Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző a brit fővárosba utazott a Turnéstart Londonban című koncertje miatt. És ha már ott járt, akkor a vlogján elmondta, olyan a ködös Albion, mintha Mozambik lenne.

Londoni magyarként már hetek óta tudtam a Facebook-hirdetésekből, hogy Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző Turnéstart Londonban címmel koncertet ad. Ismerve őt a médiában, a megnyilvánulásait, felötlött bennem, hogy talán egy Lázár János 2.0 is készülhet. És így lett.

Kovács Ákos zeneszerző / Fotó: Horváth Péter Gyula

Kovács Ákos vlogjának újabb epizódjába lehet betekinteni, amelyben azt mondja, olyan a brit főváros bizonyos része, mint Kazincbarcika vagy Mozambik. Talán a romákra és a színes bőrűekre céloz?

Londonban plakátokon olvashatjuk depresszióban szenvedő és öngyilkossági kísérlet-túlélő férfiak üzeneteit

A Mother London a Samaritans öngyilkosság megelőző szervezet Igazi emberek, igazi történetek projektjét karolta fel. A szervezet arra bíztatja a nehézségekkel küszködő férfiakat, hogy kérjenek segítséget a honlapjukon vagy ingyenesen hívható segélyvonalukon keresztül. A Samaritans felmérésében kimutatta, Angliában, Skóciában és Wales-ben a 20 és 59 év közötti férfiak 41 százaléka inkább megtartja magának a problémáit, minthogy segítséget kérjen.

A 6 és fél perces videóban kinéz a londoni maratonra, istentiszteletre és metrózik is a koncertezés mellett. Stratford Center környékén realizálja, hogy ott nem csak fehér emberek élnek. Így azt a következtetést vonja le, hogy:

Ez olyan, mintha Kazincbarcikán lennénk vagy Fehérgyarmaton, csak teljesen más. Európa jövőjéről lehetne elmélkedni, gyerekek. Olyan, mintha Mozambikban lennénk, vagy nem tudom, Líbiában.

A maraton végeztével betéved a helyi metrómegállóba. Ott látja, hogy plakát jelzi, jelentse az állampolgár, ha valami gyanúsat lát. Az istentiszteleten tapasztaltak miatt pedig elképed, hogy emberek sétálnak. És amint színes bőrű nővel beszélget, már prekoncepciót gyárt, hogy gospel is terítéken lesz.

AkoxVlog ::19E02 * TURNÉSTART LONDONBAN

Korda György örökbecsű műve, a Reptér, ezúttal duett formában, mind the gap, jelentsük szépen a gyanus viselkedést, villanásnyi képek a maratonról és a Westminsterről. Kulináris élvezetek: brit tápanyagok bevitele – természetesen egy olyan kocsmában, ahol magyar hölgy szolgálja fel a fish ‘n chips tálat. Anglikán istentiszteleten gospelt hallgatunk, ez valószínűsíthetően Istennek tetsző cselekedet.

A videó, amely néhány kivételt – saját koncertje és a londoni maraton első fele – leszámítva lejáratásról szól, tulajdonképpen egy lágyabb Lázár János 2.0.