Ingyenes kiállítás nyílik a londoni British Múzeumban idén októberben közel 150 műalkotásból.

Egy ismeretlen régió ismeretlen kincsei

A British Múzeum októberben nyíló tárlata három évtized közel-keleti művészetét hivatott bemutatni – írja a The Art Newspaper. A 150, többnyire papírra készült alkotást a neves londoni intézmény iszlám és közel-keleti művészeti kurátora, Venetia Porter válogatta egy olyan területről, amelyet nem éppen a műgyűjtők legfőbb vadászterületeként ismerünk. A műtárgyak keletkezési ideje a korai ’90-es évektől napjainkig terjed.

Noureddine Khayachi British Museum
Noureddine Khayachi’S Untitled (1960S) / Fotó: British Museum

A háborúk és a forradalmak viharos évei után a területen gyorsan felvirágzott a műkincspiac, a múzeum közel 300 papírképet vásárolt a Kortárs és Modern Közel-Keleti Művészet csoport, valamint iráni, egyiptomi, libanoni, szaúd-arábiai, török és egyesül arab emirátusi mecénások segítségével.

Trójai falóba bújtak a British Museum előtt tüntetők

Kezdjük a legelején: a British Museum a Trója: mítosz és valóság című kiállítását a BP, az egyik brit olajipari társaság alaposan megtámogatta. 2019 novemberében két művész, Reem Alsayyah és Zoe Lafferty szenvedélyes nyílt levelet írt a múzeum vezetőségének. Kettejük alkotásai ugyanúgy szerepelnek a kiállított tárgyak között, a helyzet pedig rendkívül kényelmetlen fordulatot vett.

A bizottság Porter egy korábbi, 2006-os korszakalkotó Word into Art kiállítása nyomán jött létre, ahol több mint 80 közel-keleti művész mutatkozott be, és amelyet aztán Dubaiban is bemutattak. Akkor csodálkoztak rá a brit kritikusok Porter szerint, hogy milyen művészeti élet létezik a Közel-Keleten.

Hayv Kahraman Honour Killings
Hayv Kahraman:
Honour Killings, 2006 / Fotó: British Museum

Az ingyenesen látogatható Reflections: Contemporary Art of the Middle East and North Africa (Reflexiók: Kortárs művészet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában) című kiállítás festményeket, rajzokat, nyomatokat, fotókat és művészet könyveket mutat be a múzeum. A Nyomatok és Rajzok Galériájában és az Iszlám Albukhary Alapítvány Galériában lesz látható a tárlat, amelynek Porter volt a vezető kurátora.

A kiállításra kiadnak egy könyvet és rendeznek egy konferenciát is

Lesz emberábrázolás-szekció, köztük a modernista aktok, valamint a nők életére, a nosztalgiára és hely szellemére fókuszáló tematika. A kiemelt alkotások között említhető az iráni művész, Marcos Grigorian aktvázlatai, a szíriai születésű Marwan négy munkája, Hayv Kahramantól a Honour Killings egyik darabja és Monir Farmanfarmaian geometrikus, tükör darabkákkal díszített alkotása.

Így harcolnak a palesztin nők az egyenjogúságért – Vélemény

„Majd akkor válunk valódi nemzetté, ha versbe foglalhatjuk a női test szépségét” ( Mahmud Darwish palesztin költő) Az utóbbi hónapokban mind az izraeli, mind a palesztin közvéleményt jelentős mértékben meghatározta a női jogok kérdése. Az ügy mélységesen tragikus apropója egy huszonegy éves betlehemi lány brutális meggyilkolása volt.

A gyűjtemény nem lesz mentes a politikától sem. Nazgol Ansarinia újságpapírból készített kreációival reagált az Iránnal szembeni szankciókra, valamint az iraki Hanaa Malallah „romtechnikája” azt hivatott bemutatni, hogyan beszélhetünk egy tönkretett országról. A 35 Years of Occupation című 2002-ben készített nyomat-portfolióból is láthatunk példákat, amely izraeli és palesztin művészek közös, a két nép barátságát hirdető projektje.

Huda Lutfi Al Sitt And Her Sunglasses
Huda Lutfi’S Al-Sitt: Sunglasses (2008) / Fotó: British Museum

A British Múzeum 2011-ben döntött arról, hogy a szíriai forradalomban részt vevő művészektől vásárol, és Libanonban most kezd kialakulni a tüntetések köré szerveződő művészkör.

Mohammed Afkhami, a Kortárs és Modern Közel-Keleti Művész társaság alapító tagja szerint a tárlat érzékenyebb pillanatban nem is jöhetett volna létre a régió jelenlegi politikai zavargásait tekintve, hogy emlékeztesse a világ többi részét az emberiség kulturális örökségéhez való kiemelkedő hozzájárulására.

De még mindig sok munkára van szükség Kortárs és Modern Közel-Keleti Művészeti ösztöndíjak támogatásával. Az Egyesült Királyság egyetemein korlátozott számú férőhely van, bár nagyon jó az Egyesült Államokban alakuló fiatal hallgatókból álló csapat Porter szerint, aki a doktori disszertációját Jemen középkori történelméből és építészetéből írta, és a londoni Courtauld Institute of Art kutatója.

Egy lázadás margójára: Őrségváltás az izraeli kultúrában?

A kultúrharc gyökerénél fogva politikai természetű. Akkor üti fel a fejét, ha egy közösség olyan kérdésekre keresi a választ, hogy honnan jöttünk, hová is tartunk, miképp tekinthetünk magunkra. A kultúrkampf nem választható el a politikumtól. Izrael példája mutatja be a kultúrharc természetét.

A British Múzeumban már a következő évtizedet készíti elő. Az intézmény Egyiptomból és Jemenből készül célirányosan vásárolni, hogy így pótolja a földrajzi hiányosságokat az egyébként organikusan kialakított gyűjteményben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.