Az 59 éves férfi állapota olyan súlyos volt, hogy csak 50 százalék esélyt adtak a túlélésére. Egy légzéstechnika azonban rengeteget segített neki.

Először hazaküldték a kórházból

Felgyógyult a koronavírusból az az 59 éves angol édesapa, akit néhány napja engedtek ki a Gloucestershire Royal Hospital intenzív osztályáról. A férfi most a Good Morning Britain című műsorban árulta el, hogy az orvosok munkája mellett minek is köszönheti az életét: egy sajátos légzéstechnikának – írja a Metro.

Rob Thomast még március 30-án betegedett meg, ám akkor még antibiotikumokkal hazaküldték. Néhány nappal később azonban már a koronavírusra jellemző tünetek nagy részét produkálta, az életveszélyesen magas láza miatt ismét orvoshoz vitték, ahol bebizonyosodott: elkapta a betegséget.

Koronavirus Gyogyulas Legzestechnika
Képünk Illusztráció / Fotó: Nati Shohat / Flash90

A férfi állapota olyan súlyos volt, hogy hamarosan az intenzív osztályra került, az orvosok azt mondták a családnak, hogy 50 százalék esélye van a túlélésre.

Elkezdte irányítani a légzését

Mielőtt azonban átszállították volna az intenzívre, sikerült még telefonon beszélnie a testvérével, aki ápoló. A nő egyetlen jó tanácsot adott neki.

Elsőre nem hangozhat túl elmés tanácsnak, ám Thomasnak, állítása szerint ez mentette meg az életét. A férfi bevallása szerint ezt az egy mondatot “vitte” magával az intenzív osztályra, amikor már nehezen kapott levegőt háton fekve. Az orvosokat emiatt megkérte, hogy ültessék fel. Ekkor látta meg a falon az órát, és kezdte irányítani a légzését.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Csak ültem ott, néztem az órát, és ütemesen lélegeztem mélyeket. Az orvosok azt mondták, hogy ez a mélylégzés mentett meg engem attól, hogy lélegeztetőgépre kerüljek[/perfectpullquote]

– mondta.

Felépült a koronavírusból egy 102 esztendős olasz nő

Grondona kezelőorvosai a halhatatlan Hegylakóhoz hasonlították a nőt, csodával határos gyógyulása miatt. A reményteljes esemény a genovai St. Martino kórházban történt. Ő lehet a legidősebb ember a világon, aki felgyógyult a Covid-19 által okozott tüdőbetegségből, írja a . – nyilatkozta Dr. Vera Sicbaldi.

A mélylégzés egy egyszerű relaxációs gyakorlat, amely segít megnyugodni stresszes helyzetben, de arra is jó, hogy a tüdő alsó részébe – amelyet a felszínes, mellkasi légzés során keveset használunk – is elég levegő jusson, és kihasználjuk egész tüdőkapacitásunkat.

A legegyszerűbb gyakorlat ezen a téren az, hogy lassan és számolva vesszük a levegőt, a fókuszált légzés ugyanis hamar lenyugtatja az embert. A mélylégzés másik módszere, hogy hasunkra és mellkasunkra tesszük a kezünket, majd belégzéskor igyekszünk a tüdő alsó részébe lélegezni. Ez akkor sikerül, ha csak a hasunkra helyezett kezünk emelkedik, a mellkasunkon fekvő nem.

Egy brit nő ajándék autót kapott, amiért segített egy koronavírusos idős emberen

Lucy Duncan wigani ápolónő egy tizenkét órás műszak után szeretett volna hazatérni, ám útja során autóbalesetet szenvedett. Egy idős emberrel ütközött össze, akiről később kiderült, hogy súlyosan beteg, feltehetőleg koronavírus-fertőzött. Lucy Duncan, felmérve a körülményeket, azonnal cselekedett, mentőt hívott és elkísérte a kórházba a férfit.

Thomas a mélylégzést gyakorolta az intenzíven, és végül tényleg elkerülte a lélegeztetőgépeket, sőt, néhány nappal később kiengedték az osztályról, vasárnap pedig gyógyultan hazamehetett a kórházból.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet