A parlamenti képviselőket nem lehet kötelezni az oltásra

Csak az Országgyűlés Hivatalának alkalmazottjaira vonatkozik az oltási kötelezettség a Parlamentben, a képviselőkre nem.

A koronavírus elleni oltás nem kötelező a magyar képviselőkre

Az Országgyűlésben dolgozók számára kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás – terjedt el a hír szerda délután. Néhány órával később Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója közleményt adott ki arról, hogy a képviselőkre nem vonatkozik ez a szabály.

A hivatal csak a saját munkavállalók, valamint az általa foglalkoztatott köztisztviselők számára teheti kötelezővé az oltást, a képviselők nem az Országgyűlési Hivatal alkalmazottjai, így őket nem is kötelezhetnék erre – magyarázta.
Arról nincs hivatalos adat, hogy a képviselők közül hányan kérték már az oltást.
Az Országgyűlésben dolgozó többi munkavállaló december 31-ig kell, hogy beoltassa magát, kivételt csak az jelent, aki egészségi okokból nem kaphat oltást. Aki nem teszi ezt meg, azt 2022. január 1-jétől fizetés nélküli szabadságra küldik.

A munkavállalóknak viszont kötelező, ha úgy dönt a munkáltatójuk

Hirdetések

Gulyás Gergely még október végén jelentette be, hogy a munkaadók lehetőséget kapnak arra, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Több önkormányzat, például Budapesten a XII. és a XVI. kerület élt is a lehetőséggel, és kötelezővé tették az oltást, de így döntöttek a honvédségnél és az ELTE-n is.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
A kormány döntése ellen a nagyobb pártok közül csak a Mi Hazánk lépett fel aktívan: ők már nyár óta azzal kampányolnak, hogy a koronavírus elleni oltásokat ne tegyék kötelezővé, a jövő hétre pedig tüntetést is szerveznek az Alkotmánybíróság elé.
Igaz, a Mi Hazánk korábban már jelezte, hogy a párt minden parlamenti képviselője megkapta a vakcinát.

Ahogy arról beszámoltunk, Kósa Lajos még hétfőn posztolt Facebook-oldalán arról, hogy elkapta a koronavírust. Az országgyűlési képviselő arról beszélt, „tűrhető” az állapota, de az orvosai szerint védőoltás nélkül „csúful járt volna”. Október végén Gulyás Gergely, és a minap, szerdán egy harmadik fideszes politikus, Pócs János kapta el a koronavírust.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet