A luxustorony üzemeltetők és építők hasznot húznak a koronavírus-járványból, emelik bérleti díjaikat és kockáztatják dolgozóik egészségét.

Egyes építkezések dacolnak a járvány miatti tilalmakkal

A koronavírus-járvány miatt New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy leállítanak minden nem fontos építkezést az államban. Hiszen New York vált a koronavírus-járvány amerikai gócpontjává. Az Upper East Side-i apartmanház és a Hard Rock Hotel építkezései mégsem állnak le, annak ellenére sem, hogy a munkások koronavírus tesztje pozitív lett, illetve munkakörülményeik elkeserítőek. A jövőbeli lakosok és a vendégek pedig szigorúan szociális távolságtartást végeznek otthonaikban.

Hard Rock New York
Az Épülő Hotel Látványterve / Fotó: Hard Rock Hotel

A luxusház üzemeltetők a járvány előtt sem örvendtek túl nagy népszerűségnek a városban, és a krízis farvizén most újabb lehetőségük adódott a szemérmetlen haszonszerzésre. Egy nagyjából 1000 milliárd forintos értékkel bíró építkezési holdingot birtokló manhattani ingatlan mogul például 800 dollárral, azaz 3200 dollárról 4000 dollárra emelte meg a Pokol konyhájaként emlegetett felkapott városnegyedben található másfél szobás ingatlanjának bérleti díját. Az áremelkedést az egészségügyi dolgozók megnövekedett érdeklődésével indokolta, akik a közelben épülő szükségkórház miatt most egyre nagyobb számban költöznének a környékre.

Videóriport a globális koronavírus-járvány egyik globális gócpontjában

Az El País Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott, teljes egészében spanyol nyelven szerkesztett napilapja. A stáb videót forgathatott egy madridi vásárcsarnokban felállított tábori kórházban, szúrta ki a . Itt akár 5500 kórházi ágy és 500 intenzív osztályi ágy felállításával is számolnak, és bár jelenleg ennél kevesebb áll, mégis olyan tömegről van szó, ami az egészségügyi szakembereknek is újdonság.

Az év jelentős hányadában üresen tátongó luxuspaloták éles ellentétet képeznek a jelenleg zsúfolásig megtelt, megcsappant számú kórházakkal, amelyek a járvány kitörése óta észszerűsíteni kényszerültek a betegellátásukat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a 2000-es évek eleje óta olyan egészségügyi központok alakultak luxus épületkomplexumokká, mint a brooklyni Long Island College Kórház, a Gramercy Park közelében üzemelt Cabrini Orvosi Központ vagy éppen a korábban St. Vincent Katolikus Orvosi Központként ismert Greenwich Village-i kórház.

A kivétel erősíti a szabályt: egyes ingatlanszereplők segítik a védekezést

A város leggazdagabb negyedében munkálkodó milliódolláros vállalkozások között mégis akadt egy játékos, aki az egészségügy stabilizálása szempontjából jelentős felajánlással élt. Az egyébként 1000 dollár/éjszaka árfolyamon szobát kínáló The Four Seasons szállodalánc ingyen szállást kínál az egészségügyi dolgozóknak, és minden más foglalást elérhetetlenné tesz április 15-ig bezárólag.

Drónfotók mutatják, hogy élik meg a karantént a litvánok

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén és a társasági távolságtartás sok más szakmához hasonlóan a fényképészek munkáját is ellehetetleníti: ha nem lehet emberekkel találkozni, az azt jelenti, hogy elmaradnak a fotózások. Cristian Monaco (32 éves orvos): Mi eddig nagy társasági életet éltünk a barátainkkal. Most komolyan át kellett szervezni az életünket, a munkánk miatt is.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy ezekben a többnyire kihasználatlan ürességben tátongó fényűző tornyokban mennyi lehetőség rejlett volna eddig is a rászorulók megsegítésére.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet