A koronavírus Olaszországban először akkor ütötte fel a fejét, amikor egy kínai turistacsoportból egy házaspár rosszul lett. Ők azonnal, január 31-én a római Spallanzani kórházba kerültek. Jó ideig kizárólag az ő esetüket kísérték figyelemmel az olasz lapok. Mígnem február 21-én elindult a lavina, ami azóta is egyre hangosabban dübörög.

A paziente 1, azaz az első beteg

A 38 éves, 190 cm magas codognói Mattia maga volt a kirobbanó életerő. Egy multicég Milánó melletti, 500 fős üzemében dolgozott kutatóként, imádta a sportot, aktív társasági életet élt, közben pedig feleségével első gyermeküket várták tavasz elejére. Február elején két félmaratonon is részt vett a futóklubjával. A két verseny között, a napi munka után lazításként focizott az ismerőseivel. Várta haza egyik jóbarátját a többhónapos külföldi kiküldetésből, majd a viszontlátás örömére többször együtt vacsoráztak.Paziente 1 Mattia
Mattia, A 38 Éves Kutató, Amatőr Maratonfutó Három Hétig Feküdt Tüdőgyulladással Az Intenzíven / Fotó: Getty Images

Február 14-től influenzás tünetei voltak, 18-án bement a városi kórház ügyeletére. Ott enyhe vírusos eredetű tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de mivel alapvetően jól volt, hazaengedték. Másnapra viszont olyan rosszul lett, hogy vissza kellett mennie a kórházba. Az egyre súlyosbodó tüdőgyulladása nem reagált semmiféle kezelésre, így az intenzív osztályra került.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus az orvosok felvételei alapján

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) mutatta be azokat a felvételeket, amelyek egyértelműen illusztrálják, hogy milyen pusztítást képes végezni a koronavírus az ember tüdejében, írja a . A férfi azon a vuhani piacon dolgozott, ahonnan a feltételezések szerint elindult a járvány. Karácsony napján került kórházba lázasan és köhögéssel. Egy héttel később hunyt el.

Ekkor kérdezte meg a teljesen tanácstalan kezelőorvosa Mattia feleségétől, hogy van-e bármiféle kapcsolatuk Kínával. Így derült ki, hogy a férfi menedzser barátja, akivel együtt vacsorázott, a kínai anyacégétől tért haza Olaszországba. Az orvos ezt meghallva azonnal el akarta végeztetni páciensén a koronavírus-tesztet.

Nem engedték neki, mert az olasz protokollok szerint a beteg nem esett a tesztelendő rizikócsoportba – ez a válasz ismerősen csenghet azoknak, akik követik a magyar operatív törzs sajtótájékoztatóit.

Annalisa Malara doktornő azonban ragaszkodott a teszthez és kizárólag saját felelősségére – ezt a választ kapta az egészségügyi hatóságtól – megengedték neki, hogy elvégezhesse a mintavételt. Ekkor már ő és a beteget kezelő ápolók már csak teljes védőfelszerelésben mentek a kórterembe. Mattia COVID-19 vizsgálata pozitív eredményt mutatott.

Megszakítják a Velencei Karnevált a koronavírus miatt

Mindezt vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója jelentette be, írja a The Independent . „Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk” – mondta Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a Velencei Karnevál eseményeinek lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, és még mást is, amit készülnek bejelenteni.

Ezután sorra kezdték tesztelni a férfi kontaktjait, köztük a 7-8. hónapban lévő várandós feleséget és onnantól tömegével érkeztek a pozitív esetek a 16 ezer fős, Lodi megyei kisvárosban és környékén. A lombardiai gócponttal párhuzamosan Veneto tartományban is kialakult egy másik erősen fertőzött terület, ott történt az első haláleset is nem sokkal később. Mindeközben Velencében zajlott Olaszország egyik leghíresebb eseménye, a karnevál, Milánóban pedig a divathét. Amint a hatóságok látták, hogy járvány kezd kialakulni, idő előtt be is fejezték a karnevált, ez volt az egyik első intézkedés a koronavírus miatt.

Nem egy vírus-apokalipszis film, hanem a valóság

Amikor 18 nap után Mattia már képes volt lélegeztetőgép nélkül, önállóan lélegezni, kikerült az intenzív osztályról. Feleségét néhány nappal előtte bocsátották el a kórházból: a terhességével és a hamarosan születendő pici lánnyal is minden rendben van. Március 11-én Mattia magához tért.

Tehát arra eszmélt 3 hét öntudatlan állapot után, hogy este 10 órakor Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette: gyakorlatilag lezárják egész Olaszországot.

Az iskolák március 4-től már országszerte zárva voltak, több lombardiai, venetói és emilia-romagnai körzet került karantén alá „vörös zónaként”, az ország többi területét pedig a fertőzöttség függvényében sárga vagy zöld övezetnek minősítették.

Coronavirus, l’Italia si ferma: le immagini dalle città deserte da Milano a Napoli

Strade e piazze vuote, negozi chiusi: i cittadini restano a casa Dopo le misure restrittive adottate dal governo, che prevedono lo stop a tutte le attività n…

Március 7-8-án az olasz gazdaság motorjának számító Lombardia kormányzója azt pedzegette a médiában, hogy a negyed Magyarországnyi, 10 millió fős tartomány egészére kijárási tilalmat rendelne el. Erre az északi részen élő olaszok tömegesen elkezdtek a déli, kevésbé fertőzött részekre menekülni, vagy úgy gondolták, Ligúriában, a tenger melletti hétvégi házukban húzzák meg magukat a járvány elvonulásáig. Ekkor döntött úgy Conte, hogy az egész országot le kell zárni és gyakorlatilag kijárási tilalmat elrendelni a lakosság számára. Az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül minden kereskedelmi egységet bezártak. Rájött, hogy a részleges, csak a legfertőzöttebb területekre koncentráló intézkedésekkel képtelenség megfékezni a tomboló járványt.

Tom Hanks: „Sajnos Pozitív lett a koronavírus-tesztem”

A színész házaspár jelenleg Ausztráliában, a Gold Coaston tartózkodik, ahol Tom Hanks Baz Luhrmann rendezésében Elvis Presley önéletrajzi filmjét forgatja. Hanks az Instagramon jelentette be a hírt március 11-én, magyar idő szerint hajnali két óra tájban. „Sziasztok, Rita és én itt vagyunk Ausztráliában.

A lombardiai kórházakból elkezdtek orvosok és nővérek kétségbeesett hangon posztolni a közösségi médiában, hogy a lakosság vegye végre komolyan a kijárási és gyülekezési tilalmat, mert egyszerűen a kórházi kapacitás nem bírja a terhelést. A bergamói XXIII. János Pál Pápa Kórház sürgősségi főorvosa, dr. Roberto Cosentini úgy írta le a helyzetet, mintha minden nap földrengés lenne. Március elejétől már napi 60-80, súlyos állapotban lévő fertőzött beteg érkezik az osztályukra.

Coronavirus, l’appello dei medici di Brescia: “Restate a casa, per il bene di tutti”

Situazione complicata al centro triage della città lombarda (LaPresse) Anche l’Ospedale di Brescia in piena emergenza per il coronavirus. I medici del centro…

Amikor aztán látták az emberek, hogy Európa egyik legfejlettebb, legjobb minőségű egészségügyi szolgáltatásával rendelkező tartomány kórházaiban az agyonhajszolt orvosoknak szelektálniuk kell, hogy mely pácienseket kötik lélegeztetőgépre és kiket hagynak meghalni, amikor az intenzív ellátás a folyosókon zajlik, amikor nincs kapacitás nem életmentő műtéteket végezni, amikor olyan hírek jöttek, hogy már a templomokba tárolják a holttesteket (temetési tilalom is érvényben van), mert a hullaházakban már nincs hely, elkezdték komolyan venni a tilalmakat.

https://www.instagram.com/p/B9gmYPLJFt_/

Ennek a segélykiáltásnak lett ikonja Alessia Bonari, az egyik milánói kórházban dolgozó nővér, akinek a rengeteg munkától elcsigázott, a védőfelszereléstől foltos, de mégis bájos arca és elszántsága bejárta a világsajtót.

Egy dolgod van: maradj otthon!

Az emberek lassan kezdték felfogni a kezdetben harsogott „médiahiszti”, „pánikkeltés” és „ez csak egy influenza”, pláne „fake news” frázisok után, hogy nagyon komoly a helyzet.

Megértették, hogy az a probléma a koronavírussal, hogy sokkal több embernek lesz egyszerre szüksége kórházi ellátásra, mint amit a nem krízishelyzetre méretezett kapacitás elbír.

Elkerülni szinte lehetetlen a megfertőződést, a cél tehát a járvány terjedésének lassítása, elnyújtása, mindannyiunk érdekében. Hiszen hiába csak az idős korosztály elsősorban az igazán veszélyeztetett, mindannyiunknak vannak idős rokonai. Illetve ha baleset ér minket vagy ránk tör a fogfájás, nem lesz, aki ellásson, mert mindenki, aki az egészségügyben él és mozog, már csúcsra van járatva a járvány miatt. Vagy lásd a Paziente 1 példáját – az ő tüdejébe került támadó vírusnak sem szólt senki, hogy egy életerős fiatalembert ütött ki atipikus módon 3 hétre.

Bergamo Korhaz Koronavirus Kep 2
Xxiii. János Pál Pápa Kórház, Bergamo / Fotó: Regione Lombardia

Az olasz kormány támogatásával az Egészségügyi Minisztérium és a járványhelyzet kezeléséért felelős Protezione Civile (polgári védelem) elindította az #iorestoacasa (Maradj otthon!) kampányt, amelyhez számos híresség is csatlakozott a közösségi médiában.

Coronavirus, l’appello dei vip: “Restate a casa”

Tante le celebrità che si sono mobilitate sui social per invitare i cittadini a rispettare le regole “Ho un’idea per tutti noi: visto il periodo, ma perché n…

Alberto Angela és 92 éves, mai napig aktív édesapja, Piero Angela, akik az olasz közszolgálati televízió tudományos és művészeti ismeretterjesztő műsorait készítik, és akikre az egész ország felnéz, videóüzenetekben fordultak honfitársaikhoz.

Üzenetük lényege: hallgasson most mindenki az illetékesekre és tudósokra, akik azt mondják, hogy az otthonmaradással és a minél kevesebb érintkezéssel lehet megfékezni a járvány terjedését.

Nem könnyű rávenni az örökmozgó, extrovertált és kiterjedt társasági életet élő olaszokat, főleg a fiatalokat, hogy csak a legszükségesebb esetben lépjenek ki a négy fal közül, a velük egy fedél alatt élőkön kívül ne találkozzanak most személyesen senkivel.

És hogy reagáltak erre az emberek?

Orbán Viktor jóbarátja, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, európai parlamenti képviselő és a Forza Italia párt vezére Franciaországban az egyik villájában várja fiatal kedvesével a jobb időket. De koncentráljunk inkább a példaértékű reakciókra! Ahol az „új  megyek szórakozni” az „inkább otthon maradok”, a közösségi média valóban közösségi térré válhat.

Jótékonyság

Chiara Ferragni, az egyik legismertebb divatblogger rapper férjéve, Fedezzel gyűjtést indítottak az egyik milánói kórház javára, új intenzív ágyak létesítésére, amelyhez maguk is egy jelentősebb összeggel járultak hozzá. Több mint 3,6 millió eurót gyűjtöttek. Csatlakozott a kampányhoz többek között Francesco Gabbani énekes-dalszerző is, aki egy jó hangulatú lakáskoncertet adott az Instagramon együttesével. Persze szigorúan betartva a zenészek között is az előírt minimum egy méteres távolságot.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Dalban mondják el

A lakosság körében az erkélykoncert flashmob kezd elterjedni: este hat órakor a Fratelli d’Italia kezdetű himnuszt és egyéb közismert slágereket énekelnek együtt az erkélyekről.

Inno di Mameli suonato in Mille / The Italian national anthem

“L’Italia chiamò” una maratona in diretta streaming per raccontare al mondo come l’Italia sta reagendo all’emergenza. Noi abbiamo avuto l’onore di realizzarn…

Giuliano Sangiorgi, a Negramaro együttes frontembere is együtt énekelt a karanténból a környékbeliekkel.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Pozitív üzenetek

Milánóban és környékén egy, a kilétét felfedni nem kívánó költőnő teleragasztotta post-itekkal a várost „tutto andrà bene” (minden rendben lesz) üzenetekkel.

https://www.instagram.com/p/B9TZaTrophP/

Ezt a pozitív üzenetet vette át a szivárványos molinók készítése, amelyet aztán az ajtókra, erkélyekre raknak ki.

Giulia, Silvia e Pietro #coloriamocidisperanza #radiobrunobrescia #radiobruno #andràtuttobene @radiobruno

No Description

A kórházak kerítésére az orvosokat és ápolókat biztató molinókat helyeztek ki az emberek, amelyben megköszönik az értük végzett munkájukat. Az egyik gócpont területén működő intézmény, a bergamói kórház oldalán megható falfestmény állít emléket a járvány elleni küzdelemnek.

Humor

Koronavirus Kezfertotlenito
/ Fotó: Ridere Del Coronavirus A Codogno, Facebook

Az elsők között indult a február végétől karanténba került codognóiak Facebook-oldala, a Nevessük ki a koronavírust! Tudjátok, mi a közös a tésztában és a koronavírusban? A codognóiak rájöttek: mindkettő Kínából származik, de az olaszok tették igazán népszerűvé Európában. A lombardiai kontaktkutatások eredményei szerint minden út Codognóba vezet. Egy helybeli szerint még azt is felfedezhetik, hogy a párhuzamosok sem a végtelenben, hanem Codognóban találkoznak.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ugyanakkor nem láttak nagy különbséget egy átlagos csütörtök este és a karanténba zárt kisváros esti képe között. Az a humoros videó, miszerint a camorra már nem is kokainnal, hanem kézfertőtlenítővel kereskedik, mert ma az az igazi biznisz, gyorsan valósággá vált. A nápolyi csendőrök nemrég lefoglaltak 5000 flakon fertőtlenítőt egy illegálisan működő üzemben.

Baráti üdvözlettel

Az Ungheria News olasz nyelvű magyarországi híroldal szerkesztői megkérték követőiket, hogy osszák meg magyar ismerőseikkel és rokonaikkal az Olaszországban alkalmazott gyakorlatot: a magyarok közül is aki csak megteheti, maradjon otthon, dolgozzon otthonról, ne tegye ki magát és másokat a fertőzés lehetőségének!

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ne legyenek illúzióink, Olaszország, Spanyolország, Ausztria és Csehország után előbb-utóbb ránk is a teljes lezárás vár! Minél előbb meglépjük, annál gyorsabban, annál kevesebb veszteséggel leszünk túl rajta. Maradjunk otthon!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.