Kitiltják a beoltatlanokat a boltokból és a kocsmákból Németországban

Napirenden van az oltás kötelezővé tételének kérdése is, várhatóan februártól vezethetik be. A Bundesliga-meccseken maximum 15 ezer néző lehet, és csak az oltottakat és a Covidból felépülteket engedik be. Angela Merkel szerint Németországban a fertőzések száma stabilizálódott, ám túl magas szinten.

Még több korlátozást vezetnek be Németországban a koronavírus-járvány miatt

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A bárokból szintén kitiltják őket, csupán abban az esetben nem érvényes rájuk a szabály, ha korábban kigyógyultak a koronavírus betegségből.

Azokban a régiókban, amelyekben magas a fertőzöttek száma, bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket is.
A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a koronavírus miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a „nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – mondta Merkel.

Kapcsolódó cikk

Mint ismertette, előmozdítják kötelező oltás ügyét is. Felkérik a Német Etikai Tanácsot, hogy az év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben. A kötelezettséget februártól vezethetik be.

70 százalékos az átoltottság

Hirdetések

A Bundesligát is érintik a korlátozások. A kültéri sporteseményeken a lelátó 30-50 százalékát tölthetik fel, maximum 15 ezer szurkoló vehet részt a meccseken. A beltéri rendezvények esetén a felső határ ötezer drukker lesz. A maszkviselés kötelező lesz, emellett csak a beoltottak vagy a felépültek vehetnek részt az eseményeken. Ezeken felül egy friss teszteredmény opcionálisan a belépési feltételek közé tartozhat.

A BBC cikke szerint csütörtökön Németországban 73 ezer új koronavírus-fertőzöttet és 388 halálesetet regisztráltak. Az országban az átoltottság alig 70 százalékos, ez az érték alacsonyabb, mint számos európai országban, köztük Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet