A koronavírus-járvány miatt veszélyben vannak az Egyesült Királyság éjszakai bárjai

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet következtében 750 ezer munkahely van veszélyben, de lehetőség van az iparág és a tánczene újraindítására.

Veszélyben az éjszakai szórakozóhelyek

Japánban már felismerték, hogy az éjszakai szórakozóhelyek óriási veszélyt jelenhettek a társadalomra a járvány terjedése miatt. De a filmipar mellett a Tate múzeumot is negatívan érinti a koronavírus.

A koronavírus-járvány következtében március óta bizonytalan helyzetbe kerültek a brit éjszakai szórakozóhelyek, írja a The Guardian. A szektor történetének legnagyobb krízisét okozta a Covid-19 megjelenése. Vannak szórakozóhelyek, amelyek profilváltással igyekeznek túlélni az áldatlan helyzetet.

szorakozohelyek koronavirus
A koronavírus veszélyezteti a szórakozóhelyeket / Fotó: Ekin Can Bayrakdar

„Egy teljesen új területet építettünk fel, hiszen nem tudjuk, mi történik majd. Alkalmazkodtunk és új csapatot hoztunk létre erre vonatkozóan. A nagyszabású éjszakai klubból hirtelen át kellett állnunk az asztali kiszolgálásra. Nem akartunk egy korlátozásokkal üzemelő szórakozóhellyé válni” – nyilatkozta Stuart Glen, a The Cause nightklub vezetője.

A The Cause street food és zeneszolgáltatás mellett a biztonságos távolság betartásával várja a szórakozni vágyó vendégeiket.

Glen a szerencsésebb klubtulajdonosok közé tartozik, hiszen rendelkezik külső helyszínnel. Viszont Michael Kill, a Night Time Industries Association (Éjszakai Iparágak Egyesülete) vezetője elmondta, hogy szeptembertől a klubok 70%-a kénytelen bezárni, hiszen nem rendelkeznek kültéri, a biztonságos védőtávolság betartására alkalmas hellyel.

Összeomlás fenyegeti a szektort

Az NTIA egy teljes pénzügyi összeomlásra figyelmeztet a szektorban és ezzel közel 754 ezer munkahely kerül veszélybe, a klubok bizonytalan újranyitása miatt. A szervezet ezért azonnali pénzügyi segítséget sürget.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Több mint 1640 éjszakai bár működik az Egyesült Királyságban. Ha ezeknek a 70%-a megszűnik, az katasztrofális következményekkel jár majd[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a szervezet vezetője.

A kormányszóvivő kijelentette, hogy az éjszakai szórakozóhelyek nehéz helyzetén különböző adókedvezményekkel, munkahelymegtartó programokkal és kedvezményes hitelekkel igyekeznek segíteni. Az NTIA elindította a LetUsDance kezdeményezést, hogy kiharcolják a 1,57 milliárd fontos segélycsomagot, amely szükséges lenne a szektor megmentéséhez.

A koronavírus miatt bezárták a kultikus szórakozóhelyet, a Berghaint

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is világjárványnak, vagyis pandémiának nyilvánította a koronavírus-járványt, írja a . Számos nagyobb rendezvény, mint például a Coachella, az SXSW, és az E3 is elmarad. Egy időre pedig a Berghain is bezár.

Számos szubzsánernek helyet adó klub pedig közösségi finanszírozás segítségével próbálja átvészeli a kedvezőtlen időszakot. Míg egyes művészek, mint Wolfgang Tillmans, alkotásaik elárverezésével igyekeznek jótékonykodni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból