Korábban nem volt igazán teljes képünk arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel az új koronavírus, a Sars-Cov2. Azonban egy publikált videó bemutatja mindezt.

Na, ezért veszélyes ez a fajta tüdőgyulladás

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19).

Korábban beszámoltunk arról, hogyan teszi tönkre a tüdőt az új koronavírus, de mostanáig igazán teljes képünk nem volt arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel.

A washingtoni George Washington Egyetem (GWU) kórháza kiadott egy videót, amiből kiderül, hogy miért is nagyon veszélyes az a fajta tüdőgyulladás, amit ez a vírus okoz, írja a Venture Beat.

Koronavirus Hirek Tudo
/ Fotó: Getty Images

A virtuális valóságban (VR) is bejárható videó egy COVID-19 beteg tüdejéről készült komputertomográfos (CT) felvételsorozat adatai alapján készült. Keith Mortman, a GWU vezető mellkassebésze a Surgical Theater nevű orvosi képalkotásra szakosodott VR-szoftver fejlesztőivel közösen készítette el a döbbenetes CT-VR videót, ami kívül-belül megmutatja a vírus okozta rombolást.

A videó láttán érthető, miért válik nehézzé a légzés

A felvételeken kék színnel láthatók az ép tüdőszövetek és sárgával a gyulladásos részek. Jól látható, hogy a vírus szinte a tüdő teljes egészét megtámadja, a szervezet védekezőreakcióját pedig a tüdőlebenyek legmélyéig is kiterjedő gyulladásos zónák jelzik. A videót látva érthetővé válik, hogy miért válik végletesen nehézzé a légzés az akut tüdőgyulladásos esetekben, annyira, hogy a páciensek már nem tudnak önállóan levegőt venni, lélegeztetésre szorulnak.

Koronavírus: Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató

Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, Müller Viktor a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója azt hangsúlyozta az Inforádiónak, hogy szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget. – magyarázta. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

“A károsodás nem korlátozódik a tüdő bizonyos részeire, mindkét oldalra szétterjed” – mondta Keith Mortman.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Különösen aggasztó az a felismerés, hogy a COVID-19 betegségből felépülő páciensek nagy mértékű, maradandó tüdőkárosodást szenvedhetnek, ha a gyulladás nem hagy alább időben[/perfectpullquote]

– tette hozzá. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tüdőlebenyek hegesedése miatt egyes esetekben hosszú távon is állandósulhat a légszomj, a légzési nehézség.

Dr. Mortman GWUH – COVID-19 Patient VR Flythrough 2

A 360° Virtual Reality fly-through showing the extent of damage to the lungs (yellow) from COVID-19 for a patient seen by Dr. Keith Mortman at George Washing…

Keith Mortman abban bízik, hogy a közreadott videó kellőképp sokkolja az embereket, és felhívja a figyelmet a járványügyi szabályok, korlátozások betartásának fontosságára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.