Hallgatom A koronavírus áldozata lett Wallace Roney jazztrombitás

A koronavírus áldozata lett Wallace Roney jazztrombitás

Promóció

A Grammy-díjas zenész, aki Miles Davis-szel és Ornette Colemannal is játszott, a múlt héten került kórházba. 

A művészvilág ismét gyászol

Promóció
- Advertisement -

Wallace Roney, a Grammy-díjas jazz-zenész 59 éves korában hunyt el Covid-19 fertőzésben. A New Jersey állambeli Patersonban került kórházba múlt héten, és ott is halt meg Dawn Felice Jones, a zenész párja szerint, írja a The Guardian.

Wallace Roney / Fotó: Getty Images

Roney 1960-ban született. A Duke Ellington Művészeti Iskolában, a Howard Egyetemen és a Berklee Zeneművészeti Főiskolán tanult. New York-i klubokban kezdte karrierjét, majd Art Blakey legendás hard bop bandájába, a Jazz Messengers-be hívták zenélni. A dobos Tony Williams figyelt fel rá és csábította át Herbie Hancock és Wayne Shorter mellé Miles Davis Second Great Quintet nevű zenekarába, akikkel jópár lemezt felvettek a ’80-as években. Roney összesen 22 post-bop és fúziós albumon szerepelt vezető zenészként, az 1987-es Verses óta.

Példaképével együtt játszott

Nagyon fiatalom, 23 éves korában találkozott példaképével, Miles Davis-szel, aki a mentora lett – nem véletlenül hasonlítják gyakran Roney stílusát Davis-éhez.

Sosem bántam, hogy Miles-hoz hasonlítanak – annak nem örültem csak, amikor ezt negatívumként állították be. Számomra nincs helye az összevetésnek: Miles Davis a valaha élt legnagyobb. Én csak igyekszem folytatni a munkásságát és beépíteni mindazt, amit tőle tanultam

– nyilatkozta tavaly a zenész.

1991-ben meghívták a Montreux-i Jazz Fesztiválra, hogy vegyen részt Davis két lemezének, a Sketches of Spain és a Porgy és Bess zenekari átdolgozásának próbafolyamatain. Végül Davis mellett játszott az előadásokon. Roney 1994-ben Grammy-díjat nyert az A Tribute to Miles című lemezéért, amelyen Davis helyén játszik a kvintett többi tagjával.

Manu Dibango a koronavírus fertőzés miatt vesztette életét

Manu Dibango, a kameruni születésű, de Párizsban nevelkedő és munkálkodó zenész kedden vesztette életét egy párizsi kórházban. A 86 éves művész kora következtében nem tudott megküzdeni a COVID-19 járvánnyal. Halálhírét, valamint a privát temetéséről szóló információkat a Facebook-oldalán közölték a nagyvilággal. Dibango azon legendás művészek közé tartozott, aki egy teljesen új kultúrát népszerűsített Európában, mindezt saját stílusában interpretálva.

Játszott együtt Ornette Colemannal, Chick Coreával, Elvin Jones-szal, Pharoah Sanders-szel és a jazz műfaj további számos csillagával. A korábban elhunyt zongoristával, Geri Allennel kötött házasságából származó két gyermeke, Barbara és Wallace Jr. gyászolják.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3