Kovács András újságíró, az Origo munkatársa Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését.

Kovács András újságíró, az Origo munkatársa

Március 15-én, a Magyar Sajtó napján, mint minden évben, úgy idén is állami kitüntetéseket adnak át az arra érdemeseknek. Az egyikük pedig Kovács András újságíró, az Origo munkatársa.

A magyar állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) közlése szerint a hírszerkesztő “a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként” érdemelte ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését. Az MTI közleménye szerint az Origo munkatársát Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök jutalmazta meg a Szabad Sajtó ünnepén.

Kovacs Andras Origo Ujsagiro Kituntetes Magyar Erdemrend Keresztje Ader Janos
Kovács András Újságíró, Az Origo Munkatársa / Fotó: Echo Tv

Kovács András újságíró a közösségi oldalán is megosztotta a hírt.

Mint írta, az olvasók támogatása nélkül nem sikerült volna ezt ezt az elismerést megkapnia, majd megköszönte mindenkinek, aki figyelemmel kíséri munkáját! Továbbá megígérte, hogy újult erővel folytatja a munkáját “a Kárpát-medencei, és a világ minden magyarságának érdekében!”

Elítéltből kitüntetett

Azért lehet érdekes a kitüntetés, ugyanis nem is olyan régen, tavaly júniusban arról számoltunk be, hogy elítélte a bíróság Kovácsot. “Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében” találták bűnösnek. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Kovács 2017 augusztusában írt cikkében valótlanul azt állította, hogy a Demokratikus Koalíció politikai párthoz kötődő Czeglédy Csaba ügyvéd által vezetett cég a munkaerőkölcsönzés piacán úgy kívánt piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti diáktagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, vagyis gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Czeglédyt. 

Kapcsolódó cikk

Emellett Kovács elkövetett egy hatalmas hibát az újságíró etikettet illetően: felfedte forrását.

Mint beszámoltunk róla, átadták a Kossuth-díjakat is, többek között Nagy Feró, a Beatrice énekese, valamint Szarvas József színész is elismerésben részesült. Utóbbi a Vidnyánszky Attila által vezetett SZFE-átalakításban részt vesz mint a prózai színészosztály vezetője. A Széchenyi-díjak átadása sem maradhatott el, többek között a világhírű Dr. Karikó Katalin biokémikus és Dr. Merkely Béla kardiológus is elismerésben részesült. Előbbi Drew Weismann-nal közös szabadalmát felhasználva dolgozta ki koronavírus-vakcináját a Pfizer/BioNTech. Ennek a módszernek a lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS (mRNS)-t használja fel. Utóbbi, Merkely pedig az egyik legkeresettebb szakértőként lépett a nyilvánosság elé a médiában.

A Momentummal is meggyűlt a baja

Néhány évvel ezelőtt Kovács a Momentum tagjáról, Hajnal Miklósról írt lejártó cikket. Az elnök, Fekete-Győr András pedig berontott a kormánybarát szerkesztőségébe, egyenesen Kovácshoz, aki a cikk szerzője. Az esetről videó is készült:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az Origo az elmúlt években minden évben a legtöbb helyreigazítási pert elvesztő médium volt a Fővárosi Törvényszék adatai alapján – emlékeztetett a Media1.

Néhány fekete pont a múltból

Előd Fruzsina, a Telex újságírója felkapta a fejét Kovács kitüntetésére. Ennek apropóján a közösségi oldalán felidézett néhány történést Kovács körül, hogy megemlékezzen – ahogyan ő fogalmazott – “néhány kiváló szakmai teljesítményéről (a teljesség igénye nélkül természetesen, hiszen ilyen gazdag életműből nehéz egy-egy pontot kiemelni).”

Előd Fruzsina felidézte a fentebbi Czeglédy Csaba-ügyet, amiért elítélte a bíróság Kovácsot. Előd emlékeztetett arra az esetre is, amikor Kovács a Momentum elnökségi tagját, Hajnal Miklóst igyekezett lejáratni, majd a publikálását követően el akarta tüntetni a szerzői nevét a felületről. Az internet persze nem felejt, és Hajnal megjegyezte, “Kovács András, a cikk írója pedig örökre kiírta magát a szakmából.” Aztán az Alföldi Róbert rendezővel történt esetet is felidézte Előd. Akkor Kovács intézett három furcsa kérdést – nem igazán Alföldi személyéről szólt, mégis őt kérdezte az Origo hírszerkesztője –, amire nem volt ideje válaszolni a rendezőnek a megjelenés előtt. Történt ugyanis, hogy az Alföldinek intézett kérdések 9 óra 52 perckor érkeztek meg e-mailben, ám az Origo-cikket 9 óra 2 perckor élesítették.

Felemlegeti Kovács azon két cikkét is végül, amikor Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa adományt küldött az Indexnek (még a tavaly bekövetkezett ún. váltás előtt). Ezt Kovács ezzel a címmel jelentette meg, hogy Lehullt a lepel: a baloldali ellenzék pénzeli az Indexet.

Egy hatalmas megfejtés: egy politikus is küldött pár ezer forintnyi támogatást egy újság adománygyűjtő kampányában több ezer más ember mellett → most lebuktak, a politikus finanszírozza az adott újságot

– kommentálta szarkasztikus hangvétellel Előd a bejegyzésében. A Telex újságírója utolsóként azt a cikket idézte fel, amikor Kovács lejárató hírt írt Karácsony Gergelyről, akit éppen az öszödi beszédről kérdeztek, de éppen meglátott egy varjút, ami elvonta a figyelmét. Kovács szerint “kapóra jött, hogy meglát egy madarat, hiszen példátlanul kínos zavarban volt, majd kapcsolt, és azt játszotta, hogy egy természetkedvelő zöld politikus.” Hozzátette: “szánalomra méltó jelenet”.

Előd Fruzsina a bejegyzése alatti kommentben még hozzáfűzte: “Történik mindez egyébként a magyar sajtó napján, ennél világosabban azt hiszem, nem is fejezhette volna ki a kormány, mit gondol az újságírói szerepről.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet