Az oltáskényszer miatt napokon belül 2-3 ezer egészségügyi dolgozó veszítheti el az állását

A magyar kormány szeptemberben tette kötelezővé a koronavírus elleni oltást azoknak, akik egészségügyi dolgozók.

Az oltáskényszer következményeiről nincs adat

Augusztus közepe óta ismét egyre több a regisztrált koronavírusos megbetegedés és emelkedik a kórházban ápoltak száma is. Ebben a helyzetben veszítheti el akár 2-3 ezer egészségügyi dolgozó az állását, amiért nem oltatták be magukat – közölte a RTL Híradó, amit a 24.hu szemlézett.

A kormány szeptember közepétől tette kötelezővé az egészségügyben a koronavírus elleni védőoltást. A rendelet szerint az oltást megtagadókat azonnal, felmondási idő és végkielégítés nélkül kell elbocsátani. Ezalól csak azok jelenthetnek kivételt, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi okokból nem kaphatták meg a vakcinát.
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
A rendelet következményeiről azonban nincs biztos adat.

A várható távozásokról a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője beszélt az RTL Híradónak.

Fennakadások lehetnek az ellátásban

Soós Adrianna szerint a kisebb kórházakban csak 4-5 alkalmazott távozásával számolnak, a nagyobb intézményekben azonban akár 15-80 főt is érinthet a rendelkezés. Ez a szám jóval nagyobb, mint amennyivel korábban az érdekképviseletek számoltak.
A legtöbben a szakdolgozók közül eshetnek ki, például ápolók, asszisztensek vagy épp beteghordók, de olyanoknak is menniük kell, akik nem közvetlenül a betegekkel dolgoznak, de érintkezhetnek velük. Ilyenek lehetnek a takarítók vagy akár a gazdasági személyzet tagjai is.
Novák Katalin korábban arról beszélt, hogy a rendelkezés hatása elenyésző lesz a dolgozói létszámra, mert az egészségügyben nagyon magasas az átoltottság.
A szakdolgozói kamara elnöke szerint az elbocsátások miatt néhány helyen fennakadások lehetnek az ellátásban.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságon egy egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni kötelező védőoltást előíró rendelet miatt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk