Decemberben elindult a Katona József Színház és Republic Group közös kezdeményezése, a Katona Charity. Célja, hogy a fiatalokhoz közelebb hozza a kultúrát, ezzel megteremtve a színházba járók új generációját.

Hirdetés

A program során a jeggyel rendelkezők felajánlhatják a helyüket a Katona nézőterén, és lehetőség nyílik a két egymástól teljesen különböző korosztály közös diskurzusára. Sok esetben nehéz bejutni a szinte minden esetben telt házas színházba, hónapokat kell várni, míg megnézhetjük az adott darabot.

Borbély Alexandra sznésznő, a Katona társulatának tagja, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének főszereplője / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A színház közönségének jelentős része tapasztalt „katonásokból” áll, akik tudják, milyen értékkel bírnak a darabok. A Katona célja, hogy a fiatalabb generációt is megmozdítsák, hiszen úgy vélik, nagyobb részt inkább az X vagy korábbi korosztály ülnek a nézőtéren. Most viszont lehetőségük van átadni a helyüket olyanoknak, akik kiszorulnak a színház termeiből.

Katona Chairity – Máté Gábor

Katona Chairity

Éppen ezért indítottuk el Katona Chairity kezdeményezésünket, melyben a Katona barátaival közösen lehetőséget biztosítunk arra, hogy minél több fiatal jusson el előadásainkra. Az akció során a rutinos színházba járók felajánlhatják helyüket a fiatalabb generáció tagjai számára, ezzel továbbadva és megmutatva a Katona és általában a kultúra értékeit.

Erre Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója hívja fel a figyelmet a bejelentő videósorozat első kisfilmjében.

A tavalyi Katona 360 – Tiéd a színpad! folytatásaként létrejövő projekthez csatlakozott a színház több népszerű színésze is, így Ónodi Eszter, Borbély Alexandra, Rujder Vivien és Tasnádi Bence is átad néhány jegyet a jelentkezők számra.

Emellett a társadalmi célú kezdeményezéshez a kulturális szférában népszerű személyiségek csatlakoztak: Szentesi Éva író-újságíró, Odett énekes, Schoblocher Barbi énekes, Kemény Zsófi költő-slammer, Vitáris Iván énekes, valamint a Mary Popkids tagjai: Herrer Sári és Bárthfalvy Sándor. De a névlistát erősíti Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője, Stahl Barbi énekes és Nagy Kata színésznő.

Berlin, Alexanderplatz: Nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni! – Kritika

Arra voltunk kíváncsiak, a Katona hogyan mutat be a színpadon egy olyan kisembert a ’20-as évek végének Berlinjéből, aki tisztességessé akar válni, de annyira ostoba, hogy még önmagát sem látja reálisan, nemhogy a körülötte zajló sorsfordító eseményeket. Mi kell ahhoz, hogy valaki jó legyen?

A Katona Charity ötletgazdáit az a cél vezérelte, hogy összehozzák a generációkat:

Gyerekkorunk óta tanuljuk, hogy az idősebbeknek illik átadni a helyünket. De mi történne, ha egyszer ők ajánlanák fel a széküket, azokat a különleges székeket, amikre nagyon régóta szeretnénk leülni? A Katona József Színház nézőterén. Színházba járni felemelő érzés, értékeket továbbadni pedig a lehető legnemesebb tett a világon. Ha eközben közelebb tudunk hozni egymáshoz két nagyon különböző generációt, akkor megszületik a csoda, amire kicsit mindannyian vágyunk

– nyilatkozta Márton Szabolcs, a Republic Group kreatív igazgatója.

Katona József Színház

Borbély Alexandra elmondja, miért csatlakozott a Katona Chairity-hez – folyamatosan kerülnek fel új darabok a www.katonachairity.hu oldalra, csapjatok le a felajánlott helyekre! #katonachairity…

A Katona Charity másik alappillére, hogy lehetőséget adjon a színház az ad hoc elhatározásokról híres nemzedéknek. A digitális, modern világba született generáció legfőbb jellemzője, hogy nem szokott hónapokkal előre tervezni, ami egy telt házas előadásra szóló jegy megvásárlásakor hátrányt jelent, ezzel pedig kiszorulnak a kulturális élményből.

Régebben előfordult, hogy a barátaim azért nem jöttek el egy-egy előadásra, mert drágának tartották a színházjegyet. Belátom, hogy a színházba járás luxus lehet egy középiskolás vagy egy fiatal egyetemista számára, pláne, ha jó helyen szeretne ülni. A másik korosztályos probléma, amit észlelek, hogy nehezen tervezünk előre, én magam is hajlamos vagyok az utolsó pillanatban határozni arról, hogy elmegyek-e egy koncertre vagy sem, ami a népszerű produkciók esetében sajnos későnek bizonyul. A Katona kampánya ebből a szempontból is megoldást nyújthat

– mondta az akcióról Tasnádi Bence, a Katona József Színház színésze.

Katona József Színház

Tasnádi Bence is csatlakozott a Katona Chairity-hez – folyamatosan kerülnek fel új darabok és jegyek a www.katonachairity.hu oldalra, csapjatok le a felajánlott helyekre! #katonachairity…

Felajánló bárki lehet, jegyre jelentkezőnek pedig 16–30 év között kell lennie. Ezen az oldalon lehet jegyet felajánlani, a fiatalok pedig ugyanezen az oldalon jelezhetik foglalási szándékukat egy-egy jegyre. Az adott helyre regisztráló jelentkezők között a kérdéses előadás előtt sorsolnak – így kerül új tulajdonoshoz a jegy.

Hirdetés