New Yorkban két macska tesztje is pozitív lett a Covid-19-re, így hivatalosan ők az első koronavírus-fertőzött háziállatok az Egyesült Államokban.

Enyhe tünetekkel kerültek állatorvoshoz

A háziállatok az amerikai államok különböző régióiból származnak és a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) és a USDA (United States Department of Agriculture) bejelentése szerint várhatóan teljesen meggyógyulnak, írja a People.

Macskak Koronavirus
Képünk Illusztráció / Fotó: Francesco Ungaro

Az első macska enyhe légzőszervi tüneteket mutatott, ezért tesztelték az állatorvosok koronavírusra. A macska egyik tulajdonosa sem fertőződött Covid-19-cel, így feltételezhető, hogy a fertőzést tünetmentes családtagoktól vagy fertőzött emberektől kapta meg miközben kint tartózkodott.

Jane Goodall: Bölcsebbnek kell lenni a bolygóval a járvány után

Jane Goodall több mint 50 éve kezdte tudományos pályafutását Afrikában, ahol először csimpánzokat tanulmányozott. Tudományos munkássága az évtizedek alatt összeforrt a környezetvédelmi és állatvédelmi tevékenységével. A kilencvenes években indult, fiatalokat célzó környezetvédelmi programja már 60 országban működik. A tudós, aki előadásokat tartva szinte egész évben a világot járja, a járvány miatt most angliai otthonába, Bournemouthba vonult vissza.

A második macska szintén légzőszervi megbetegedés tüneteit mutatta, mielőtt tesztelték volna, a gazdája viszont már korábban megfertőződött. Annak ellenére, hogy az otthonukban több macska is van, azok nem mutattak tüneteket.

Emberre nem jelentenek veszélyt a fertőzött kisállatok

A magánlaboratórium, amely az állatokat tesztelte, azonnal jelentette az esetet az államnak és a hivataloknak. A CDC és az USDA szerint egyelőre nem indokolt a háziállatok rutinszerű tesztelése. Jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a háziállatok szerepet játszanának a koronavírus terjedésében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezért nem indokoltak olyan intézkedések, amelyek veszélyeztetnék a háziállatok jólétét. További tanulmányok szükségesek, hogy megállapítást nyerjen, hogy a különböző állatok, ideértve a házi kedvenceket is, milyen módon érintettek [/perfectpullquote]

–  áll a szervezet által kiadott nyilatkozatban. Az tehát egyértelmű, hogy háziállataink is elkaphatják a koronavírus fertőzést, attól viszont nem kell tartani, hogy a kisállatokról emberre terjedne a kór.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet