Követem Élet + Stílus Így terjedt el a koronavírus Olaszországban – tanuljunk belőle!

Így terjedt el a koronavírus Olaszországban – tanuljunk belőle!

Hirdetés

A koronavírus Olaszországban először akkor ütötte fel a fejét, amikor egy kínai turistacsoportból egy házaspár rosszul lett. Ők azonnal, január 31-én a római Spallanzani kórházba kerültek. Jó ideig kizárólag az ő esetüket kísérték figyelemmel az olasz lapok. Mígnem február 21-én elindult a lavina, ami azóta is egyre hangosabban dübörög.

1
A paziente 1, azaz az első beteg

Mattia, a 38 éves kutató, amatőr maratonfutó három hétig feküdt tüdőgyulladással az intenzíven / Fotó: Getty Images
Hirdetés

A 38 éves, 190 cm magas codognói Mattia maga volt a kirobbanó életerő. Egy multicég Milánó melletti, 500 fős üzemében dolgozott kutatóként, imádta a sportot, aktív társasági életet élt, közben pedig feleségével első gyermeküket várták tavasz elejére. Február elején két félmaratonon is részt vett a futóklubjával. A két verseny között, a napi munka után lazításként focizott az ismerőseivel. Várta haza egyik jóbarátját a többhónapos külföldi kiküldetésből, majd a viszontlátás örömére többször együtt vacsoráztak.Február 14-től influenzás tünetei voltak, 18-án bement a városi kórház ügyeletére. Ott enyhe vírusos eredetű tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de mivel alapvetően jól volt, hazaengedték. Másnapra viszont olyan rosszul lett, hogy vissza kellett mennie a kórházba. Az egyre súlyosbodó tüdőgyulladása nem reagált semmiféle kezelésre, így az intenzív osztályra került.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus az orvosok felvételei alapján

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) mutatta be azokat a felvételeket, amelyek egyértelműen illusztrálják, hogy milyen pusztítást képes végezni a koronavírus az ember tüdejében, írja a . A férfi azon a vuhani piacon dolgozott, ahonnan a feltételezések szerint elindult a járvány. Karácsony napján került kórházba lázasan és köhögéssel. Egy héttel később hunyt el.

Ekkor kérdezte meg a teljesen tanácstalan kezelőorvosa Mattia feleségétől, hogy van-e bármiféle kapcsolatuk Kínával. Így derült ki, hogy a férfi menedzser barátja, akivel együtt vacsorázott, a kínai anyacégétől tért haza Olaszországba. Az orvos ezt meghallva azonnal el akarta végeztetni páciensén a koronavírus-tesztet.

Nem engedték neki, mert az olasz protokollok szerint a beteg nem esett a tesztelendő rizikócsoportba – ez a válasz ismerősen csenghet azoknak, akik követik a magyar operatív törzs sajtótájékoztatóit.

Annalisa Malara doktornő azonban ragaszkodott a teszthez és kizárólag saját felelősségére – ezt a választ kapta az egészségügyi hatóságtól – megengedték neki, hogy elvégezhesse a mintavételt. Ekkor már ő és a beteget kezelő ápolók már csak teljes védőfelszerelésben mentek a kórterembe. Mattia COVID-19 vizsgálata pozitív eredményt mutatott.

Megszakítják a Velencei Karnevált a koronavírus miatt

Mindezt vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója jelentette be, írja a The Independent . „Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk” – mondta Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a Velencei Karnevál eseményeinek lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, és még mást is, amit készülnek bejelenteni.

Ezután sorra kezdték tesztelni a férfi kontaktjait, köztük a 7-8. hónapban lévő várandós feleséget és onnantól tömegével érkeztek a pozitív esetek a 16 ezer fős, Lodi megyei kisvárosban és környékén. A lombardiai gócponttal párhuzamosan Veneto tartományban is kialakult egy másik erősen fertőzött terület, ott történt az első haláleset is nem sokkal később. Mindeközben Velencében zajlott Olaszország egyik leghíresebb eseménye, a karnevál, Milánóban pedig a divathét. Amint a hatóságok látták, hogy járvány kezd kialakulni, idő előtt be is fejezték a karnevált, ez volt az egyik első intézkedés a koronavírus miatt.

Nem egy vírus-apokalipszis film, hanem a valóság

Amikor 18 nap után Mattia már képes volt lélegeztetőgép nélkül, önállóan lélegezni, kikerült az intenzív osztályról. Feleségét néhány nappal előtte bocsátották el a kórházból: a terhességével és a hamarosan születendő pici lánnyal is minden rendben van. Március 11-én Mattia magához tért.

Tehát arra eszmélt 3 hét öntudatlan állapot után, hogy este 10 órakor Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette: gyakorlatilag lezárják egész Olaszországot.

Az iskolák március 4-től már országszerte zárva voltak, több lombardiai, venetói és emilia-romagnai körzet került karantén alá „vörös zónaként”, az ország többi területét pedig a fertőzöttség függvényében sárga vagy zöld övezetnek minősítették.

Coronavirus, l’Italia si ferma: le immagini dalle città deserte da Milano a Napoli

Strade e piazze vuote, negozi chiusi: i cittadini restano a casa Dopo le misure restrittive adottate dal governo, che prevedono lo stop a tutte le attività n…

Március 7-8-án az olasz gazdaság motorjának számító Lombardia kormányzója azt pedzegette a médiában, hogy a negyed Magyarországnyi, 10 millió fős tartomány egészére kijárási tilalmat rendelne el. Erre az északi részen élő olaszok tömegesen elkezdtek a déli, kevésbé fertőzött részekre menekülni, vagy úgy gondolták, Ligúriában, a tenger melletti hétvégi házukban húzzák meg magukat a járvány elvonulásáig. Ekkor döntött úgy Conte, hogy az egész országot le kell zárni és gyakorlatilag kijárási tilalmat elrendelni a lakosság számára. Az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül minden kereskedelmi egységet bezártak. Rájött, hogy a részleges, csak a legfertőzöttebb területekre koncentráló intézkedésekkel képtelenség megfékezni a tomboló járványt.

Tom Hanks: „Sajnos Pozitív lett a koronavírus-tesztem”

A színész házaspár jelenleg Ausztráliában, a Gold Coaston tartózkodik, ahol Tom Hanks Baz Luhrmann rendezésében Elvis Presley önéletrajzi filmjét forgatja. Hanks az Instagramon jelentette be a hírt március 11-én, magyar idő szerint hajnali két óra tájban. „Sziasztok, Rita és én itt vagyunk Ausztráliában.

A lombardiai kórházakból elkezdtek orvosok és nővérek kétségbeesett hangon posztolni a közösségi médiában, hogy a lakosság vegye végre komolyan a kijárási és gyülekezési tilalmat, mert egyszerűen a kórházi kapacitás nem bírja a terhelést. A bergamói XXIII. János Pál Pápa Kórház sürgősségi főorvosa, dr. Roberto Cosentini úgy írta le a helyzetet, mintha minden nap földrengés lenne. Március elejétől már napi 60-80, súlyos állapotban lévő fertőzött beteg érkezik az osztályukra.

Coronavirus, l’appello dei medici di Brescia: “Restate a casa, per il bene di tutti”

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Amikor aztán látták az emberek, hogy Európa egyik legfejlettebb, legjobb minőségű egészségügyi szolgáltatásával rendelkező tartomány kórházaiban az agyonhajszolt orvosoknak szelektálniuk kell, hogy mely pácienseket kötik lélegeztetőgépre és kiket hagynak meghalni, amikor az intenzív ellátás a folyosókon zajlik, amikor nincs kapacitás nem életmentő műtéteket végezni, amikor olyan hírek jöttek, hogy már a templomokba tárolják a holttesteket (temetési tilalom is érvényben van), mert a hullaházakban már nincs hely, elkezdték komolyan venni a tilalmakat.

Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria. Ho paura anche io, ma non di andare a fare la spesa, ho paura di andare a lavoro. Ho paura perché la mascherina potrebbe non aderire bene al viso, o potrei essermi toccata accidentalmente con i guanti sporchi, o magari le lenti non mi coprono nel tutto gli occhi e qualcosa potrebbe essere passato. Sono stanca fisicamente perché i dispositivi di protezione fanno male, il camice fa sudare e una volta vestita non posso più andare in bagno o bere per sei ore. Sono stanca psicologicamente, e come me lo sono tutti i miei colleghi che da settimane si trovano nella mia stessa condizione, ma questo non ci impedirà di svolgere il nostro lavoro come abbiamo sempre fatto. Continuerò a curare e prendermi cura dei miei pazienti, perché sono fiera e innamorata del mio lavoro. Quello che chiedo a chiunque stia leggendo questo post è di non vanificare lo sforzo che stiamo facendo, di essere altruisti, di stare in casa e così proteggere chi è più fragile. Noi giovani non siamo immuni al coronavirus, anche noi ci possiamo ammalare, o peggio ancora possiamo far ammalare. Non mi posso permettere il lusso di tornarmene a casa mia in quarantena, devo andare a lavoro e fare la mia parte. Voi fate la vostra, ve lo chiedo per favore.

924.3k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria. Ho…”

Ennek a segélykiáltásnak lett ikonja Alessia Bonari, az egyik milánói kórházban dolgozó nővér, akinek a rengeteg munkától elcsigázott, a védőfelszereléstől foltos, de mégis bájos arca és elszántsága bejárta a világsajtót.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3