A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette a koronavírus-oltással kapcsolatos sorrendet.

Kiderült az oltási rend

December utolsó napján töltötte fel honlapjára az oltási rendet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Koronavirus Oltas Vakcina Magyarorszagon Sorrend Lista
/ Fotó: Mti

A listára eddig is voltak utalások, de január másodikán kiderült, az NNK milyen sorrendet javasol a koronavírus-oltással kapcsolatban.

A szociális dolgozók kapják meg a koronavírus-oltást másodikként

Mint megírtuk korábban, az egészségügyi dolgozók kapták meg először a Pfizer-Biontech vakcináját Magyarországon. Az NKK adatai szerint a lista élén lévő egészségügyi dolgozókba beleértendő az ott takarítók is.

Kapcsolódó cikk

Őket követik a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek, majd a harmadik fázisban jöhetnek a Covid-19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A negyedik etapban a rendvédelmi szervek azon dolgozóit oltják be, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Őket követik a 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek. A hatodik fázisban jöhetnek a kritikus infrastruktúrában dolgozók. És végül  valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Az NNK javaslat két fontos dolgot is tartalmaz:

  • Nem olthatóak be, akik az elmúlt hat hónapban igazoltan voltak fertőzöttek.
  • A vakcinainfo.gov.hu regisztrációs oldalon hiába adta meg valaki a TAJ-számát, nem tudják lekérdezni, hogy az illetőnek van-e kockázatott jelentő betegsége – így egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan válogatják majd ki a valóban rászorulókat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet