Az El País spanyol napilap drámai videófelvételeket tett közzé, amit egy madridi vásárcsarnokban felállított kórházban forgattak.

Egy vásárcsarnokban állítottak fel tábori kórházat

Az El País Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott, teljes egészében spanyol nyelven szerkesztett napilapja. A stáb videót forgathatott egy madridi vásárcsarnokban felállított tábori kórházban, szúrta ki a 444. Itt akár 5500 kórházi ágy és 500 intenzív osztályi ágy felállításával is számolnak, és bár jelenleg ennél kevesebb áll, mégis olyan tömegről van szó, ami az egészségügyi szakembereknek is újdonság.

Koronavirus Hirek Madrid Spanyolorszag Korhaz
Az Egészségügyi Dolgozók Madridban, Tapssal Reagálnak Azon Szomszédokra, Akik Szintén Tapssal Kifejezik Tiszteletüket Az Egészségügyi Dolgozók Felé / Fotó: Sergio Perez / Reuters

A videóban nyilatkozó orvosok szerint bár tudták, hogy kell egy ilyen tábori kórházat felállítani, most Madridban, a koronavírus-járvány egyik globális gócpontjában olyan gyorsan kellett dolgozni, hogy muszáj volt improvizálni.

Videón mutatják be, hogy a teljes tüdőt letámadja a koronavírus

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19). Korábban beszámoltunk arról, hogyan teszi tönkre a tüdőt az új koronavírus, de mostanáig igazán teljes képünk nem volt arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel.

Különösen az oxigén bekötése jelentett gondot, hiába dolgoztak alkalmanként egyszerre 280-an is ezen, civilek és katonák egyaránt, emiatt csúszott kicsit az Ifema vásárcsarnok 5-ös számú pavilonjában felállított ideigelenes kórház átadása.

Még 4-6 hétig lesz rájuk szükség

Az orvosok szerint a cél a madridi kórházak tehermentesítése, amelyek egyszerűen nem bírnak egyszerre annyi tüdőbeteget fogadni, mint ahányra most szükség lenne. Szerintük nem csak az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan érkeznek, hanem hogy szemben a megszokottal, hosszabb ideig is kell kórházban maradniuk a betegeknek.

A magas hőmérséklet tényleg megöli az új koronavírust?

A magas hőmérséklet tényleg megöli az új koronavírust? Az új, a kínai Vuhanból kiindult koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan napvilágot láttak azok a teóriák is, melyek arra az égető kérdésre kísérelnek meg választ adni, hogy miként, milyen körülmények között érhet véget a mostani krízishelyzet.

Mint mondták, ez végképp megterheli a rendszert. Úgy számolnak, még 4-6 hétig lesz rájuk szükség, utána talán enyhül a nyomás.

#CORONAVIRUS | Dentro del HOSPITAL de campaña de IFEMA | Reportaje | El País Semanal

Entramos en el hospital de campaña de Ifema para conocer la batalla contra el coronavirus en este complejo improvisado ante el colapso de los hospitales de M…

Érdemes az El País angol, illetve spanyol nyelvű riportjait is elolvasni ennek a tábori kórháznak, dolgozóinak, betegeinek mindennapjairól.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet