„Nem tudok valódi embereket a valódi világban ábrázolni, de remélem, ezzel a könyvvel tudtam segíteni” – mondja szerényen Axel Scheffler.

Gyorsan, tényszerűen és őszintén

Axel Scheffler illusztrátor különleges, de nagyon helyes állatképeiről ismert – például ő illusztrálta A Graffaló című könyvet is, amely magyarul is megjelent. Ám a koronavírus miatt most kénytelen volt visszazökkenni a való világba. A 62 éves művész is részt vett abban a projektben, amely a világ leggyorsabban kiadott könyvén dolgozott. A Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek című kötetet a Nosy Crow kiadó írta, rajzolta és adta ki online mindössze egy hét leforgása alatt, írja a BBC.

Axel Scheffler Koronavirus Konyv
Axel Scheffler / Fotó: Liam Jackson

„A kiadóm beszélt egy londoni tanárral, aki elpanaszolta neki, hogy nagyon sok szülő aggódik, és tehetetlennek érzi magát. Így született meg az ötlet, hogy készítsünk egy tájékoztató kiadványt az 5-9 éves korú gyerekek számára, tényszerűen és a lehető legegyszerűbb nyelvezettel” – mondja Scheffler.

Hogyan éli meg a gyerekek pszichéje a koronavírus-járványt?

Egy 8 éves genovai kislány március végén levelet írt az olasz miniszterelnöknek, Giuseppe Conté nek. Azt kérte a politikustól, aki február óta sorra jelentette be az egyre szigorodó kormányzati intézkedéseket, hogy engedje meg a gyerekeknek, hogy napi egy órára kimehessenek levegőzni. „Nagyon nehéz időszak ez most mindenkinek, de a gyerekek bírják a legnehezebben.

Fontosak a tények, de a könyv őszintén szól arról is, amit még nem tudunk teljes bizonyossággal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Van egy vakcináról szóló fejezete is, amely elmagyarázza, hogy egy új betegségről van szó, amelyre még nincsen gyógyszer. Az őszinteség nagyon fontos bármilyen korú gyermek esetében, mert meg kell nyerni a bizalmukat[/perfectpullquote]

– magyarázza a művész. A grafikus élete nem változott alapjában véve az elmúlt hetekben, mivel mindig is otthonról dolgozott. De, bevallotta, aggódik amiatt, hogy mi is történik, és megérti, hogy ez az időszak nagyon ijesztő a gyerekek számára is, akik most nem járhatnak óvodába, iskolába.

Tom Hardy kimaxolja a cukiságot: gyerekmeséket olvas fel anyák napján

Tom Hardy, aki 2016-ban már vendégszerepelt a BBC televízió CBeebies programjában, április 27. és május 1. között öt alkalommal mesél a gyerekeknek.

A könyvben szó van arról is, hogy most nem szabad a nagyiékkal találkozni, és hogyan lehet elviselni az idegesítő szülőket, akik otthonról szeretnének dolgozni ebben a kimerítő időszakban. A szerkesztésben egy gyermekpszichológus és a londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Intézetének egyik professzora is közreműködött tanácsadóként. Már 45 nyelvre lefordították, és több mint egymillióan töltötték már le. A Worldreader nevű jótékonysági szervezet ingyenes applikációban is feltöltötte a könyvet, hogy az olyan fejlődő országokban élő szülők is könnyen hozzáférhessenek, ahol nincs elegendő közegészségügyi információ. Így a szülők telefonra is letölthetik és elalvás előtt felolvashatják a gyerekeknek.

„Egyszer majd véget ér ez a furcsa időszak”

Scheffler szerint hatalmas sikere volt a könyvnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem vagyok sem orvos, sem betegápoló, grafikusként ennyit tudtam tenni, hogy segítsek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen pozitív fogadtatásra talált[/perfectpullquote]

– meséli az újságírónak. Mint minden mesekönyvnek, a Koronavírus című kötetnek is optimista kicsengése van. Az egyik utolsó képen családok, orvosok és nővérek a felirat szerint együtt ünneplik, hogy végre elmúlt ez a furcsa időszak.

J. K. Rowling különleges Harry Potter-tartalmakkal segíti a karanténozó gyerekeket

Az online elérhető kezdeményezés a Bloomsbury és Scholastic kiadók közreműködésével jött létre, olyan tartalmakkal, mint a varázslós oktatóvideók, szórakoztató cikkek, kirakós játékok, írja a . A játékos tartalmak garmadája nem csak a Harry Potter-könyvek rajongóinak ajánlott, hanem azoknak is, akik még csak most ismerkednek a varázslótanonc kalandjaival. Az oldal ingyenesen hozzáférhető.

Scheffler szerint most különösen nagy jelentőssége van a reménynek a gyerekek számára, mert valamikor tényleg vége lesz a járványnak, és aztán újra egymás közelébe mehetünk, ahogy a könyv utolsó oldalán a megrajzolt figurák.

A könyv magyarul a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg, és ezen a linken olvasható a teljes kötet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.