Korábban nem volt igazán teljes képünk arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel az új koronavírus, a Sars-Cov2. Azonban egy publikált videó bemutatja mindezt.

Na, ezért veszélyes ez a fajta tüdőgyulladás

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19).

Korábban beszámoltunk arról, hogyan teszi tönkre a tüdőt az új koronavírus, de mostanáig igazán teljes képünk nem volt arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel.

A washingtoni George Washington Egyetem (GWU) kórháza kiadott egy videót, amiből kiderül, hogy miért is nagyon veszélyes az a fajta tüdőgyulladás, amit ez a vírus okoz, írja a Venture Beat.

Koronavirus Hirek Tudo
/ Fotó: Getty Images

A virtuális valóságban (VR) is bejárható videó egy COVID-19 beteg tüdejéről készült komputertomográfos (CT) felvételsorozat adatai alapján készült. Keith Mortman, a GWU vezető mellkassebésze a Surgical Theater nevű orvosi képalkotásra szakosodott VR-szoftver fejlesztőivel közösen készítette el a döbbenetes CT-VR videót, ami kívül-belül megmutatja a vírus okozta rombolást.

A videó láttán érthető, miért válik nehézzé a légzés

A felvételeken kék színnel láthatók az ép tüdőszövetek és sárgával a gyulladásos részek. Jól látható, hogy a vírus szinte a tüdő teljes egészét megtámadja, a szervezet védekezőreakcióját pedig a tüdőlebenyek legmélyéig is kiterjedő gyulladásos zónák jelzik. A videót látva érthetővé válik, hogy miért válik végletesen nehézzé a légzés az akut tüdőgyulladásos esetekben, annyira, hogy a páciensek már nem tudnak önállóan levegőt venni, lélegeztetésre szorulnak.

Koronavírus: Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató

Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, Müller Viktor a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója azt hangsúlyozta az Inforádiónak, hogy szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget. – magyarázta. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

“A károsodás nem korlátozódik a tüdő bizonyos részeire, mindkét oldalra szétterjed” – mondta Keith Mortman.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Különösen aggasztó az a felismerés, hogy a COVID-19 betegségből felépülő páciensek nagy mértékű, maradandó tüdőkárosodást szenvedhetnek, ha a gyulladás nem hagy alább időben[/perfectpullquote]

– tette hozzá. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tüdőlebenyek hegesedése miatt egyes esetekben hosszú távon is állandósulhat a légszomj, a légzési nehézség.

Dr. Mortman GWUH – COVID-19 Patient VR Flythrough 2

A 360° Virtual Reality fly-through showing the extent of damage to the lungs (yellow) from COVID-19 for a patient seen by Dr. Keith Mortman at George Washing…

Keith Mortman abban bízik, hogy a közreadott videó kellőképp sokkolja az embereket, és felhívja a figyelmet a járványügyi szabályok, korlátozások betartásának fontosságára.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet