és Észak-Amerikában is, elérve a több százezres betegszámot, úgy jutott el hozzánk is rövid időn belül több hír kiskamaszok – 12 éves belga kislány, 16 éves francia lány, 18 éves brit fiú –, sőt, egy amerikai csecsemő haláláról. Eddig azt hallhattuk, hogy a gyerekekre nem veszélyes a vírus, most pedig mégis ennyi tragédiáról hallunk hirtelen. Mit tudnak az orvosok a Covid-19 fiatal szervezetekre gyakorolt hatásáról?

Három tanulmány, kevés esetszám

Ha kíváncsiak vagyunk arra, milyen hatással van a jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus-fertőzés a kisgyermekekre, tinédzserekre, ebben az időszakban (2020 április elején) kizárólag kínai orvosok által közölt, kínai gyerekek adataiból készült statisztikákból és tapasztalatokból indulhatunk ki. Az Internazionale összeszedte, hogy melyek a legfontosabb kutatási adatok.

Leonardo Koronavirus Meggyogyult
Leonardo, Az Egyik Legfiatalabb Olasz Fertőzött Páciens, Két Hónaposan Legyőzte A Koronavírust / Fotó: Marco Ballarini Facebook

Április elején mindössze három, kínai orvosok által készített, nyugati, tudományos lapban közölt publikációt tanulmányozhatnak az orvosok – mi is ennek a három forrásnak az adatait ismertetjük. A – szerencsére – kevés eset kevés és nem teljeskörű információval is jár, így egyelőre a tudósok sem tudnak még teljes képet festeni a koronavírus gyerekek szervezetére gyakorolt hatásairól. A rengeteg megválaszolatlan kérdés között az is felmerül, hogy a kínai populáción végzett eredmények mennyire alkalmazhatók a nyugati társadalmak számára.

Felépült a koronavírusból egy 102 esztendős olasz nő

Grondona kezelőorvosai a halhatatlan Hegylakóhoz hasonlították a nőt, csodával határos gyógyulása miatt. A reményteljes esemény a genovai St. Martino kórházban történt. Ő lehet a legidősebb ember a világon, aki felgyógyult a Covid-19 által okozott tüdőbetegségből, írja a . – nyilatkozta Dr. Vera Sicbaldi.

Február 24-én jelent meg a Journal of American Medical Associationben Az új típusú koronavírus (Covid-19) járvány jellemzői és legfontosabb tanulságai Kínában címen a legelső cikk a kínai tapasztalatokról. A vizsgált 72 314 esetből 416 páciens volt 10 éven aluli, 549 pedig 10-19 év közötti.

Összesen tehát 965, 0-19 éves gyerek kapta el a vírust, ami a teljes mintának 1,3%-a. Jó hír, hogy a kínaiak nem jelentettek elhalálozást ebből a korcsoportból.

„Nem jelenthetjük ki azonban teljes biztonsággal, hogy a gyerekekben könnyebben lezajlik a betegség, és továbbra is meg kell őket óvnunk a megfertőződés lehetőségétől. Ők is megbetegedhetnek és megfertőzhetnek másokat” – mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügy Világszervezet (WHO) Covid-19 járványügyi operatív vezetője.

Elküldték a kórházból, másnap belehalt a koronavírusba a 30 éves férfi

Ben Luderer feleségének koronavírustesztje még március 19-én mutatott pozitívat, három nappal később pedig már ő is gyanús tüneteket tapasztalt. Sajnos azonban a panaszai egyre rosszabbra fordultak, ezért március 27-én be kellett feküdnie egy, New Jersey-ban lévő, helyi kórházba – írja People magazin . A férfit az orvosok azonnal lélegeztetőgépre kapcsolták.

A Sars- és a Mers-járványok során is, amelyekért szintén a koronavírusok közé tartozó kórokozó felelős, alacsony volt a megfertőződött gyermekek aránya. Azt ma még nem tudjuk, hogy ennek pontosan mi lehet az oka. Jelenleg az a feltételezés él, hogy a fiatalok immunrendszere valamiért jobban ellenáll az új vírusoknak és baktériumoknak, de ezt még nincs bizonyítva. Ugyanakkor az egészségügyi hatóságok tanácsa szerint a gyerekeknek is ugyanazokat az óvintézkedéseket kell betartaniuk a fertőzés elkerülése és a járvány terjedésének megfékezése végett, mint a felnőtteknek.

A gyerekek között nagyon magas a tünetmentesek aránya

A Covid-19 fertőzést a gyerekek is elkaphatják, de a felnőtt és idős populációhoz képest kevésbé hajlamosak megfertőződni és általában könnyebb lefolyású náluk a betegség. A korral egyre emelkedik a fertőzöttek, a súlyos tünetekkel rendelkezők, a kórházi kezelést és az intenzív ellátást igénylők valamint az elhalálozások aránya.

Miért éppen Lombardiában tombol a legerősebben a koronavírus-járvány?

Az olasz médiát is rendkívül foglalkoztatja a koronavírus-járvány minden aspektusa. A napi aktualitásokon túl az utóbbi időben megjelentek olyan cikkek is, amelyek azt kezdték firtatni, miért pont ezen a területen terjedhetett el ilyen mértékben a járvány. Az eddig felmerült tényezőket mutatjuk be. Február 6-án, a Milánótól alig 30 km-re található Lodi közelében kisiklott egy gyorsvonat.

Az Olasz Gyermekorvosok Szövetségének elnöke, Alberto Villani által özölt információ szerint március 19-ig 300 Covid-19 fertőzött gyermekről volt tudomásuk. Szerencsére nincsen köztük sem elhunyt, sem súlyos eset. Március 19-ig összesen 41 ezer regisztrált fertőzött volt Olaszországban.

Az olasz adatokból a gyerekek 0,7%-os aránya a fertőzötteken belül tehát megerősíti a kínai megállapításokat, miszerint alig 1% körülre tehető a gyermekek aránya a regisztrált betegek között.

Március közepén jelent meg a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szaklapban egy tanulmány 2143 kiskorú páciens esetének elemzése a Covid-19 betegség kapcsán Kínában címmel. Ez is arra jutott, hogy bármilyen korú gyerek elkaphatja a betegséget. A vizsgált mintából 731 klinikai pozitív esetet igazoltak, a fennmaradó 1412 gyanús esetnek minősült. A tanulmány megállapítása szerint nem volt lényegi különbség a nemek között, és túlnyomó többségük (90%) tünetmentes (13%) volt vagy csak enyhe és közepes tüneteket mutattak.

#Repost @repubblica_milano * * * * * * San Bassano, Italy Banksy reinterpretato per raccontare il mondo ai tempi del #coronavirus: su un muro di San Bassano, nel Cremonese, è comparsa l’opera di un anonimo #writer che ha dato una sua personale rilettura della celebre “A girl with balloon” dell’artista inglese. Invece del palloncino a forma di cuore, dalle mani della bambina vola via il virus #Cremona #banksy #arte #streetart #murales #sanbassano #streetartist Seguici su @repubblica_milano: le notizie in diretta anche su Instagram

No Description

A gyermekek 2,5%-ánál állapítottak meg súlyos tüdőgyulladást, amely miatt kórházi kezelésre volt szükségük. Nagyon kis hányaduk (0,5%) került válságos állapotba. Viszont ezen esetek több mint fele egy évnél kisebb volt: tehát főleg a csecsemők számára veszélyes a koronavírus.

A roma orvostanhallgató, aki érthetően elmagyarázza, mit lehet tudni a koronavírusról

Horváth Ernő, a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója az 1 Magyarország kezdeményezésére videóban magyarázza el közérthetően, mit lehet tudni a koronavírus-járványról. – mondja Horváth. Mint mondta, a COVID-19 szerencsétlen időszakban vált világjárvánnyá, hiszen két másik vírus is “idényét éri”. – hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója.

A másik potenciálisan veszélyeztetett csoport a krónikus betegséggel élő gyermekeké. Náluk bármilyen fertőzés sokkal nagyobb kockázattal járhat az egészséges társaiknál, de ennek megerősítésére további tanulmányokra van szükség a Covid-19 esetében. A 731 beteg gyermekből összesen hárman kerültek intenzív osztályra vagy volt szükségük gépi lélegeztetésre.

Un piccolo appena nato protetto da una visiera in un ospedale di #Bangkok, #Thailandia, il #2aprile 2020, durante l’epidemia di #coronavirus (foto @[Reuters])

No Description

A harmadik fontos anyag a New England Journal of Medicine szaklapban, március 18-án közölt levél, amely aláírói között többnyire kínai, azon belül is vuhani intézményekben dolgozó gyermekorvosok szerepelnek. 1391 olyan kínai gyermeket vizsgáltak a Vuhani Gyermekkórházban, akik igazolt Covid-19 páciensekkel vagy gyanús esetekkel kerültek kapcsolatba. A tesztek elvégzése után 171 gyermeknél igazolták a fertőzést. Csak 40%-uk volt lázas, 50%-uk köhögött és fájt a torka. Kevesebb mint ötödük (17%) teljesen tünetmentes volt, és a röntgenen sem látszódtak a tüdőgyulladás jelei. Itt is három gyermek került intenzívre vagy volt szüksége lélegeztetőgépre.

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

A kínai orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek könnyebb tünetekkel gyógyulnak ki, és viszonylag magas (13-17%) a tünetmentesek aránya. A szezonális influenza terjesztésében már feltárták, hogyan terjesztik a vírust a gyerekek, a Covid-19 esetében még nem teljesen tisztázott a szerepük. A sima influenza esetében több tanulmány igazolta már, hogy a nevelési intézmények bezárásával csökkenteni lehet a járvány terjedésének sebességét. A Covid-19 esetében nem készülhetett ilyen felmérés, így csupán feltételezték az orvosok, hogy a gyerekek is terjeszthetik a vírust. Csupán ez alapján a feltételezés alapján záratták be a kormányok az iskolákat.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet