Újabb egymilliárd eurós (355 milliárd forint) támogatáshoz jut a német kulturális szféra a szövetségi kormánytól – jelentették be csütörtökön Berlinben.

Megduplázták a kulturális élet támogatását

A Neustart Kultur (Újrakezdés a kultúrában) nevű programra a koalíciós pártok – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) – új megállapodása alapján 2020 után az idén is egymilliárd eurót fordítanak a szövetségi költségvetésből, írta az Artnet.

Angela Merkel Monika Gruters Nemetorszag Kulturalis Tamogatas
Angela Merkel német kancellár (b és Monika Grütters német kulturális állam titkár (j) 2020. július 17-én, Berlinben / Fotó: Christian Marquardt / Getty Images

A támogatás megduplázása “a szolidaritás, a remény és a bátorítás jele” – emelte ki sajtónyilatkozatában Monika Grütters kulturális államminiszter.

Támogatni és védeni akarjuk egyedülálló kulturális sokszínűségünket és át akarjuk menteni a (járványügyi) zárlat utáni időkre

– tette hozzá Grütters.

Gyermekes szabadúszó művészekről sem feledkezett meg a német kormány

A program a tavaly lefektetett szabályok szerint folytatódik, ami legfőképpen azt jelenti, hogy hangszerkészítőtől moziüzemeltetőig és szobrásztól fesztiválszervezőig, helytörténeti múzeumtól országos könyvtárig és cirkusztársulattól szimfonikus zenekarig a kulturális élet valamennyi szereplője és intézménye kaphat támogatást a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségek ellensúlyozására.

Kapcsolódó cikk

Így például hétévesnél kisebb gyermeket nevelő szabadúszó művészek 12 ezer eurós ösztöndíjra pályázhatnak, múzeumok pedig műtárgyanként húszezer eurós támogatást igényelhetnek kortárs képzőművészeti gyűjteményük bővítésére.

A Neustart Kultur független a szövetségi kormány többi, ágazatokat átívelő stabilizációs programjától, a többi között az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások megsegítésére 50 milliárd eurós keretösszeggel elindított támogatási alaptól, amelynek forrásai ugyancsak jelentős részben a kultúra területén tevékenykedőkhöz jutnak – emelték ki a program első évét összegző beszámolóban.

E szerint a támogatás nemcsak a fennmaradást, hanem a fejlesztéseket is szolgálja.

Így például 150 millió eurót különítettek el a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó új, különösen a digitalizáció lehetőségeire épülő előadási, művészetközvetítési formátumok kidolgozására és bevezetésére.

2,1+1 milliárd euró=kultúratámogatás Németországban

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések nagyon súlyosan érintették a kultúra minden részét világszerte. A bezárt múzeumok elbocsátásokkal fenyegettek visszaeső forgalmuk és bevételeik miatt. Az előadóművészet minden ága nagyon nehéz és bizonytalan helyzetbe került az elmaradó fesztiválok, koncertek és színházi előadások miatt. A filmiparban a forgatások leállása a mozikat is veszélyeztették

Kapcsolódó cikk

Németországban a tavaly novemberben bevezetett és decemberben megszigorított járványügyi zárlat miatt csaknem teljes mértékben leállt a kulturális élet. Ennek okán még tavaly november végén a német parlament alsóházának költségvetési bizottsága rekordösszegű, 2,1 milliárd eurós kulturális költségvetést fogadott el. Ezt fejelték meg még 1 milliárd euróval.

Tavaly november végén Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta, a járvány idején kiemelten fontos a kultúra támogatása Magyarországon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk