A Grammy-díjas zenész, aki Miles Davis-szel és Ornette Colemannal is játszott, a múlt héten került kórházba. 

A művészvilág ismét gyászol

Wallace Roney, a Grammy-díjas jazz-zenész 59 éves korában hunyt el Covid-19 fertőzésben. A New Jersey állambeli Patersonban került kórházba múlt héten, és ott is halt meg Dawn Felice Jones, a zenész párja szerint, írja a The Guardian.

Wallace Roney Jazztrombitas Meghalt
Wallace Roney / Fotó: Getty Images

Roney 1960-ban született. A Duke Ellington Művészeti Iskolában, a Howard Egyetemen és a Berklee Zeneművészeti Főiskolán tanult. New York-i klubokban kezdte karrierjét, majd Art Blakey legendás hard bop bandájába, a Jazz Messengers-be hívták zenélni. A dobos Tony Williams figyelt fel rá és csábította át Herbie Hancock és Wayne Shorter mellé Miles Davis Second Great Quintet nevű zenekarába, akikkel jópár lemezt felvettek a ’80-as években. Roney összesen 22 post-bop és fúziós albumon szerepelt vezető zenészként, az 1987-es Verses óta.

Példaképével együtt játszott

Nagyon fiatalom, 23 éves korában találkozott példaképével, Miles Davis-szel, aki a mentora lett – nem véletlenül hasonlítják gyakran Roney stílusát Davis-éhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sosem bántam, hogy Miles-hoz hasonlítanak – annak nem örültem csak, amikor ezt negatívumként állították be. Számomra nincs helye az összevetésnek: Miles Davis a valaha élt legnagyobb. Én csak igyekszem folytatni a munkásságát és beépíteni mindazt, amit tőle tanultam[/perfectpullquote]

– nyilatkozta tavaly a zenész.

1991-ben meghívták a Montreux-i Jazz Fesztiválra, hogy vegyen részt Davis két lemezének, a Sketches of Spain és a Porgy és Bess zenekari átdolgozásának próbafolyamatain. Végül Davis mellett játszott az előadásokon. Roney 1994-ben Grammy-díjat nyert az A Tribute to Miles című lemezéért, amelyen Davis helyén játszik a kvintett többi tagjával.

Manu Dibango a koronavírus fertőzés miatt vesztette életét

Manu Dibango, a kameruni születésű, de Párizsban nevelkedő és munkálkodó zenész kedden vesztette életét egy párizsi kórházban. A 86 éves művész kora következtében nem tudott megküzdeni a COVID-19 járvánnyal. Halálhírét, valamint a privát temetéséről szóló információkat a Facebook-oldalán közölték a nagyvilággal. Dibango azon legendás művészek közé tartozott, aki egy teljesen új kultúrát népszerűsített Európában, mindezt saját stílusában interpretálva.

Játszott együtt Ornette Colemannal, Chick Coreával, Elvin Jones-szal, Pharoah Sanders-szel és a jazz műfaj további számos csillagával. A korábban elhunyt zongoristával, Geri Allennel kötött házasságából származó két gyermeke, Barbara és Wallace Jr. gyászolják.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet