Nyitnak a múzeumok az Egyesült Királyságban, elsőként a National Gallery

A nagy londoni galériák közül elsőként a National Gallery fogad újra látogatókat a koronavírus-járvány miatti leállás után: a brit nemzeti képtár július 8-án nyitja meg újra a kapuit.

Fokozatosan nyit ki a többi nívós múzeum is

A koronavírus-járvány után elsőként a National Gallery nyit ki – írja a BBC. Azonban több másik intézmény is kedden ismertette a terveit: a londoni Királyi Művészeti Akadémia – csökkentett nyitvatartási idővel – július 9-től, a Barbican galériája július 13-tól, a négy Tate múzeum július 27-től fogad ismét látogatókat.

koronavirus national gallery london muzeumok nyitvatartas
A londoni National Gallery / Fotó: Getty Images

A brit kormány a múlt héten jelentette be, hogy a múzeumok és galériák kinyithatnak szombattól, akárcsak a mozik, a pubok, az éttermek, a szállodák, a fodrászatok, a könyvtárak, a vidámparkok és az állatkertek.

A brit kulturális és művészeti intézmények többsége azonban nem él az újranyitás lehetőségével, sokuk nem tud ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni a kormány által előírt biztonsági irányelvekhez.

Többen csak augusztusban vagy szeptemberben nyitnak ki

Az intézmények egy része, köztük a British Museum és a Természettudományi Múzeum még nem közölt pontos dátumot, de azt megerősítették, hogy nem nyitnak ki szombaton. Néhány múzeum csak augusztustól vagy szeptembertől fogad újra látogatókat.

A National Gallery, a Tate, a Barbican és a Royal Academy minden látogatójának időpontra szóló jegyet kell majd váltania a belépéshez. Egyes intézményekben kötelező, másokban ajánlott lesz a maszkviselés. A biztonsági előírások között szerepel továbbá a távolságtartás is.

Noha a koronavírus-járvány miatt bezártak a múzeumok, online kiszélesítették a tárlatokat. Sőt, a Smartify applikáció ingyenesen elérhetővé tette az összes múzeum tárlatát. Így több millió alkotás elevenedhet fel a lakásunkban.

Magyaroszágon már május közepétől kinyithattak a szabadtéri múzeumok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból