Heteken belül meglehet a koronavírus kísérleti ellenszere

A koronavírus elleni ellenszer kifejlesztésének ütemterve a kutatócsoport vezetője, Richard Hatchett szerint is “rendkívül ambiciózus”.

Három hét alatt kész lehet a koronavírus ellenszere

koronavirus tunetei ellenszer
A koronavírus miatt a kínai emberek maszkot viselnek az utcán / Fotó: Anthony Kwan / Getty Images News / Getty Images

16 héten belül kész lehet egy kísérleti vakcina a koronavírus épp világjárványt okozó fajtája ellen – közölte Richard Hatchett, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) nevű szervezet vezetője, írja a The Independent.

A CEPI-t 2017-ben hozták létre a nyugat-afrikai Ebola-járványt követően, hogy új vakcinákatafejlesszen, melyek jövőbeni járványokat állítanának meg.

A brit kormány most bejelentette, hogy 20 millió fonttal (körülbelül 8 milliárd forinttal) támogatja a szervezetet, hogy segítséget nyújtson a vakcina kifejlesztéséhez. A jelenlegi koronavírus-járványnak eddig több mint 300 áldozata és 14 ezernél is több fertőzöttje van.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Rekordidő alatt lehet kész az ellenszer

koronavirus ellenszer tunetei
Egy futár védőfelszerelést és maszkot visel munkája közben Vuhan városában, 2020. Február 1. / Fotó: Stringer /Getty Images / Reuters

A CEPI vezetője szerint kritikus időben jön az extra finanszírozás, s “mélyen aggasztónak” nevezte a vírus egyedi járványtani karakterisztikáját, valamint a terjedés ütemét is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Reméljük, hogy a partnereinkkel közösen 16 héten belül létre tudunk hozni a kórokozó génszekvenálásán keresztül egy kísérleti vakcinát, mellyel megkezdődhetnek a klinikai tesztelések[/perfectpullquote]

– közölte Hatchett.

A koronavírus miatt karanténban filmezők tornázták fel a Netflix részvényeit – ContextUs

A koronavírus miatt karanténban filmezők tornázták fel a Netflix részvényeit Decemberben azonosítottak egy új vírust, ami a kínai Vuhanból terjedt el. A város lakossága nagyobb, mint Magyarországé: 11 millió fő. A kórokozót eddig 18 országban azonosították. A fertőzöttek száma 11940, a halálos áldozatoké pedig 259. A szövődmények a legtöbbször vírusos tüdőgyulladáshoz vezetnek.

A szakember hozzátette, hogy a klinikai tesztelés első fázisa, amely a kísérleti vakcina biztonságosságát hivatott megállapítani, legalább 2-4 hónapig tart majd.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez egy rendkívül ambiciózus ütemterv – tulajdonképpen példátlan a vakcinafejlesztés területén. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy még akkor is, ha sikerrel járunk – amire semmilyen garancia sincs –, további kihívásokra kell majd választ találni, mielőtt az oltásokat széles körben elérhetővé tehetnénk[/perfectpullquote]

– figyelmeztetett.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból