Egyedülálló fotók láttak napvilágot, melyek a vírus pusztító tevékenységét illusztrálják.

Különleges vállalkozás

Koronavirus Emberi Sejt Tunetei
Így Támadja Meg Az Emberi Sejtet A Koronavírus / Fotó: Niaid

Az elektronmikroszkópoknak hála ma már olyan mikrofolyamatokat is láthatunk szabad szemmel, melyekkel kapcsolatban régen csak a fantáziánkra hagyatkozhattunk.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 923.4k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

Az amerikai Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) fotóin az látható, ahogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) egészséges emberi sejteket támad meg és pusztít el, írja az IFLScience.

Lapozz tovább, még nincs vége!

Apró, pontszerű kórokozók

Koronavirus Emberi Sejt Tunetei2
Ahogy A Felvételeken Is Látszik, Egészen Apró, Pontszerű Kórokozókról Van Szó / Fotó: Niaid

A mesterséges úton kiszínezett képek egészen egyedülálló módon mutatják be a drámai folyamatot, ahogy az új koronavírus megtámadja az emberi sejteket. A Covid-19 eddigi grafikus megjelenítése merőben más volt: a nagyközönség eddig jellegzetes, “tüskés” külsejéről ismerhette a világot rettegésben tartó kórokozót (erre a vizuális karakterisztára alapozva kezdtek egyesek koronavírus alakú plüssfigurák és hamburgerek gyártásába).

7 dolog, amire már most megtanít minket a koronavírus

A 2008-as világgazdasági válság után paradox módon az emberek valamiért nem igényeltek több állami beavatkozást és szabályozást, ez most máshogyan fest. Igazán hatékonyan csak az állam tudja megvédeni a polgárait mind a járványtól, mind az annak nyomában járó gazdasági válságtól. Az állam hatékonyságát most az mutatja meg, mennyire tudja befolyásolni a polgárainak mindennapi viselkedését.

A NIAID által közzétett felvételek azonban egészen más módon ábrázolják a világszerte immáron több mint 400 ezer embert megfertőzött vírust: egészen apró, pontszerű kórokozókat láthatunk, melyek épp kifejtik korrozív hatásukat az emberi sejtekben.

Lapozz tovább, még nincs vége!

Eltörpül egy emberi sejt mellett

Koronavirus Emberi Sejt Tunetei3
A Vírus Egy Szál Rns-Ből, Egy Zsírburokból És Fehérjetüskékből Áll / Fotó: Niaid

Az új típusú koronavírus egyébként is eltörpül egy emberi sejt mellett: mindössze 120-160 nanométer szélességű, ezért a hagyományos mikroszkópok segítségével nem is szemrevételezhető. Csak az elektronmikroszkópok képesek érzékelni, mivel e szerkezet fény helyett elektronokkal állítja elő a kívánt képet.

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

A koronavírus egyébként jellegzetes fehérjetüskéjéről kapta ismert elnevezését. Maga a vírus egy szál RNS-ből, egy zsírburokból és fehérjetüskékből tevődik össze. Bár maga a vírus valóban kisméretű, mégis jelentős pusztítást képes végezni az emberi sejtekben. Fehérjetüskéik segítségével hatolnak be a sejtmembránba, és ha egyszer bejutottak, a gazdasejt segítségével elkezdik sokszorozni magukat, több ezer másolatot hozva így létre. Miután a gazdasejt kimerül és elpusztul, a vírus új sejtek felé vándorol, hogy folytassa szörnyű tevékenységét. Ezt a folyamatot örökítik meg a NIAID által publikált felvételek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet