Az éttermek véletlenül a Szcientológia Egyház koronavírus információs füzeteit terjesztették

A Szcientológia Egyház kihasználva a járvány adta lehetőséget, a kormány által kiadott koronavírus tájékoztatónak álcázott füzetet jelentetett meg.

A szcientológia híveinek terve szinte tökéletes volt

Tom Cruise közismerten a szcientológia híve, mégis a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt elhalasztani a Mission: Impossible 7 forgatását. Világszerte állami szinten igyekeztek különböző intézkedésekkel megfékezni a pandémiát Stocholmtól Japánig, ahol már a második hullámtól tartanak. Új-Zélandon sikeres volt a védekezés, mára már nincs új fertőzött, ezért az új Avatar-filmek forgatási munkálatait is újrakezdhették.

Néhány hónappal ezelőtt az új-zélandi kormány elindította az Együtt a koronavírus ellen kampányt, amely egészségügyi tanácsokat, higiéniai- és egyéb hasznos információkat biztosított az ország lakosai számára. (Mostanra az országban már nulla aktív koronavírusos eset van).

uj zeland koronavirus
Kormányzati dolgozók Új-Zélandon / Fotó: Richard Baker

A kampány arculatát a minimalista dizájn határozta meg a fekete, fehér és sárga színeket kombinálva. Így amikor hasonló megjelenésű röpcédulák jelentek meg egy aucklandi étteremben, senki sem gyanakodott. A harminc oldalas kiadvány a How to Keep Yourself & Others Well (Hogyan tartsd magadat és másokat egészségesen) című kiadvány szintén a pandémiához kapcsolódó hasznos tippeket tartalmazott, plusz egy QR-kódot a füzet hátoldalán, amely a Szcientológia Egyház weboldalára irányította az olvasót, írja a Vice. A Mexican Cafe vezetőjének hamarosan feltűnt, hogy a kiadvány nem az Egészségügyi Minisztériumtól származik és eltávolította azokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Eltüntettük a kiadványokat, mert nem tölt el bennünket boldogsággal, hogy a Szcientológia Egyházat népszerűsítik[/perfectpullquote]

– mondta az étterem vezetője.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint a kiadványban alapvetően semmi kivetnivaló sincs, leszámítva azt, hogy a Szcientológia Egyház szerepel benne, hiszen általános higiéniai tanácsokat tartalmaz. Dr. Susie Wiles mikrobiológus, már kevésbé volt diplomatikus, ő azt javasolta, hogy miután valaki magához veszi a kiadványt, tegye a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe.

szcientologia egyhaza
Az egyház világszerte népszerű / Fotó: Los Angeles Times

Nem csak a Mexican Cafe éttermet tévesztették meg a szcientológia-kiadványok. Ausztráliában a kereskedők véletlenül szintén ezeket, az egészségügyi minisztérium kiadványaira emlékeztető szcientológia brosúrákat tették közzé. A Woolworth szupermarket egyik vásárlója szörnyülködve jelezte a hibát az áruház vezetőségének.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem engedélyeztük ezeknek az anyagoknak a kihelyezését üzleteinkben, amint a vásárlóinktól értesültünk a szórólapokról, azonnal eltávolítottuk őket[/perfectpullquote]

– magyarázta az áruházi szóvivő.

Az Ausztráliai Egészségügyi Szövetség elnöke, Dr. Danielle McMullen arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne a Szcientológia Egyháztól szerezzenek egészségügyi információkat, hanem orvosoktól és egészségügyi dolgozóktól.

Az egyház más véleményen van

A Szcientológia Egyház szóvivője megvédte a tájékoztató kiadványaikat, hiszen az nem tartalmaz semmilyen vallási meggyőződéssel kapcsolatos dolgot, csupán a hátoldalon szerepel az egyház weboldala, mint a szórólap kiadója és jogtulajdonosa.

No Title

So I just received a pamphlet from a door-to-door group on “How to Keep Yourself & Others Well.” Seemingly innocuous at first, but on the back, it’s clearly sponsored by Scientology, and links to a page leading into their material. This is gross for a number of reasons. (1/2) pic.twitter.com/Y5gxtMkJoH

Az egyház hasonló taktikát alkalmazott más témákkal is, jelentett meg drogokkal kapcsolatos füzetet, de a boldogság útját kínáló kiadványt is. A vallás kritikusai illetve korábbi tagjai viszont megfogalmazták, hogy a Szcientológia Egyháznak elsősorban nem az értékes tartalom közvetítése vagy az emberek segítése a célja, hanem az egyházuk népszerűsítése.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból