El akarták lopni Kosztolányi Dezső mellszobrát Szabadkán

Megpróbálták ellopni Kosztolányi Dezső mellszobrát eddig ismeretlen tettesek szombatra virradóra Szabadkán.

Nem sérült meg

Noha el akarták lopni a Szabadkán található Kosztolányi Dezső-mellszobrot, az emlékművet nem tudták eltulajdonítani – közölte a helyi Pannon RTV. Sőt, nem is sérült meg, csupán a mellszobrot tartó csavarokat lazították ki. A helyi műemlékvédelmi intézet munkatársai a szobrot biztonsági okokból eltávolították a talapzatról, és új tartócsavarokkal helyezik majd vissza a helyére.

kosztolanyi dezso mellszobor szabadka lopas
Kosztolányi Dezső mellszobra Szabadkán / Fotó: Szabad Magyar Szó

Almási Gábor szobrászművész alkotása 1985 óta azon szabadkai gimnázium mellett áll, ahol az író édesapja, Kosztolányi Árpád is tanított.

Színesfémtolvajok lopta el a VMSZ szerint

A szoborlopási kísérlet hírére a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) közleményben adott hangot felháborodásának. A legnagyobb délvidéki magyar párt szerint a mellszobrot színesfémtolvajok próbálták meg eltulajdonítani, tettüket anyagi haszonszerzés motiválta, tehát nem magyarellenes cselekedetről van szó.

Ilyen lenne, ha Radnóti, Petőfi vagy éppen Kosztolányi üzengetne Messengeren

Klasszikus költők és írók művei Budapest plakátjait fogja díszíteni. Számos alkalommal és eszközzel népszerűsítik a szépirodalmat a fiatalabb generáció számára. Gondoljunk csak Vecsei H. Miklós POKET elnevezésű könyvautomatáira! A Grecsó Krisztián- és Vecsei H. Miklós-vezette kezdeményezés keretein belül, szerdától kortárs és klasszikus irodalmi műveket szerezhetünk be a főváros nyolc különböző csomópontján elhelyezett zsebkönyv-automatákból, mindössze 990 forintos darabáron.

A VMSZ emellett felszólította a rendőrséget, hogy mihamarabb kerítse kézre a bűncselekmény elkövetőit.

kosztolanyi dezso mellszobor szabadka lopas3 scaled
/ Fotó: Pannon RTV

Közölte azt is, hogy az országos méreteket öltő szoborlopások miatt kezdeményezik a szobrok kamerával és riasztóval történő biztosítását.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból