Egy 20 éves nő halt meg, miután megkapta a koronavírus elleni Janssen-vakcinát.

Összefüggés volt a koronavírus elleni oltása és a halála között

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy a vakcinát a jövőben csak „kifejezett kérésre” adják be.

Az MTI beszámolója szerint Poklukar azt mondta, a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, amely mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és a Janssen-vakcina alkalmazása között, szemlézte a Telex.

Korábban nem volt betegsége

Az öttagú bizottság, amelynek egy neurológus, egy virológus, egy belgyógyász, egy gyógyszerész és egy járványügyi szakember is tagja volt, megállapította, hogy a fiatal nőnél a vakcina belső vérzéshez vezető immuntrombocitopéniát váltott ki. Ez a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenésével jár, ami miatt a vér nem tud megalvadni. A halál oka trombotikus stroke, azaz agyvérzés volt. 

A 20 éves nőnek korábban nem volt olyan betegsége, amely befolyásolhatta volna a tünetek megjelenését az oltás után

– mondta Zoran Simonovic, a bizottság koordinátora.

A Janssen komolyabb mellékhatásai már rég ismertek

Az AstraZeneca-vakcinához és a Szputnyik V-hez hasonlóan vektorvírus alapú Janssen-vakcináról már hónapok óta több komoly, de ritka mellékhatás is ismert.

  • Április közepén az AstraZenecáé után a Janssen vakcinájával kapcsolatban is felmerült, hogy ritka esetekben alacsony vérlemezkeszámmal járó vérrögképződést (TTS) okozhat. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint valóban lehet összefüggés, és ezt mellékhatásként is fel kell tüntetni az oltóanyagnál, de nagyon ritka jelenségről van szó, és a vakcina haszna továbbra is messze meghaladja az ezzel járó kockázatot.
  • Júliusban a Guillain-Barré-szindróma nevű, ritka ideggyulladásos betegség is bekerült a mellékhatások közé.
  • Októberben pedig a vénás tromboembóliát (VTE) és az immuntrombocitopéniát (ITP) is felvették a ritka mellékhatások közé – ez utóbbi az, amelynek az előfordulását most a szlovéniai vizsgálat a vakcinához kötötte.

Szlovéniában már lassulni látszik a járvány

De mit mond a Janssen-vakcina magyar nyelvű alkalmazási előírása erről?

„Nagyon ritkán nagyon alacsony vérlemezkeszámmal járó immunthrombocytopenia eseteiről számoltak be a COVID-19 Vaccine Janssen beadását követően, rendszerint az oltást követő első négy héten belül. Előfordultak vérzéssel járó, valamint halálos kimenetelű esetek is. Ezen esetek némelyike olyan egyéneknél fordult elő, akiknek az anamnézisében immunthrombocytopenia (ITP) szerepelt. Ha az egyén anamnézisében ITP szerepel, figyelembe kell venni az alacsony thrombocytaszám kialakulásának kockázatát a vakcina beadása előtt, és a vakcináció után javasolt a vérlemezkeszám rendszeres ellenőrzése.

Az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a thromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleire és tüneteire. Az oltottakat figyelmeztetni kell, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábfájdalmat, lábduzzanatot vagy tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően. Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, görcsrohamokat, mentális állapotváltozást vagy homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki. Akiknél a Covid-19 Vaccine Janssennel való oltást követő három héten belül thrombocytopeniát állapítanak meg, ki kell vizsgálni a trombózis jeleit keresve. Hasonlóképpen, azokat az egyéneket is vizsgálni kell thrombocytopenia tekintetében, akiknél trombózis alakul ki az oltást követő három héten belül.”

Kapcsolódó cikk

A járvány a második hete lassul Szlovéniában. Keddre 2482 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1128 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 230 177-en kaptak védőoltást, közülük 1 148 063-an már a második adagot is felvették.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, Merkely Béla Széchenyi-díjas doktor két Szputnyik V után Janssennel oltotta be magát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.