Kövér László szerint olyan gazdasági, társadalmi és szellemi változásokat kell elérni Magyarországon, hogy “soha ne lehessen többé mást, mint nemzeti politikát folytatni”. Az Országgyűlés elnöke ezt pénteken mondta a Magyar Művészeti Akadémia budapesti emlékülésén.

Mentalitásváltásban vagyunk a házelnök szerint

A házelnök Jankovics Marcell Trianon című tárlatának megnyitóján – 2018 decemberében Székesfehérváron egyébként már kiállította ezen műveit –, a Pesti Vigadóban tartott eseményen kiemelte: 1990 után harminc évvel a felénél jár az ország annak a mentalitásváltásnak, amely a tanuljunk meg kicsik lenni helyett a “tanuljunk meg önmagunk lenni, és a merjünk nagyot álmodni” gondolatát teszi a közösségi cselekvés vezérfonalává.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hálásak vagyunk Jankovics Marcellnek, hogy megrajzolta nekünk a nehezen elmondhatót, és Az ember tragédiája után megjelenítette számunkra képekben a magyar ember tragédiáját is, amelybe a korábban megjelent könyv után e kiállításon is betekintést nyerhetünk[/perfectpullquote]

– mondta az Országgyűlés elnöke.

Kover Laszlo Trianon 100
Kövér László, Az Országgyűlés Elnöke / Fotó: Mti

Kövér beszédében hangsúlyozta: az elmúlt száz esztendőből 55 éven keresztül nemzetellenes vagy a nemzet iránt közömbös politika gyakorolta a főhatalmat Magyarországon, csak 45 esztendő adatott eddig a nemzeti politikának, hogy kormányzati eszközökkel éljen. Hozzátette: Trianon óta nemcsak a nemzet egyharmada van kisebbségben a külhonban, hanem Magyarországon még mindig kisebbségben van a nemzeti politika is.

Többször, súlyosabbakat

“A nemzet történelmi emelkedése vagy zuhanása mindig a szellemiekben kezdődik, a politikában folytatódik, és legvégül mindig egyértelműen a honvédelemben teljesedik ki, mindig fehéren vagy feketén, mindig mellébeszélés nélkül” – szögezte le az Országgyűlés elnöke.

A politikus kitért arra, hogy a magyarság történelmében többször szenvedett elkerülhetőnek látszó, mégis tragikus következményekkel járó vereségeket – Muhi, Mohács, Majtény, Világos –, de ezen helyzetekben korábban soha nem volt olyan cselekvésképtelen állapotban, mint Trianon küszöbén, 1918 őszétől 1919 őszéig. Mint mondta, erre az időszakra teljesedett ki a magyar önvédelmi képesség szétzilálása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ilyen körülmények között szakadt elődeink nyakába az első világháború, Károlyi és páholytársai elévülhetetlen haza- és nemzetárulása, utánuk pedig a bolsevik terrorbanda tobzódása[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl -, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt? A korabeli parlamenti jegyzőkönyvbe aznap a következőket jegyezték fel, írja a Hírklikk: „Elnök: Tisztelt Képviselőtársaim!

Kövér azt mondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nemcsak tagjainak művészeti önmegvalósításához biztosít keretet, hanem arra is hivatott, hogy a 21. századi magyar szellemi önvédelem egyik bástyája legyen.

“Végre felfelé lógunk ki”

A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező Jankovics Marcell Trianon című kiállítása a tavalyi székesfehérvári bemutató után most Budapesten is több száz grafika segítségével 1526-tól tekinti át a magyar történelemnek a trianoni békeszerződésig vezető eseményeit, a jelenre gyakorolt hatását.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mi, magyarok mindig kilógtunk a sorból, most remélem, végre felfelé lógunk ki[/perfectpullquote]

– mondta az eseményen Jankovics Marcell.

Jankovics Marcell Trianon Kiallitas
Jankovics Trianon Című Kiállítása Székesfehérváron, 2018. 12. 05. / Fotó: Molnár Artúr / Székesfehérvár Önkormányzat

Vashegyi György, az MMA elnöke hangsúlyozta: a művész a karikatúra könyörtelen, görbe tükrét használja fel a kiállításon, hogy bemutasson mindent, ami a tragikus eseményekhez vezetett vagy abból fakad.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az elbizakodottságból kritikával, az önsajnálatból iróniával segít minket továbblépni[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Log into Facebook

No Description

Tóth Norbert, a kiállítás kurátora azt mondta, a tárlat arról a közös hazáról szól, amelyért évezreden át vérét adta e soknyelvű nemzet, “hogy védelmezze a keresztény hitet és műveltséget”.

Az egyelőre online látható tárlat július 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban. És ha képzőművészet helyett ingyenes filmeket néznél Trianon apropóján, a Budapest Távmozi négyet is elérhetővé tett.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet