Követem Élet + Stílus A teljes tüdőt letámadja a koronavírus

A teljes tüdőt letámadja a koronavírus

Promóció

Korábban nem volt igazán teljes képünk arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel az új koronavírus, a Sars-Cov2. Azonban egy publikált videó bemutatja mindezt.

Na, ezért veszélyes ez a fajta tüdőgyulladás

Promóció
- Advertisement -

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19).

Korábban beszámoltunk arról, hogyan teszi tönkre a tüdőt az új koronavírus, de mostanáig igazán teljes képünk nem volt arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel.

A washingtoni George Washington Egyetem (GWU) kórháza kiadott egy videót, amiből kiderül, hogy miért is nagyon veszélyes az a fajta tüdőgyulladás, amit ez a vírus okoz, írja a Venture Beat.

/ Fotó: Getty Images

A virtuális valóságban (VR) is bejárható videó egy COVID-19 beteg tüdejéről készült komputertomográfos (CT) felvételsorozat adatai alapján készült. Keith Mortman, a GWU vezető mellkassebésze a Surgical Theater nevű orvosi képalkotásra szakosodott VR-szoftver fejlesztőivel közösen készítette el a döbbenetes CT-VR videót, ami kívül-belül megmutatja a vírus okozta rombolást.

A videó láttán érthető, miért válik nehézzé a légzés

A felvételeken kék színnel láthatók az ép tüdőszövetek és sárgával a gyulladásos részek. Jól látható, hogy a vírus szinte a tüdő teljes egészét megtámadja, a szervezet védekezőreakcióját pedig a tüdőlebenyek legmélyéig is kiterjedő gyulladásos zónák jelzik. A videót látva érthetővé válik, hogy miért válik végletesen nehézzé a légzés az akut tüdőgyulladásos esetekben, annyira, hogy a páciensek már nem tudnak önállóan levegőt venni, lélegeztetésre szorulnak.

Koronavírus: Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató

Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, Müller Viktor a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója azt hangsúlyozta az Inforádiónak, hogy szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget. – magyarázta. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

“A károsodás nem korlátozódik a tüdő bizonyos részeire, mindkét oldalra szétterjed” – mondta Keith Mortman.

Különösen aggasztó az a felismerés, hogy a COVID-19 betegségből felépülő páciensek nagy mértékű, maradandó tüdőkárosodást szenvedhetnek, ha a gyulladás nem hagy alább időben

– tette hozzá. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tüdőlebenyek hegesedése miatt egyes esetekben hosszú távon is állandósulhat a légszomj, a légzési nehézség.

Dr. Mortman GWUH – COVID-19 Patient VR Flythrough 2

A 360° Virtual Reality fly-through showing the extent of damage to the lungs (yellow) from COVID-19 for a patient seen by Dr. Keith Mortman at George Washing…

Keith Mortman abban bízik, hogy a közreadott videó kellőképp sokkolja az embereket, és felhívja a figyelmet a járványügyi szabályok, korlátozások betartásának fontosságára.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3