A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2). Az országos tisztifőorvos gratulált a szakértőknek, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre, illetve a kórokozó jobb megismerésére.

Muller Cecilia Koronavirus
Müller Cecília Országos Tisztifőorvos / Fotó: Purger Tamás

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése természetesen hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

A koronavírus miatt két hónapra le kell zárni a világot a szakember szerint

Az erdélyi születésű Barabási Albert-László az egyik legismertebb magyar kutató napjainkban. Áttörő sikereket ért el a hálózatkutatás területén, amivel mintegy két évtizede foglalkozik már. A bostoni Northeastern University egyetemi tanára, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, több tudományos bestseller írója.

Hamarosan elérhető lesz a vírus élő és nem élő formája a nemzetközi kutatók számára. A kutatóink az elsők, akiknek ez Magyarországon sikerült. Az alábbi videóban a 16:00 perctől beszél az áttöréstől a tisztifőorvos.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. március 17.)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A vírus izolálása azt jelenti, hogy egy beteg mintájából sikerült a vírust oly módon kivonni, hogy azt tovább szaporíthassák – teszi hozzá a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet