Nemrég elítélte Kovács András újságírót a bíróság, idén kitüntette Áder János

Kovács András újságíró, az Origo munkatársa Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését.

Kovács András újságíró, az Origo munkatársa

Március 15-én, a Magyar Sajtó napján, mint minden évben, úgy idén is állami kitüntetéseket adnak át az arra érdemeseknek. Az egyikük pedig Kovács András újságíró, az Origo munkatársa.

A magyar állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) közlése szerint a hírszerkesztő “a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként” érdemelte ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését. Az MTI közleménye szerint az Origo munkatársát Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök jutalmazta meg a Szabad Sajtó ünnepén.

Kovacs Andras Origo Ujsagiro Kituntetes Magyar Erdemrend Keresztje Ader Janos
Kovács András újságíró, az Origo munkatársa / Fotó: Echo TV

Kovács András újságíró a közösségi oldalán is megosztotta a hírt.

Mint írta, az olvasók támogatása nélkül nem sikerült volna ezt ezt az elismerést megkapnia, majd megköszönte mindenkinek, aki figyelemmel kíséri munkáját! Továbbá megígérte, hogy újult erővel folytatja a munkáját “a Kárpát-medencei, és a világ minden magyarságának érdekében!”

Elítéltből kitüntetett

Azért lehet érdekes a kitüntetés, ugyanis nem is olyan régen, tavaly júniusban arról számoltunk be, hogy elítélte a bíróság Kovácsot. “Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében” találták bűnösnek. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kovács 2017 augusztusában írt cikkében valótlanul azt állította, hogy a Demokratikus Koalíció politikai párthoz kötődő Czeglédy Csaba ügyvéd által vezetett cég a munkaerőkölcsönzés piacán úgy kívánt piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti diáktagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, vagyis gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Czeglédyt. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Emellett Kovács elkövetett egy hatalmas hibát az újságíró etikettet illetően: felfedte forrását.

Mint beszámoltunk róla, átadták a Kossuth-díjakat is, többek között Nagy Feró, a Beatrice énekese, valamint Szarvas József színész is elismerésben részesült. Utóbbi a Vidnyánszky Attila által vezetett SZFE-átalakításban részt vesz mint a prózai színészosztály vezetője. A Széchenyi-díjak átadása sem maradhatott el, többek között a világhírű Dr. Karikó Katalin biokémikus és Dr. Merkely Béla kardiológus is elismerésben részesült. Előbbi Drew Weismann-nal közös szabadalmát felhasználva dolgozta ki koronavírus-vakcináját a Pfizer/BioNTech. Ennek a módszernek a lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS (mRNS)-t használja fel. Utóbbi, Merkely pedig az egyik legkeresettebb szakértőként lépett a nyilvánosság elé a médiában.

A Momentummal is meggyűlt a baja

Néhány évvel ezelőtt Kovács a Momentum tagjáról, Hajnal Miklósról írt lejártó cikket. Az elnök, Fekete-Győr András pedig berontott a kormánybarát szerkesztőségébe, egyenesen Kovácshoz, aki a cikk szerzője. Az esetről videó is készült:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az Origo az elmúlt években minden évben a legtöbb helyreigazítási pert elvesztő médium volt a Fővárosi Törvényszék adatai alapján – emlékeztetett a Media1.

Néhány fekete pont a múltból

Előd Fruzsina, a Telex újságírója felkapta a fejét Kovács kitüntetésére. Ennek apropóján a közösségi oldalán felidézett néhány történést Kovács körül, hogy megemlékezzen – ahogyan ő fogalmazott – “néhány kiváló szakmai teljesítményéről (a teljesség igénye nélkül természetesen, hiszen ilyen gazdag életműből nehéz egy-egy pontot kiemelni).”

Előd Fruzsina felidézte a fentebbi Czeglédy Csaba-ügyet, amiért elítélte a bíróság Kovácsot. Előd emlékeztetett arra az esetre is, amikor Kovács a Momentum elnökségi tagját, Hajnal Miklóst igyekezett lejáratni, majd a publikálását követően el akarta tüntetni a szerzői nevét a felületről. Az internet persze nem felejt, és Hajnal megjegyezte, “Kovács András, a cikk írója pedig örökre kiírta magát a szakmából.” Aztán az Alföldi Róbert rendezővel történt esetet is felidézte Előd. Akkor Kovács intézett három furcsa kérdést – nem igazán Alföldi személyéről szólt, mégis őt kérdezte az Origo hírszerkesztője –, amire nem volt ideje válaszolni a rendezőnek a megjelenés előtt. Történt ugyanis, hogy az Alföldinek intézett kérdések 9 óra 52 perckor érkeztek meg e-mailben, ám az Origo-cikket 9 óra 2 perckor élesítették.

Felemlegeti Kovács azon két cikkét is végül, amikor Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa adományt küldött az Indexnek (még a tavaly bekövetkezett ún. váltás előtt). Ezt Kovács ezzel a címmel jelentette meg, hogy Lehullt a lepel: a baloldali ellenzék pénzeli az Indexet.

Egy hatalmas megfejtés: egy politikus is küldött pár ezer forintnyi támogatást egy újság adománygyűjtő kampányában több ezer más ember mellett → most lebuktak, a politikus finanszírozza az adott újságot

– kommentálta szarkasztikus hangvétellel Előd a bejegyzésében. A Telex újságírója utolsóként azt a cikket idézte fel, amikor Kovács lejárató hírt írt Karácsony Gergelyről, akit éppen az öszödi beszédről kérdeztek, de éppen meglátott egy varjút, ami elvonta a figyelmét. Kovács szerint “kapóra jött, hogy meglát egy madarat, hiszen példátlanul kínos zavarban volt, majd kapcsolt, és azt játszotta, hogy egy természetkedvelő zöld politikus.” Hozzátette: “szánalomra méltó jelenet”.

Előd Fruzsina a bejegyzése alatti kommentben még hozzáfűzte: “Történik mindez egyébként a magyar sajtó napján, ennél világosabban azt hiszem, nem is fejezhette volna ki a kormány, mit gondol az újságírói szerepről.”

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból