Kovács Zoltán, a magar kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára a német Deutsche Welle magyar terjeszkedését bohócos mémmel konstatálta.

Idézőjeles közszolgálat

A nemzetközi kommunikcióért  felelős államtitkár a Facebook-oldalán a klasszikus, bohócos mémmel reflektált a Deutsche Welle azon törekvésére, hogy terjeszkedni akar Magyarországon. A 444 szerint nem a mém Kovács Zoltán legnagyobb poénja, hanem az, hogy posztja szerint „Magyarországon a média- és sajtóviszonyokat a piac alakítja”.

Kovacs Zoltan Deutsche Welle Magyarorszagon
Kovács Zoltán, A Magyar Kormány Nemzetközi Kommunikációért Felelős Államtitkára / Fotó: Máthé Zoltán / Mti

Kovács Zoltán idézőjelesen aposztrofálja közszolgálatinak a német közszolgálati televíziót, amellyel szemben aztán kritikaként hozza fel, hogy egy vicces műsorukban a műsorvezető Hannibal Lecterhez „kitalált kannibál sorozatgyilkoshoz hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt”. Ugyan nem a DW, de német-francia tévécsatorna, az Arte másfél órás dokumentumfilmet készített Herr Diktator! címen a magyar miniszterelnökről.

Támadként éli meg Kovács Zoltán a DW terjeszkedését

Mint beszámoltunk róla, a Deutsche Welle főigazgatója, Peter Limbourg olyan témák feldolgozását ígérte, melyekről kevés szó esik a magyar nyilvánosságban. Példaként emelte be az emberi és kisebbségi jogok, valamint az LMBTQ közösség helyzetét.

Kapcsolódó cikk

“Az, hogy a Deustche Welle által hiánypótolni igyekezett «igazi story-k» olyan témákban, mint az LGBTQ vagy egyéb kisebbségi jogok, nem jelennek meg a német „közszolgálati TV” által kívánt mértékben, talán nem véletlen” – írta Kovács a bejegyzésében.

Nem részletezte Kovács, de vélhetően arra céloz, hogy a magyar kormány igyekszik a társadalom peremére szorítani a homoszexuális magyar polgárokat. Nem véletlenül tűnt fel a DW-nek sem ez, hiszen az elmúlt időben Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom ismert politikusa amióta ledarálta a Meseország mindenkié könyvet, azóta a magyra kormány is rákapcsolt a melegellenes kommunikációra. Sőt, 9. alkalommal is módosították az alkotmányt, amelybe szó szerint bekerült: az anya nő, az apa férfi. Számos ismert ember azonban felszólalt ellene, Ördög Nórától kezdve Fluor Tomin át Udvaros Dorottyáig.

Kapcsolódó cikk

Kovács támadásként értelmezi a DW terjeszkedését. Mint írta, az sem véletlen, hogy épp a 2022-es országgyűlési választás előtt jelentette be a német média főigazgatója mindezt. 

Dévényi István, a Magyar Hang újságírója Kovács bejegyzése alatt azt írta: „Esetleg a közmédia viselkedhetne közmédiaként, és akkor nem kéne a németeknek bohóckodniuk.” Dévényi a bezárt Heti Válasz hetilapnál dolgozott, majd a kormányközeli emberek által visszavett Hír TV-től is mennie kellett.

"Az egész nyugat-európai sajtó hazudik a magyar médiahelyzetről"

Néhány napja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Klubrádió elhallgattatása után adott interjút a román Digi24 TV riporterének. Szijjártó visszautasított minden olyan állítást, amely arra vonatkozott, hogy a kormány nem biztosítaná a sajtó szabadságát. Mint mondta, ezzel szemben az az igazság, hogy a magyar médiumok többsége „kormányellenes álláspontot képvisel”.

Akkor tehát azt állítja, hogy az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik, amikor a sajtószabadságot kérik számon? – összegzett a riporter, mire Szijjártó bólogatva azt mondta, hogy „igen, ezt állítom”. Részletesen ebben a cikkünkben írtunk a külgazdasági és külügyminiszter interjújáról.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet