A koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz hasonlóan idén is elmarad több, hagyományos március 15-ei helyszíni ünnepség. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra hozta az MTI.

Ahogy mi is megírtuk, a Széchenyi-díjasok névsorát is nyilvánosságra hozták. Dr. Karikó Katalin biokémikust és Dr. Merkely Béla kardiológust is kitüntették, a Széchenyi-nagydíjat Dr. Dávid Katalin művészettörténész érdemelte ki.

A sajtószabadság napján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is kiosztotta a Sajtódíjakat, amelyeket többek között a Gulyás Márton fémjelezte Partizán és a Telex.hu is kiérdemelt.

Alább olvasható a Kossuth-díjasok névsora.

Mécs Károly színművész kapta a Kossuth-nagydíjat

Mécs Károly, a nemzet művésze, Kossuth-díj és Jászai Mari-díj birtokosa, színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű művészi pályafutása során nyújtott, a színházi szakma nagyrabecsülését és a közönség szeretetét egyaránt elnyerő színpadi szerepformálásai, valamint szépirodalmi klasszikusaink filmes adaptációiban nyújtott felejthetetlen, generációk számára meghatározó élményt jelentő alakításai elismeréseként Kossuth-nagydíjat kapott.

Mecs Karoly Kossuth-Nagydij 2021
Mécs Károly Kossuth-Nagydíjas Színművész Fiatalkori Portréja / Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Cseke Péter színművész

Cseke Péter Kossuth-díjat kapott Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes, több mint négy évtizedes művészi pályafutása, a szakma és a közönség körében is méltán sikeres színészi, valamint a magyar színházművészetet sokoldalúan, magas színvonalon szolgáló, keresztény szellemiségű művészetpedagógiai és színházvezetői munkája elismeréseként.

Cseke Peter Kossuth Dij 2021
Cseke Péter Színművész / Fotó: Mti / Ujvári Sándor

Csíky András színművész

Csíky András Jászai Mari-díjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként Kossuth-díjban részesült.

Csiky Andras Szinmuvesz Kossuth Dij
Csíky András Színművész 1989-Ben / Fotó: Kántor László

Harsányi Gábor színművész

Harsányi Gábor kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, író, érdemes művész Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott, színpadon, mozivásznon és tévéképernyőn egyaránt kiemelkedő, felejthetetlen alakításai, valamint karakteres hangjával számos külföldi produkció művészi színvonalát emelő szinkronszínészi tevékenysége elismeréseként.

Harsanyi Gabor Kossuth Dij 2021
Harsányi Gábor Színművész / Fotó: Mti / Zih Zsolt

Szarvas József színművész

Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott, a tragikus és a komikus figurákat egyaránt hitelesen megjelenítő színpadi, illetve filmes alakításai, valamint a magyar kulturális életet számos területen gazdagító, jelentős közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.

Szarvas Jozsef Kossuth Dij 2021
Szarvas József / Fotó: Rózsa Erika

Keller András hegedűművész, karmester

Keller András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész, a Keller Vonósnégyes alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója és vezető karmestere Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a kamaramuzsikát és a kortárs zenét is elhivatottan közvetítő, világszerte elismert előadó-művészete, valamint sikeres zeneigazgatói, oktatói és kultúraszervezői tevékenysége elismeréseként.

Keller Andras Hegedumuvesz Kossuth Dij 2021
Keller András Hegedűművész / Fotó: Keller András Hivatalos Facebook-Oldala

Dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató

Dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitásmegőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréseként.

Lovasz Iren Kossuth Dij 2021
Dr. Lovász Irén Népdalénekes / Fotó: Jung Zseni

Nagy Feró énekes

Nagy Feró énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként.

Nagy Fero Kossuth Dij 2021
Nagy Feró 2021-Től A Kossuth-Díj Büszke Tulajdonosa / Fotó: Veres Nándor / Mti

Tátrai Tibor gitárművész, zeneszerző

Tátrai TiborTibusz” Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, érdemes művész, a Tátrai Band, a Magyar Atom, a Latin Duó, a Boom Boom és a Tátrai Trend zenekarok alapítója és vezetője Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a magyar könnyűzenei életben egyedülálló, virtuóz gitártechnikájával, valamint a bluestól a jazzen át a latin zenéig számos műfajt magába foglaló, stílusteremtő előadó-művészete elismeréseként.

Tatrai Tibor Kossuth Dij 2021
Tátrai Tibor „Tibusz” / Fotó: Tátrai Tibor Hivatalos Facebook-Oldala

Frenák Pál táncművész, koreográfus

Kossuth-díjas lett Frenák Pál Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során hazánk egyik korszakalkotó koreográfusaként itthon és a világ legrangosabb színpadain aratott sikerei, valamint a kortárs magyar táncművészetet egyedülálló módon formáló és gazdagító, nemzetközileg is elismert előadóművészi, illetve táncpedagógusi munkája elismeréseként.

Frenak Pal Kossuth Dij
Frenák Pál Táncművész, Koreográfus / Fotó: Bobál Katalin

Gulyás Gyula filmrendező

Gulyás Gyula Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes, fél évszázados művészi pályafutása során megalkotott, fontos társadalmi kérdéseket feszegető, a nézőket önismeretre, bátor szembenézésre és megalkuvás nélküli számvetésre tanító, új vizuális megoldásokat alkalmazó, egyéni hangvételű dokumentum- és játékfilmjei elismeréseként kapta a díjat.

Gulyas Gyula Filmrendezo Kossuth Dij 2021
Gulyás Gyula Filmrendező / Fotó: Mma Film-És Fotóművészeti Tagozat

Gulyás János filmrendező

Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Kossuth-díjat Magyarország számára kivételesen értékes, fél évszázados művészi pályafutása során megalkotott, fontos társadalmi kérdéseket feszegető, a nézőket önismeretre és árnyalt gondolkodásra tanító, a művészeti, történelmi és közéleti témákat a kitaszítottak sorsa iránti érzékenységgel bemutató dokumentum- és játékfilmjei elismeréseként kapta.

Gulyas Janos Filmrendezo Kossuth Dij 2021
Gulyás János (Balról A Második) Filmrendező / Fotó: Fortepan / Vörös Ilona

Nagy Bálint építész

Nagy Bálint Ybl Miklós-díjas építész Magyarország számára kivételesen értékes, a magyar építőművészetet egyedi stílusú alkotásaival gazdagító, sokoldalú tervezőművészi pályája, valamint a hazai és egyetemes építészeti kultúra szervezésében, illetve az építészek közösséggé formálásában betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként.

Nagy Balint Epitesz Kossuth Dij 2021
Nagy Bálint Építész / Fotó: Sióréti Gábor

Turi Attila építész

Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során Makovecz Imre szellemi örökségét méltó módon folytató, a hagyományok megőrzését a jelenkor igényeivel harmonikusan ötvöző, az organikus építészet mestermunkáinak számító, formagazdag alkotásokat felvonultató, kimagasló színvonalú tervezői életműve elismeréseként.

Turi Attila Epitesz Kossuth Dij 2021
Turi Attila Építész / Fotó: Papajcsik Péter

Párkányi Raab Péter szobrászművész

Párkányi Raab Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Magyarország számára kivételesen értékes, a klasszikus európai, illetve a legnemesebb nemzeti hagyományokat innovatív látásmóddal ötvöző művészi pályafutása, finoman megmunkált kisplasztikákat, látványos kiállítótermi kompozíciókat és monumentális köztéri szobrokat is magába foglaló alkotóművészete elismeréseként.

Parkanyi Raab Peter Szobrasz Kossuth Dij 2021
Párkányi Raab Péter Szobrászművész / Fotó: Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin

Vári Fábián László költő, műfordító

Vári Fábián László Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során megalkotott, a kárpátaljai magyarság nemzettudatát erősítő művei, szenvedélyes hangvételű, gazdag képi és formavilágú lírai alkotásai, kordokumentumként is szolgáló, egyszerre drámai és humoros, önéletrajzi ihletettségű regényei, valamint sokoldalú néprajzi gyűjtői, műfordítói és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként.

Vari Fabian Laszlo Kossuth Dij 2021
Vári Fábián László 2014-Ben / Fotó: Vajda János

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet