Moziüzemeltetőktől a gyermekes szabadúszó művészekig: 1 milliárd euróval támogatja a kulturális szférát a német állam

Újabb egymilliárd eurós (355 milliárd forint) támogatáshoz jut a német kulturális szféra a szövetségi kormánytól – jelentették be csütörtökön Berlinben.

Megduplázták a kulturális élet támogatását

A Neustart Kultur (Újrakezdés a kultúrában) nevű programra a koalíciós pártok – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) – új megállapodása alapján 2020 után az idén is egymilliárd eurót fordítanak a szövetségi költségvetésből, írta az Artnet.

angela merkel Monika Gruters nemetorszag kulturalis tamogatas
Angela Merkel német kancellár (b és Monika Grütters német kulturális állam titkár (j) 2020. július 17-én, Berlinben / Fotó: Christian Marquardt / Getty Images

A támogatás megduplázása “a szolidaritás, a remény és a bátorítás jele” – emelte ki sajtónyilatkozatában Monika Grütters kulturális államminiszter.

Támogatni és védeni akarjuk egyedülálló kulturális sokszínűségünket és át akarjuk menteni a (járványügyi) zárlat utáni időkre

– tette hozzá Grütters.

Gyermekes szabadúszó művészekről sem feledkezett meg a német kormány

A program a tavaly lefektetett szabályok szerint folytatódik, ami legfőképpen azt jelenti, hogy hangszerkészítőtől moziüzemeltetőig és szobrásztól fesztiválszervezőig, helytörténeti múzeumtól országos könyvtárig és cirkusztársulattól szimfonikus zenekarig a kulturális élet valamennyi szereplője és intézménye kaphat támogatást a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségek ellensúlyozására.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Így például hétévesnél kisebb gyermeket nevelő szabadúszó művészek 12 ezer eurós ösztöndíjra pályázhatnak, múzeumok pedig műtárgyanként húszezer eurós támogatást igényelhetnek kortárs képzőművészeti gyűjteményük bővítésére.

A Neustart Kultur független a szövetségi kormány többi, ágazatokat átívelő stabilizációs programjától, a többi között az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások megsegítésére 50 milliárd eurós keretösszeggel elindított támogatási alaptól, amelynek forrásai ugyancsak jelentős részben a kultúra területén tevékenykedőkhöz jutnak – emelték ki a program első évét összegző beszámolóban.

E szerint a támogatás nemcsak a fennmaradást, hanem a fejlesztéseket is szolgálja.

Így például 150 millió eurót különítettek el a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó új, különösen a digitalizáció lehetőségeire épülő előadási, művészetközvetítési formátumok kidolgozására és bevezetésére.

2,1+1 milliárd euró=kultúratámogatás Németországban

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések nagyon súlyosan érintették a kultúra minden részét világszerte. A bezárt múzeumok elbocsátásokkal fenyegettek visszaeső forgalmuk és bevételeik miatt. Az előadóművészet minden ága nagyon nehéz és bizonytalan helyzetbe került az elmaradó fesztiválok, koncertek és színházi előadások miatt. A filmiparban a forgatások leállása a mozikat is veszélyeztették

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Németországban a tavaly novemberben bevezetett és decemberben megszigorított járványügyi zárlat miatt csaknem teljes mértékben leállt a kulturális élet. Ennek okán még tavaly november végén a német parlament alsóházának költségvetési bizottsága rekordösszegű, 2,1 milliárd eurós kulturális költségvetést fogadott el. Ezt fejelték meg még 1 milliárd euróval.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Tavaly november végén Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta, a járvány idején kiemelten fontos a kultúra támogatása Magyarországon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból